1 orta boy ayvanın ağırlığı ortalama 90-100 gram'dır ve ortalama 52.5 kaloridir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva meyvesi, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme ve yaraların iyileşmesinde etkilidir.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Orta boy ayva (250 g) 98 kcal. Büyük boy ayva (350 g) 137 kcal. Bir kilo ayva 390 kcal.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısına değinen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanları, “Ayva A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir” dedi.
"Kış mevsiminin vazgeçilmezi ayva, vitamin ve mineral deposu olmasının yanında metabolizmanın da hızlanmasını sağlıyor.
AYVANIN ANAVATANI VE YAYILIŞ ALANLARI
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu'dan Yunanistan ve İtalya'ya geçtiği, milattan önce 650 yılında Yunanistan'da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır. Ayvaya bugün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir.
Dünya ayva dikili alanları son beş sezonda %13,6 oranında artarak 2019/20 sezonunda 93.699 ha'a ulaşmıştır. Çin dünyadaki ayva dikili alanlarından %55,2 pay alarak ilk sırada yer alırken, İran %7,7 ile ikinci, Türkiye %7,6 ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Ayva Ne Zaman Olur, Yenir? Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir. Sıcakların gitmesiyle beraber ayva çıtır bir tat kazanabilir.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
4 litre suyun içerisine 3 yemek kaşığı kadar limon suyu koyarak bir karışım hazırlayın. Ayvalarınızı bu karışımın içerisinde bekletin. Ayvalarınızı dilim veya bütün halde Koroplast Kilitli Poşetlerin içerisine ayvalarınızı yerleştirebilirsiniz., derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
İnsan sağlığına birden fazla faydası olan ayva çekirdekleri, çeşitli toplumlarda ilaç yapımında kullanılan besinlerden biridir. Kozmetik sektöründe öne çıkan ayva çekirdeği, özellikle cilt ve saç sağlığı için sıklıkla kullanılır. Ayrıca ayva çekirdeği, ayurveda tıbbında da önemli yeri olan bitkilerden biridir.
1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir. Daha tatlı bir reçel seviyorsanız 1 kilo ayvaya 1 buçuk kilo şeker de ekleyebilirsiniz.
Ayvanın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %25'ini karşılıyor. A, B, E, K vitaminleri ve fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir ve selenyum mineralleri yönünden de oldukça zengin.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Ayva çekirdeğinin harici kullanımlarında bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Ancak onu ağız yoluyla tüketmenin pek de doğru olmadığını unutmamamız gerekiyor. Özellikle gebelik dönemindeki kadınların ve düzenli olarak ilaç kullananların asla ayva çekirdeğini ağız yoluyla tüketmemesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri