"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
Zaten sorunuzda da belirttiğiniz gibi bu limit probleminin cevabı 0'dır çünkü 1/x fonksiyonu sonsuza doğru ilerlerken grafiğinden de anlaşılacağı üzere sayı aşırı derecede küçülür ve artık neredeyse 0'a eşit denilebilir.
Herhangi bir sayıyı sıfır ile bölmek aritmetiğin aksiyomlarıyla uyuşmaz. Çünkü bölme işlemi temelinde çarpmanın tersidir. 1/3 yazdığımızda aslında hangi sayının 3 ile çarpıldığında 1 sonucunu verdiğini bulmuş oluyoruz.
İlgili 39 soru bulundu
Adım adım açıklama: 0 / -1 ifadesinin sonucunu istiyor bizden . Cevabımız sıfır olacaktır. Pay kısmı 0 olduğu zaman payda da sonsuz sayıdan herhangi biri bu fark etmez, ne olursa olsun cevabımız her daim sıfırdır.
Bu eşitlikte x değerini adlandırmaya çalışalım. “0 ile çarpıldığında sıfırdan farklı a değerini verecek sayı”. Böyle bir sayı tanımlanmadığı için x tanımsız olacaktır. Dolayısıyla x dediğimiz a/0 da tanımsız olur.
=> sayı / sonsuz = sıfır.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Bir tanımdan yoksun olan. Tanımsız, matematikte tanımı olmayan ifadeler için kullanılır. Matematik ve matematiksel analizin diğer dallarında, belirsiz bir formun belirli sınırlar bağlamında cebirsel ifadesidir. Bazı durumlarda vatansızlığı tanımlamak amacıyla kullanılan ifade.
Matematik üzerinde uzun zamandır düşünmemiş olsanız bile, şu kuralı mutlaka hatırlıyorsunuzdur: Bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Bunu yapmak imkansızdır.
Matematiksel işlemlerde sonucu tanımlanamayan ve anlamlandırılamayan ifadeler tanımsız olarak adlandırılırlar. En sık karşımıza çıkan tanımsız ifade sıfırdan farklı bir reel sayının sıfıra bölünme durumudur.
Paydaları sıfır olmayan herhangi bir kesir, rasyonel bir sayıdır. Dolayısıyla, 0/1, 0/2, 0/3 vb. gibi birçok formda temsil edebileceğimiz için '0'ın da bir rasyonel sayı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 1/0, 2/0, 3 / 0 vb. Bize sonsuz değerler verdiği için rasyonel değildir.
B.) yani Rasyonel sayıdır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır.
Hiçbir zaman 1'e varamadığımız için 00 tanımsız olarak kabul edilir.
Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur. Payı yani x burada 0 olursa bu kesir basit kesir olur.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Dediğim gibi, x/0'ın hiçbir değeri yoktur, tanımlı bir işlem değildir. Sıfır ile asla bölme yapamazsınız. Zaten sonsuz da reel sayılar kümesinde tanımlı bir sayı olmadığından, kesin olarak tanımsızdır. Sıfır bölü sıfır, bir üzeri sonsuz, sonsuz bölü sonsuz, sonsuz eksi sonsuz birer belirsizliktir.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
sıfırdır.Sonsuz tane sıfır çarpımı sıfırdır.
0 ise çift sayıdır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Merhaba, 0 hangi sayıya bölünürsa bölünsün cevap 0 olur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri