Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Trabzon Ekmeği (Tava Şekli)

Ana Sayfa » Ekmek Tarifleri » Trabzon Ekmeği (Tava Şekli)
Trabzon Ekmeği (Tava Şekli)

0 Kişinin Defterine Ekli

954 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Yarı yarıya tam buğday unu karışımından meydana gelen Trabzon Ekmeği, kolay yapılışı ve Tavada pişirilebilmesi ile günlük olarak yapılabilecek ekmeklerdendir.

Tava ekmeği stilinde aşağıdaki tarife uygun yapılmış nefis Trabzon Ekmeği. Tariften yaklaşık 800’er gram 2 adet Trabzon Ekmeği çıkmaktadır.

Uyarı: Kısa süreli yapılabilecek ekmek örneği olması dolayısıyla ekşi maya kullanılmamıştır. Arzu edilirse bir gece önceden 250 gr. un ve 250 ml. su ile ekşi maya hazırlanarak aynı tarif ile kullanılabilir.

Teknik: Tava ekmeği tekniği uygulanacaktır.

Malzemeler:

– 500 gr. Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Ankara Un Çift Leylek Ekmeklik Buğday Unu kullanıldı)
– 500 gr. Tam Buğday Unu (Ankara Un Tek Leylek Unu kullanıldı).
– 750 ml. Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).
– 2 Yemekkaşığı (Büyük kaşık) Sızma Zeytin Yağı.
– 1 Yemekkaşığı (Büyük kaşık) Deniz Tuzu/Tuz.
– 1 Yemekkaşığı (Büyük kaşık) Aktif maya (Pakmaya Kullanıldı).

Hazırlanışı:

Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:

Genel amaçlı Un ve Tam Buğday Unu mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Arkasından bu karışımın üzerine zeytinyağı, tuz eklenir ve mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine içinde Aktif Maya eritilmiş su yavaş yavaş dökülür. 10 dakika boyunca mikserde yoğrulur.

EYM’nda ise öncelikle içinde Aktif Maya eritilmiş suyun tamamı, zeytinyağı, arkasından unlar ve üzerine tuz konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır.

Uyarı: EYM için de yoğurma kazanına malzemeler konulmadan önce ayrı bir kapta unların tel ya da silikon el çırpıcısı ile çırpılması hamurun homojen olması ve fermentasyonun hızında etkili olacağı bilinmelidir.

Elde ise “Temel Teknikler” başlığı altında “Hamur Yoğurma Tekniğinde” anlatılan yöntemle en az 10 dakika boyunca yoğrulmalıdır. Resimlerdeki ekmekler el ile yoğrularak hazırlanmıştır.

Tava Ekmeği tekniğinde olduğu üzere Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabarma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde 30’ar dakikalık aralar ile 2 defa “EZEREK” zarf usulü katlama yapılmak suretiyle toplam 90 dk. boyunca ilk kabarma gerçekleştirilir.

Daha sonra silikon mat ya da çalışılacak yüzeye alınarak 10 dk. boyunca üzeri naylon örtülü (naylon hamura değmemeli) olarak dinlendirilir.

Dinlenen hamur, hamur kesme bıçağı ile 2 eşit parçaya ayrılır ve her bir parça sırayla iyice ezilerek Tava Ekmeği tekniğinde anlatıldığı üzere şekil verilerek zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış olan büyük boy ekmek tavalarına yatırılır. Üzerlerine yine hava almamaları için Amerikan Bezi örtülerek ikinci kabarmaya alınır.

İkinci kabarmada hamurların 2 katına ulaşmaları 45-60 dakikayı bulmaktadır. Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk. kala fırın 200 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır, ızgara rafı ortanın bir altı kata yerleştirilir.

İkinci kabarmasını tamamlayan hamur tavaları dikkatli bir şekilde ve aralarında boşluk kalacak şekilde sıcak fırında rafa yerleştirilirler. Tavalar fırına yerleştirilmeden önce ortama su püskürtülerek buhar desteği sağlanır.

Yaklaşık 30-40 dakika sonra pişen ekmekler tavalarından çıkarılarak ızgara nihale üzerinde soğutulurlar. Izgara nihale üzerinde ve pamuklu beze sarılı halde dinlendirilirler.

Uyarı: Kesilmesi için en az 1 saat bekletilmelidir.

Afiyet olsun…

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

© 2009-2023 Usta Yemek Tarifleri