18. madde uygulamalarında bir arazinin yüzde kırkına kadar bedelsiz kamunun eline geçmesi mümkündür. Yüzde kırktan fazla kesinti yapılırsa bedeli ödenir. Bu uygulama ile düzenli parseller oluşturulduğu gibi kamuya da ciddi alanlar kazandırılmaktadır. Ancak bu kazanılan alanlar amacı dışında kullanılamazlar.
18 uygulaması imar sınırlarının içinde bulunan ve üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsa, arazi ya da maliklerin rızaları alınmaksızın uygulamaya tabi tutulmasıdır. Mevcut parseller ve adalar imar planında belirtildiği şekilde bu uygulama ile ayrılır ya da birleştirilir.
18.Madde Uygulaması Uygulama Yazılımı Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
18. madde uygulamalarında bir arazinin yüzde kırkına kadar bedelsiz kamunun eline geçmesi mümkündür. Yüzde kırktan fazla kesinti yapılırsa bedeli ödenir. Bu uygulama ile düzenli parseller oluşturulduğu gibi kamuya da ciddi alanlar kazandırılmaktadır. Ancak bu kazanılan alanlar amacı dışında kullanılamazlar.
1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere parselasyon işlemlerine (Madde 18) bir aylık askı süresi içinde itiraz edilmektedir. Fakat idare hak sahiplerine bu işlemlerle ilgili tebligatı genellikle yapmadığı için hak sahipleri işlemi öğrendikten sonra 1 ay içinde bu itirazı yapma hakkına sahip olacaktır.
3194/ 18.UYGULAMASINDA YAŞANAN SORUNLAR;
parsellere ait tapu kayıtlarındaki hisse hataları, tapu kayıtlarındaki takyidatlar, kadastro parsellerinin grafik ile tapu yüzölçümü arasındaki farklılıklar, imar uygulaması sürecindeki sorunlardan bazılarıdır.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Düzenleme ortaklık payı oranı; 17.12.2003 günü yürürlüğe giren 5006 sayılı Yasa'nın 1. maddesinin 1. fıkrası ile % 35'ten % 40'a ve 10.07.2017 günü yürürlüğe giren 7181 sayılı Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 9. maddesi ile de % 45'e yükseltilmiştir.
İmar Düzenlemesine Alınmıştır Beyanı Nedir? Düzenleme haritası hazırlandıktan ve düzenleme sınırı geçirildikten sonra, düzenleme alanında kalan taşınmazlar tespit edilerek bu taşınmazların tapu kütüklerine belirtme yapılır. İşte bu beyana “İmar Düzenlemesine Alınmıştır Beyanı” denir.
Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur" (Madde: 26/3-b). b) “Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz”.
Müstakil Parsele Ev Yapılır mı? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
İfraz İşlemi Ne Kadar Sürede Tamamlanır? İfraz işlemi müracaatını takip eden 30 gün içerisinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilir.
Ancak gayrimenkul sektöründe şuyulandırma; var olan bir arsanın belediye tarafından kullanım hakkına bağlı olarak ele alınması ve farklı parseller ile birleştirilerek hisseli bir şekilde mal sahibine ya da başkalarına kat mülkiyeti olarak sunulması durumunu ifade eder.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
2. Güncel DOP Kesintisi Oranı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.
Plan henüz askıdayken dava açılması mümkün değildir. Çünkü imar planları askıdan indikten sonra kesinleşir. Askı ilan süresi içerisinde dava açılması durumunda ortada henüz kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere; tescil görmüş 18 uygulamasının; İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde bu karar gereğince Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir. İmar planları onaylanmakla yürürlüğe girse de kesinleşmesi için ilan edilmeleri gerekmektedir.
Meclis tarafından onaylanan imar planı 30 gün süreyle askıya çıkarılıp itirazlar toplanır. Gelen itirazların değerlendirilmesini takiben planların onaylanması ile dağıtımı gerçekleştirilir. Bu işleyiş plan kademelenmesine göre üst ölçekli plana uygun şekilde alt ölçekli planlara da uygulanarak birbirini takip eder.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri