Hicaz-Yemen Cephesi, halk arasında Yemen Cephesi adıyla da anılır.
Arap Ayaklanması (Arapça: الثورة العربية Al-Thawra al-'Arabiyya, İngilizce: Arab Revolt), Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti yaratma amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır.
Hicaz Yemen Cephesi Sonuçları
Osmanlı Devleti'nin yenilgisiyle sonuçlanan 1. Dünya Savaşı Hicaz Yemen Cephesi sonuçları şu şekilde listelenebilir: Hicaz, Yemen, Mekke ve Medine gibi kutsal toprakları Osmanlı Devleti'nin elinden çıkmıştır.
talas savaşı; emevi komutanları bu savaşta hem kendi halklarına hem de müttefik olarak savaşa girdikleri türkler'e ihanet etmişler, terkettikleri mevziler dolayısıyla arap-türk müttefikliğine 5000 kayba malolmuşlardır.
- Hicaz Yemen Cephesi, İngilizler tarafından kendilerine bağımsızlık vaad edilen Arapların yaptıkları isyanlar sonucu Osmanlı ordusunu bölmek Kanal Cephesindeki güçlerini rahatlatmak için açtırmışlar dır.
İlgili 15 soru bulundu
Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.
Kafkas Ordusu kâğıt üzerinde Genel Vali Varantsov Dashkov komutasındaydı. Valinin Kurmay Başkanı General Yudiniç asıl (askeri) komutanı idi.
Hazar devletinin girmiş olduğu en önemli savaşlardan olan Belencer Savaşı Türkler ile Müslümanlar arasında gerçekleşmiş olan ilk savaş olarak bilinmektedir.
Belencer Muharebesi, 652 yılında (653) İslam Halifesi Osman ile bir Türk devleti olan Hazarlar arasında gerçekleşen, Türkler ile Müslümanlar arasında yapıldığı bilinen ilk muharebedir. Savaş Hazarlar'ın galibiyeti ile sonuçlanmış, Abdurrahman bin Rebîa bu savaşta ölmüştür.
Talas Muharebesi
Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Osmanlı Devleti'nin mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır. Gazze, Kudüs, Filistin ve Şam İngilizlerin işgaline uğramıştır. Osmanlı orduları Suriye'nin içlerine kadar geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Amman, Beyrut ve Halep Osmanlı Devleti tarafından kaybedilmiştir.
Bu hususta Cemal Paşa, M. Kemal Paşa'yı destekliyor ve Filistin cephesi komutanı olarak da, tıpkı onun gösterdiği sebeplerden dolayı Bağdat projesine şiddetle karşıydı.
Nihavent Savaşını kazanarak, İran'daki Sâsânî devletine son verendi. Daha sonra Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrine ulaştılar. Ceyhun nehrinin ötesinde Türkler bulunuyordu. Böylece, Türklerle Müslüman Araplar ilk defa karşı karşıya gelmiş oldular.
Türklerin Araplarla ilk münasebetleri 7. asırda başlamıştır. Sonraki asırlarda münasebetler de Türklerin Arap coğrafyasındaki sayısı ve etkinliği de artmıştır. Nitekim, 1250 yılında Mısır merkezli Memluk devletinin kurulması ile Arap coğrafyasında Türk egemenliği başlamıştır.
İngilizler, Peygamber torunu Hicaz Emiri Şerif Hüseyin'i, tüm Arapların kralı ve halife yapacakları vaadiyle kandırarak 10 Haziran 1916'da Osmanlı'ya isyan ettirdiler.
Arapların soyu
Baide ile kastedilen Arap yarımadasında yaşamış ve İslamiyet öncesinde nesilleri tükenmiş olan Arap kabilelerdir. Bu kabilelerden bazıları Âd, Semûd ve Amâlika'dır. Bakıye Arapları ise Arapçayı Baide Araplarından öğrenmiş olan Ya'rub bin Kahtan oğulları ve Mead bin Adnan oğullarıdır.
-Araplar, Türkleri Yecüc-Mecüc olarak görür.
Osmanlı ordusunda görev yapan yaklaşık 300 bin Arap asker, İtilaf Devletleri Almanya, Avusturya-Macaristan ve Sırbistan'ın yanında İtilaf Devletleri İngiltere, Fransa, ABD, Rusya, Çin ve diğer ülkelere karşı savaştı.
“Arap menâbiinde/kaynaklarında ve bilhassa tefsir ilminde, Türkler; insanlık düşmanı bir canavar sürüsü şeklinde tasvir edilmiş; akıl ve iz'ana sığmayacak iftiralara uğramış; ve ezcümle yamyamlıkla itham edilmiştir.”
Kuteybe bin Müslim ayrıca Nizek Tarhan'ın çocukları dahil ailesi ve silah arkadaşlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce insanın boynunu vurdurdu.
Kafkas Cephesi ya da bir diğer adıyla Doğu Cephesi; 1914 yılında Çarlık Rusya ordusunun saldırması sonucu Rusya'ya karşı açılmış bir cephedir.
Doğu (Kafkas) Cephesi 1916-1917: Atatürk 11 Mart 1916'da Kolordu Komutanı sıfatıyla Diyarbakır, Muş ve Bitlis savaş cephesinde Ruslara ve Ruslar ile birleşen Ermenilere karşı savaşmıştır.
Ordular ile Rus İmparatorluğu'nun Kafkas Ordusu'nun çarpıştığı cephe, Kafkasya Cephesi adını almıştır. Kafkasya Cephesi özellikle Doğu Anadolu Bölgesinin büyük bir kısmını kaplamış oradan da Doğu Karadenize kadar ilerlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri