(3) Kas, tendon ve bağ lezyonlarının kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini % 50'den az bozduğu ortopedi ve travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanınca belirlenenlere birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir.
sürücü belgesi sınıfları aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır: a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları, b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları. kimlik bilgilerinin olduğu kısımdır.
Son olarak 1.grup ehliyeti olanlar 10 yılda bir, 2.grup ehliyeti olanlar 5 yılda bir Doktor muayenesinden geçmek ve yeni sağlık raporu almak zorunda. 1.sınıf araçlar ayrı, 2.sınıf araçlar ayrıdır. Sağlık durumunuzla alakalı değildir. 2.grup C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G grubu ehliyetlerdir.
1. Grupta yer alan sürücüler herhangi bir sağlık sorunu olmayan sürücü adayları için geçerlidir. 2. Gruptaki sürücü adayları ise gözlük takan kişilerdir.
BİRİNCİ GRUP SÜRÜCÜ BELGELERİ
M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F ehliyet sınıflarını kapsar. Bu sınıfa sahip sürücüler ehliyet belgelerini çıkardıktan sonra 10 yıl sonra yeniden sağlık raporu alarak sürücü belgelerini yenilemek zorundadır. Yani evet ehliyet alabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
1.Grup Sağlık Raporu: M, A, A1, A2, B, B1, BE ve F sınıfı ehliyet alacak kişilerin alması gereken sağlık raporudur. Bu raporun geçerlilik süresi, 10 yıldır ve ehliyetin yenilenmesi için sağlık raporu alınması gerekmektedir. Hafif araç sürücülerinin olduğu gruptur.
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
2. Grup Sağlık Raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgesi alacaklar için sağlık yeterliliğini ifade etmektedir. Bu grupta yer alan sürücülerin 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor.
Bu doğrultuda 2. grup sürücü olabilir ise gözlük alan kişiler olarak ifade edilir. Böylece bu grupta olan kişiler trafikte araç kullanırken gözlük ya da lens takmak zorundadır. Genel olarak 10 yıla kadar süren bir geçerlidir bulunur.
2. grup sürücü, görme derecesi belli bir derece üzerinde olan gözlük ya da lens kullanan kişileri ifade etmektedir. Güvenli sürüş için yeterince iyi görebilmeniz gereklidir. Biraz açmak gerekirsek; sürücünün gözlük ya da lens kullanımı ile görme düzeltmesi gerçekleşiyorsa kişi ikinci grupta yer alır.
2. grup sürücünün anlamı kişinin gözlük takıyor olması şekilde ifade edilebilir. Yani araç kullanırken sağlık konusunda ele alınması gereken bazı hususların bulunduğu kişiler anlamına gelir. Özellikle belli bir derece üzerinde olan ve gözlük kullanmak zorunda olan kişiler adına ele alınır.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Monoküler sürücülerin gece araç kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. İyi günler dileriz. Böylece monoküler ehliyetle gece araç kullanmanın kaldırıldığını ve stiker yapıştırmaya gerek kalmadığını anlıyoruz.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
ikisini aynı anda alamazsın.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.
o M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, o C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir. ŞARTI ARANMAZ.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
H sınıfı ehliyeti, engellilere verilen bir ehliyet türüdür.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri