Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Dönüm başına dikimi yapılacak olan zeytin ağacı çeşitlere göre sayısı değişmektedir. Bodur yapılı zeytin çeşitleri 2*4 şeklinde dikim yapılıp dönüme 250 adet ağaç dikilirken, klasik zeytin çeşitleri 5*5 şeklinde dikim yapılıp dönüme 25 adet ağaç dikilmektedir.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Arbequina Zeytin Fidanı Dikimi
Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır. Periyodisite (bir sene meyve verip bir sene vermeme) yoktur. Dekara meyve verimi ortalama 1,5 ton civarında olup dekara yağ verimi ise 300-500 kg arasındadır.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Zeytin yetiştiriciliği profesyonel olarak yapıldığında oldukça karlı bir iştir. Bilindiği gibi zeytin, kullanım alanı çok fazla olan bir üründür.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alanda vardır, 50 kg zeytin alanda vardır. Meyve verimi, bulunulan bölgenin iklim özelliğine, toprak yapısına ve bakım işlemlerine göre değişiklik gösterebilir. Trilye zeytin çeşidi genellikle ortalama olarak 15-20 kg meyve vermektedir.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Tabiatı gereği zeytin ağacı bir yıl bol mahsul verirken ertesi yıl çok daha az hatta kimi zaman hiç meyve vermeyebilir. Ağaç bu esnada tabiri caizse dinlenir, yepyeni bir sezona hazırlık yapar. Bu nadas dönemine periyodisite denilir ve halk dilinde “var yılı yok yılı” olarak nam salmıştır.
Genel olarak en doğru sulama miktarı ağacın yaşı *20 litre olarak belirlenir.
100 kilogram zeytinden çıkan yağ zeytinin kalitesine ve yağ çıkarma usulüne göre değişebilir. Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Fideler söz konusu olunca, yetiştiriciler genellikle en az 2-3 yaşında olan fideleri tercih eder. Elbette 1 yıllık fidan da dikebiliriz, ancak bu muhtemelen ilk hasadı geciktirecektir. Alan seçiminden ve toprak hazırlığından sonra, fidanların dikilecekleri yerler belirlenir.
Zeytin ağacı bakımı oldukça zahmetsizdir. Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır.
Zeytin, genellikle diğer ürünlerin yetiştirilemediği zor koşullarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Çünkü toprak isteği bakımından fazla seçici değildir.
2023 İzorya Sızma Zeytinyağı 5 lt 500 TL – 600 TL. 2023 Sebat Naturel Sızma Zeytinyağı (5 lt) 400 TL – 500 TL. 2023 Hatay Soğuk Sıkım Zeytinyağı 5 L 680 TL – 750 TL.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Zeytin bahçesinde hafif süzek toprak varsa Şubat ayında çiftlik gübresini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak hafif süzek toprak yoksa toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri