Yenidoğan emzirme sıklığı en çok merak edilen sorulardandır. Sağlıklı bir yenidoğan emzirme düzeni için ilk haftalarda bebeğinizi 1 -2 saatte bir emzirmeniz önemlidir.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir.
Yenidoğan bebeklerin midesi son derece küçüktür. Bu sebeple ilk üç gün her 2 saatte her seferinde 30 ml - 60 ml alacak kadar emzirilir. Doğum kilosu yüksek olan bebeklerin iştahı daha fazla olabilir.
Özellikle yenidoğan döneminde mide kapasitesinin küçük olması nedeniyle gece beslemek şart. Onu üç saati geçmeden anne sütü ile beslemelisiniz. İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
İlgili 29 soru bulundu
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Yenidoğan Bebek Gece Emzirmek için Uyandırılır mı? Geceleri 2-3 saatten uzun bir süre kesintisiz uyuyan yenidoğanları beslemek için uyandırmak gerekir.
Yeni doğan bir bebek günde yaklaşık 18 saat uyuma ihtiyacı duyabilmektedir. Bu nedenle 2 ile 3 saatte bir beslenme ihtiyacı için bebeklerin uyandırılması gerekir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bununla birlikte, genel kural olarak, sarılık olan bir bebeğin her 2-3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Sarılık Olan Bebeğin Kakası Ne Renk Olur
Sarılıklı bebeklerin kakaları gününe göre uygun kaka rengi olur. Ancak ciddi sarılık durumlarından biri olan kolestatik sarılık da kaka rengi beyaz olur.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Gün içinde toplam 17-20 saat uyuyabilir. Gece uykuları uzamaya başlar ve 1 aylık bir bebek gece kesintisiz 6 saat bile uyuyabilirken, 3-6 aylık bir bebeğin gece uykusu 9 saat, 6 ay -1 yaş arasındaki bebeğin ise 10-12 saat olabilir. Bebekler genellikle 6 aya kadar gece uyanıp beslenmek isteyebilirler.
Bebek istediği her an emzirilmelidir. İki emzirme arası en fazla iki saat olmalıdır. Yenidoğanda emzirme sıklığı gece dahil olmak üzere bebek her istediğinde ve en fazla iki saatte bir olacak şekilde düzenlenmelidir. Bebeğin uyanmadığı durumlarda iki saatte bir uyandırılıp emzirmeye devam edilmesi gerekir.
#Uyuyan bebekleri uyandırmak için en kolay yöntem vücut ısınızı bebeğinize hissettirmeniz olacaktır. Nazikçe okşayarak, temas ederek gerekirse yatağından kaldırıp göğsünüze yatırarak bebeğinize dokunmanız etkili olacaktır.
Bebek Acıkınca Uyanır Mı? Bebekler acıktıklarını kendilerine bakan kişiye haber vermeye programlıdır. Sağlıklı gelişim gösteren bir bebek acıktığında mutlaka haberiniz olur. Örneğin uyuyorsa uyanır.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Ama eğer bebek etkili ve yeterli emme yapamıyor ve sürekli bir uyku hali varsa o zaman uykusundan önce emmesi ve beslenmesi önemlidir. Bu bebekler 2 saatlik arayla uyandırılıp emzirilmesi gerekir ve 3 saaten uzun uykuya da müsaade edilmemelidir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır.
Yenidoğan döneminde emzirme süreleri
Eğer bebek normal süresinden önce doğduysa emerken çok çabuk yorulup uykuya dalabilir. Bu da sık aralıklarla emmesine neden olur. Bebek her acıktığında ne kadar sık aralıklarla olursa olsun emzirilmelidir. Emzirme, her anneye ve her bebeğe özgü bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri