Komutanlığına Kazım Karabekir Paşa atandı. 1920 yılında ismi "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak değiştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 'Kuvvet 2014' yeniden yapılanması çerçevesinde önemli bir adımı daha atarak, ilk kez bir kolorduyu lağvetme kararı aldı. Bu karara göre Kocaeli'ndeki 15'inci Kolordu lağvedilerek, tümen seviyesine indirilecek.
Komutanlığına Kâzım Karabekir Paşa'nın atandığı 15. Kolordu, 1919 yılı Nisan başından itibaren karargâh olarak Erzurum şehrine konuşlanmıştır. Kolorduya 3, 9, 11 ve 12. tümenlerle Erzurum Müstahkem Mevki Komutanlığı bağlanmıştır.
Bu olaydan sonra bölgenin Ermeni saldırılarına karşı savunulması, karargâhı Erzurum'da bulunan 15. Kolordu tarafından sağlandı. I. Dünya Savaşı sonrası itilaf ülkelerinin Bolşevik Rusya ve Türkiye'yi çevrelemek amacıyla yürüttüğü askeri operasyonlar iki ülke arasında yakınlaşmaya neden oldu.
Kolordu Komutanı olarak gittiği Doğu Cephesi'nde.
İlgili 16 soru bulundu
Mustafa Kemal, 27 Ocak 1916'da karargâhı Edirne'de bulunan 16. Kolordu Komutanlığı'na atandı.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük kuvvetidir. Bünyesinde 4 Ordu, 14 Kolordu, 8 Mekanize Tümen, 11 Zırhlı Tugay, 23 Mekanize Piyade Tugayı, 15 Motorize Piyade Tugayı, 8 Komando Tugayı, 4 İnsani Yardım Tugayı, 5 Topçu Tugayı bulunur.
Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askeri birliklerdir.
Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır.
Karabekir, 22 Haziran 1926'da İzmir'de Mustafa Kemal'e düzenlenen suikasttan haberdar olduğu halde bildirmediği iddiasıyla tutuklandı ve İstiklal Mahkemesi'nde idamla yargılandı ancak mahkeme heyetinin oy birliğiyle beraat etti.
14 Ocak 1916 Edirne'de 16. Kolordu komutanı oldu. 1 Nisan 1916 Mirlivalığa (Tuğgeneralliğe) yükseltildi.
İlk adı Musa Kazım olan Kazım Karabekir Paşa'nın babası, Karaman'a bağlı Kazım Karabekir ilçesi eşrafından, Mehmet Emin Paşa'dır. Babası İstanbul'da jandarma subayı iken, Kazımk Karabekir 1882 yılında, burada doğdu.
Mustafa Kemal, Edirne'den Diyarbakır'a kaydırılan 16. Kolordu komutanı olarak Doğu Cephesinde göreve başladı. Mustafa Kemal, Mirlivalığa (Tümgeneral) yükseltildi. Mustafa Kemal, Doğu'da Rusların saldırısını püskürttü.
Bu doğrultuda Doğu Cephesi'nin komutanı olarak Kazım Karabekir Paşa öne çıkıyor. O dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar ile beraber, Doğu Cephesi'nde Kazım Karabekir Paşa atanmıştı. Kazım Karabekir Paşa Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile Büyük bir savaş verdi.
Kolordu, İsmet Bey komutasında Kudüs'te, Megiddo'da savaştı. Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra, Ereğli-Konya-Ankara yoluyla Ankara'ya gelmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.
Günümüzde de 400-900 askerden oluşan taktik açıdan kendine yeterli birlikler olarak benzer düzende organize edilmektedir.
Tim, manga, takım, bölük, tabur, alay, tugay, tümen, kolordu, ordu, ordu grubu en küçükten en büyüğe doğru sıralanan birliklerdir.
Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir. 25.000 kişilik kuvvetiyle Osmanlı Devleti'nin müttefiklerine destek olması amacıyla Galiçya Cephesi'nde savaştı.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde 6 bin 102 albay görev yapıyor.
Komutanlığın karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. Ankara, İç Anadolu Bölgesi, Batı ve Orta Akdeniz ve Batı ve Orta Karadeniz bölgelerini dış tehditlere karşı korur. 4. Kolordu Komutanı aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanlığı görevini de yürütür.
Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı. Savaşın sonunda, Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini izleyen Kurtuluş Savaşı ile simgelenen Türk Ulusal Hareketi'ne öncülük ve önderlik etti.
Mustafa Kemal Paşa, Filistin-Suriye cephesinde uygulanması gereken strateji ve taktik konusunda Grup Komutanı Mareşal Falkenhayn ile anlaşamadığından 7.Ordu Komutanlığı görevinden istifa ederek, 1917 yılının Ekim ayı ortalarında İstanbul'a gelmiştir.
Ancak, 7 Kasım 1918'de Yıldırım Orduları Grup Kumandanlığı ve 7.Ordu lâğvedildi. Bunun üzerine de Mustafa Kemal Paşa İstanbul'a çağrıldı. Böylece İngilizlerin önündeki engel de kalkmış oldu. 9 Kasım 1918 tarihinde İngilizler, İskenderun şehrini mukavemetsiz olarak teslim almışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri