(Kroki : 6) Birinci Kosova Meydan Muharebesi Dördüncü Evre. (Kuruluş : 1) Osmanlı Ordusunun Banş-Sefer Kuruluşu (1388-1389).
Savaşın nedenleri
Osmanlı Devleti'nin durdurulmak istenmesi. Osmanlı Devleti'nin uyguladığı İskan politikası ile Anadolu'dan Balkan topraklarına yerleştirilen Türkmenler'in Anadolu'ya geri gönderilmek istenmesi. Osmanlı Devleti'nin, Balkan topraklarındaki egemenliğini sağlamlaştırmak istemesi.
1389 yılında Kosova Ovası‟nda Sultan Murad Hüdavendigâr‟ın komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Sırp Prens Lazar‟ın önderliğindeki Balkan Birliği arasında Birinci Kosova Savaşı meydana gelmiştir.
Sırbistan'ın Kosova bölgesindeki etnik Arnavutların bağımsızlık kararı Sırp güçler ve Arnavut ayrılıkçılar arasında dokuz yıl süren bir savaşın ardından alındı.
Kosova Muharebesi veya İkinci Kosova Meydan Muharebesi (Macarca: Második Rigómezei csata, (17 Ekim-20 Ekim 1448) Sultan II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar kumandanı János Hunyadi önderliğindeki bir müttefik ordusu arasında yapılmış bir muharebedir.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı döneminin sonu
30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması ile Kosova Vilayeti, Sırbistan Krallığı'na bırakıldı. Kısa bir zaman sonra bölge, yeni kurulan Yugoslavya Krallığı'nın (ilk adıyla Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı) sınırları içinde yer aldı.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir. Yugoslav kuvvetleri Kosova'dan çekildi.
1.Kosova Savaşı Osmanlı Devleti'nin I. Murad zamanında yaşadığı savaşlardandır. Bu savaş sonrasında Avrupa birlik haline gelerek Osmanlı Devleti ile mücadele etmenin gerekli olduğunu anlamıştır. Bu savaş Bosna, Bulgar, Sırp, Arnavut, Ulah prensliklerinin birleşerek Osmanlı Devleti'ne saldırması ile başlamıştır.
1.2.
Osmanlı Devleti'nde üçüncü padişah olan I. Murat, Kosova Savaşı'nda şehit olmuş ve bu süreçten sonra Kosova, Osmanlı'nın himayesi altına girmiştir (28.06.1389). Osmanlı öncesi, Kosova'da çoğunlukla Sırplar ve Arnavutlar yaşamaktaydı.
Kosova Nerededir? Denize kıyısı olmayan ve küçük bir ülke olan Kosova Balkanlar'da yer alan bir Avrupa ülkesidir. Kuzey ve doğuda Sırbistan'la sınır komşusudur. Güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile, batıda ise Karadağ ile komşudur.
Kosova Meydan Muharebesi; 1. Murad önderliğindeki Osmanlı Devleti ile Sırp kumandan Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki Sırp, Hırvat, Arnavut, Leh, Macar ve Çeklerden oluşan Haçlı kuvvetleri arasında yapılmıştır. Sonunda Osmanlı Devleti'nin kazandığı 1. Kosova Savaşı'nın tarihi, 1389'dur.
İstanbul'un fethine giden yolda çok önemli bir zafer
2. Kosova, Osmanlı'nın Doğu Avrupa'da, Balkanlar'da kalıcılığının kesinleştiği zaferdir. Avrupalılar, Osmanlı'ya karşı Haçlı ordularının son seferini yapmışlardır. Mağlubiyetle sonuçlanması dolayısıyla bir daha cesaret edemezler.
Kosova'daki savaşın yaşandığı 1998-1999 döneminde çoğunlukla Arnavut olmak üzere 10 binden fazla Kosovalı öldürüldü ve 1 milyonunun üzerinde farklı etnik gruplardan Kosovalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.
1. Murat Hüdavendigar, Osmanlı Devleti'ni Balkanlar'dan çıkartmayı amaçlayan Haçlı Ordusu'nu 1389 yılında ''1. Kosova Savaşı''nda yendi. Zaferin ardından savaş alanını dolaşırken Sırp Miloş Obilic tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilen 1.
Bugün, Kosova nüfusunun %90-92'si çoğu etnik Arnavut olan Müslümanlardır.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır. Kosova Avrupa'daki en genç nüfusa sahiptir.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Osmanlı Devleti ile Haçlı ordularını tarihte ilk kez karşı karşıya getiren savaş 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı'dır. Osmanlı Devleti'nin 1361 yılında Edirne'yi fethetmesi ve İstanbul ile Avrupa arasındaki iletişimin kesilmesi, oluşturulan bu Haçlı ittifakı için belirleyici olmuştur.
Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Kosova Savaşı ya da 2. Kosova Meydan Muharebesi; Osmanlı Devleti ile Eflak, Boğdan, Macar ve Polonya krallıklarından meydana gelen Haçlı orduları arasında yapılmıştır. Sonunda, Osmanlı Devleti'nin savaş alanından galip ayrılan taraf olduğu, 2. Kosova Savaşı tarihi 1448'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri