Karpuz 1 Adet (~ 8 / 10 kg)
Normal şartlar altında ağırlığı 1,5-2 kilo ile 6,5-7 kilo arasında değişir.
Karpuzun anavatanı Orta Afrika olarak bilinir. Bazı yazarlar karpuzun anavatanının Anadolu, İran, Orta Asya ve Amerika olabileceğini açıklar. Ancak bu bölgelerde, Orta Afrika'da olduğu gibi yabani karpuz formlarına rastlanmamıştır.
Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir.
Karpuz hava şartlarının uygun olduğu her yerde yetiştirilebilir. Dünyada en çok karpuz yetiştiren ülke Çin'dir. İkinci ülke ise Türkiye'dir. Karpuz bu ülkeler dışında; Brezilya, Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri, İran, Cezayir, Mısır, Meksika ve Vietnam gibi ülkelerde de yetiştirilen bir meyvedir.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz.
Manavgat'ta yetiştirilen karpuzlar 58, 54 ve 48 kilogram ağırlığında tartıldı. Manavgat'ta çiftçilik yapan Lütfü Ay, bu yıl denemek için ektiği özel tohumdan 58 kilograma varan karpuz üretti.
16 Ekim Hadi ipucu karpuzun anavatanı AFRİKA kıtasıdır. Yurdumuz sahip olduğu coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden ötürü çok fazla miktarda çeşitli ürün topraklarımızda yetişmektedir.
Türkiye'de yaklaşık 900 bin dekarlık alanda karpuz üretimi yapılmaktadır. 2018 yılında dekara ortalama karpuz verimi 4.668 kg olmuştur. 1961 yılında 1.370 bin dekar alanda karpuz ekimi yapılırken, ekim alanı 2018 yılında 864 bin dekara düşmüştür.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
İlk yabani karpuz Afrika'nın güneyinde keşfedilmiştir. Bazı karpuz çeşitleri 90 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir. Dünyadaki karpuz çeşidi 1200'den fazladır.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Karpuzun en belirgin özelliklerinden biri bolca çekirdek içermesidir. Eh bu durum da karpuzun bir meyve olduğunu ifade etmektedir.
Karpuzlarda verim, yetiştirilen çeşidin ortalama ağırlığına göre veya her kök üzerinde bırakılmış meyve sayısına göre dekar üzerinden hesap edilir. Genellikle çeşidin iriliğine göre değişmekle beraber, kök başına normal irilik ve özellikle 2 karpuz bırakıldığından verim buna göre bulunur.
Karpuz, uzun yetiştirme süresine sahip olan bir bitkidir. Ekim işleminden hasat zamanına kadar yaklaşık 100-120 gün gereklidir. Yani, karpuz 3-4 ayda büyüme gösterir ve hasada hazır bir hale getirilir. Özellikle bahçede yetişen karpuzlar, daha iyi şekilde hasat verir.
Karpuz bitkisi bünyesinde hem erkek hem de dişil çiçeklere sahiptir ve sadece dişil çiçekler karpuz meyvesi verir. Bu nedenle karpuz meyvesinin erkek ya da dişi olma durumundan bahsedilemez.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır.
100 gramlık bir karpuzun içerisinde bulunan şeker oranı; 10 gramdır.
Karpuz (Citrullus lanatus) dünyada tar›m› yap›lan önemli bir sebze türü olup, tropik ve subtropik bölgelerde yayg›n olarak yetifltirilmektedir (1).
Büyümemiş karpuz cevabı olarak Kalak, Acur ya da Şalak kelimelerinin yazılması mümkündür.
3- BÜYÜK VE İÇİ BOŞ OLAN KARPUZU YEMEYİN: Aşırı olgun bir karpu biraz acı olabilir. İçerisinde büyüme hormonları taşıyan karpuuz zehirlenmeye neden olur. Bu durumda meyveyi tüketmemeye dikkat edin.
Çekirdeksiz siyah karpuz olarak üretimleri yapılan karpuz türleri de Türkiye bölgelerinde özellikle Antalya bölgesinde yetişebilecek bir karpuz türüdür.
Tohhum Beyaz Karpuz Tohumu 5+ Adet Tohum [Tohhum Ev Bahçe] BEYAZ KARPUZ TOHUMU WONDER WHITE WATERMELON 5 ADET TOHUM Görünümü ile farklı bir karpuz varyetesidir. Dışı yeşil çizgili içi beyaz renktedir. Yuvarlak şekilli meyveleri hem ev hemde terasta yetiştirilmeye müsaittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri