İnsülin enjektörü 1 ml kaç ünite 1 mililitre ml enjektör üzerindeki her bir çizgi 2 üniteye karşılık gelir. Böylece 1 ml ya da 1 cc ya da 1'lik bir enjektör 100 üniteye kadar insülin yapabilme imkanı sağlar. 0,5 mililitre ml enjektör üzerindeki her çizgi ise 1 üniteye karşılık gelir.
Ülkemizde insülinler ya 1 ml'de 40 Ünite insülin içeren şişeler (flakonlar) ya da 1 ml'de 100 ünite insülin içeren kartuşlar halinde satılmaktadır.
45 gram/15: 3 ünite: Karbonhidrat için verilecek Novorapid miktarıdır 250 mg/dL-150 mg/dL= 100 mg/dL ve 100/100 mg/dL: 1 ünite kan şekeri düzeltmek için verilecek Novorapid miktarıdır.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
U-500 regüler insüline geçişte insülin dozu HbA1c düzeyine göre ayarlanmalıdır. Eğer HbA1c düzeyi >%8 ise U-100 dozu bire bir geçilmeli, eğer HbA1c <%8 ise doz %20 azaltılarak geçilmelidir. Kan şekeri seviyesine göre dozlarda %5-10 değişiklik yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Solüsyon içeren kartuş, 3 ml Cilt altına uygulanır. Etkin madde: İnsan insülini. Her 1 ml'de 100 ünite (IU) insan insülini içerir. Her bir kartuş 300 ünite çözünebilir insüline eşdeğer miktarda 3 ml çözelti içerir.
KALEMİN GÖSTERGESİNDEN 1-2 ÜNİTE İNSÜLİN DOZU AYARLAYINIZ. KALEMİ DİK TUTARAK , İĞNE UCUNDAN İNSÜLİN DAMLASINI GÖRENE KADAR HAVASINI ÇIKARINIZ.
İnsülin, sağlık çalışanı seri katiller tarafından cinayetlerde morfinden sonra en çok seçilen ilaçtır. Yüksek doz insülin enjeksiyonundan sonra şiddetli hipo- glisemik koma ve kalıcı nörolojik sekeller meydana gelebilir.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar. Çıkan sonuç 2.5 üzerinde ise, kişide insülin direnci var demektir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Tip2 diyabet hastalarında ağızdan verilen ilaçlar ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamaz ve HbA, c denilen üç aylık şeker ortalaması %7nin üzerine çıkarsa ozaman insulin tedavisine başlanır.
Her ikisinin 1ml'sinde 100 ünite insülin vardır.
Normal şartlarda vücut şekeri 1 ünite insülin ile kontrol altına alabiliyorken insülin direnci olan hastalarda vücut 2-3 ünite insülin salgılamak durumunda kalır. İnsülin direnci arttıkça, şeker kontrolünü sağlamak için insülin de artmış olur.
Kısa tesirli insülinler , iğne ile cilt altına enjekte edildikten 30 dakika sonra kan şekerini düşürmeye başlar ve etkileri 6 saat civarında surer. Kısa tesirli insulin yapıldıktan 15-30 dakika sonra yemek yenir.
Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
Bu diyabette pankreastan insülin salgılanması bozulur ve insülin eksikliğinden dolayı kan şekeri yükselir. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda, salgılanan insülinin hücreler tarafından kullanılamamasıyla ortaya çıkar." bilgisini paylaştı.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Kısaca: Hayır vermez!
Böylece 0.5 ml, 0.5 cc ya da 0.5'lik insülin enjekterö ile 50 üniteye kadar insülin yapabilme söz konusudur.
Bazal insülin olarak; gece, akşam ya da sabah uzun etkili analog insüline 0.2 (obez hastalarda 0.3-0.4) IU/kg dozunda başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri