Çivi yazılı metinlerinde kendilerinden “Bin Tanrılı Halk” olarak bahseden Hititler, gerek kendi tanrılarını gerekse fethettikleri yerlerde kutsanan tanrı ve tanrıçaları kendi panteonlarına dahil ederek dinsel bir bütünlük oluşturmuşlardır.
Hitit metinlerinde Hattuşa ülkesinden "bin tanrılı ülke" olarak söz edilmiş Anadolu Yarımadası'nın bugün için bilinen en eski adı "Hatti Ülkesi"dir. MÖ. 2200 tarihlerinden itibaren Anadolu'yu istila etmeye başlayan Hint-Avrupalı Hititler, yeni yurtları için Hatti Ülkesi deyimini kullanmışlar.
6) Hititlerde kraldan sonra en yetkili kişi Tavananna denilen kraliçeydi. 7) Çok tanrılı dinleri vardır. Bu sebeple Hitit ülkesine “Bin tanrı ili” denirdi.(Hititler kendi tanrılarından başka Ön Asya tanrılarına, Lidyalı ve Yunan tanrılarına da tapındılar.)
Öz. Çivi yazılı metinlerinde kendilerinden “Bin Tanrılı Halk” olarak bahseden Hititler, gerek kendi tanrılarını gerekse fethettikleri yerlerde kutsanan tanrı ve tanrıçaları kendi panteonlarına dahil ederek dinsel bir bütünlük oluşturmuşlardır. Hititler tanrılarını her alanda hayatlarına müdahil olarak görmüştür.
İlk tanrılar somut, kendilerinden bereket, korunma gibi belirli amaç ve umutlar beslenen, kişisel tapınmalarla ilgili olduğu iddia edilmektedir. Tektanrıcılığın 4000 yıl kadar önce eş zamanlı olarak Mısır, Babil ve Hint toplumlarında ortaya çıkmaya başladığı ifade edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Hitit adı Eski Ahit'e göre uydurulmuş bir isimdir. Bugün Hitit diye anılan bu halkın kendilerine "Nesi dili konuşan" anlamında Nesili dediklerini biliyoruz. Hititler kendilerine "Neşalılar" diyorlardı.
Şekil 21 ve 22'de yer alan kompozisyonlarda ise dünyanın daire olan formuna odaklanan Çevik, bu çalışmalarda Yazılıkaya Hitit Kaya Tapınağı'nda bulunan Oniki Tanrı Kabartması'nda yer alan figürleri kullanmıştır.
Mozaik sanatının ilk örnekleri M.Ö. 4000 civarında Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Batı dünyasının Doğu medeniyetleri ile ilişkileri sonucunda mozaik sanatı Eski Yunan'a ve buradan da Roma'ya geçmiştir. Mozaik sanatının primitif örnekleri sivri koni, geometrik biçimli renkli parçalardan oluşmuştur.
Ancak müzenin en önemli eseri bu çok büyük boyutlu panolar değil, diğerlerine göre oldukça küçük bir parça halinde keşfedilmiş olan MS 2'nci yüzyıl tarihli Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene Kızı Mozaiği'dir. Mozaikte Çingene kızının bakışlarını etkin kılmak için özel bir teknik kullanılmıştır.
Mozaiğin tarihi antik çağlara uzanır. Sümer kenti Uruk'ta MÖ 3. binyıla ait, mozaiğe benzer duvar kaplamaları bulunmuştur.
Adaletli Kral Gordios ile Ana Tanrıça Kibele'nin oğlu, zenginliğin sembolü, eşek kulakları ve dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle ünlenen Kral Midas ve çocukları için dünyada ilk kez oyuncak üreten, mozaiği keşfedip mimaride kullanan, çengelli iğneyi (fibula) Anadolu'ya kazandıran halkın vatanı Frigya…
İki kült odası olduğu için tapınağın, İmparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan fırtına tanrısı ile Arinna'nın güneş tanrıçasına adanmış olduğu kabul edilir. Kült odalarında tanrının tasviri olan heykel vardır.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Araştırmacıları tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de Hititler Türk mü sorusudur. Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır.
Bu çalışmada, MÖ. II. bin yıl boyunca Anadolu'ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna'nın Güneş Tanrıçası, bir güneş kültü figürü olarak ele alınmıştır.
Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
Hattuşili ile II. Ramses arasında imzalanan Kadeş Antlaşması'dır. Mısır'da tapınakların duvarlarına da kazınan antlaşmanın bir nüshası Boğazköy kazılarında bulunmuş olup günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde görülebilir. Kadeş Antlaşması tarihe “İlk Uluslararası Barış Antlaşması” sıfatıyla geçmiştir.
Güneş kursu, Hitit uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan bir nesnedir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Buna göre ilk hükümdar çiftinin Hattice adı T/Labarna ve Tavananna, M.Ö. 15. Yüzyıldan itibaren Hitit kral çiftinin ünvanı olmuştur(7). Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Kurucusu Anitta gibi Kuşşara kökenli olan I. Hattuşili'dir.
Aslan Kapısı ya da Aslanlı Kapı, antik Miken şehrinin ana kapısıdır. Surlarla çevirili olan kalenin kuzeybatı yönünde bulunur. Aslan Kapısı'nın MÖ 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kapıya adını veren aslan figürleri Yunan anakarasında bulunan ilk abidevi heykellerdir.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Kimi kaynaklara göre okulların geçmişi eski Yunanistan'a; kimi kaynaklara göre ise eski Mısır ya da Sümer uygarlıklarına kadar uzanmakta. Sümer uygarlığındaki zigguratların eğitim amacıyla da kullanıldığı varsayılarak Sümerler ile okullaşmanın başladığı iddia edilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri