1899 Aydın-Denizli depremi, 20 Eylül 1899 tarihinde günümüz Türkiye'sinde 6,5-7,1 Mw büyüklüğünde bir depremdir. Depremin şiddeti Mercalli şiddet ölçeğine göre IX (Çok yıkıcı) idi. Aydın ve Denizli'de ağır hasar oluştuğu ve 1,117-1,470 arasında can kaybı olduğu kaydedildi.
Anadolu'da XIX. yüzyılın son büyük depremi olarak nitelendirebileceğimiz 1899 Aydın-Denizli depremi, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre IX şiddetinde13 olmuştur.
Aydın'da yaşanabilecek depremler hakkında bilgi veren Ercan, “Aydın deprem bölgesinde yer alıyor ve zemini çok dayanıksız. Aydın'da yaşanabilecek olan depremlerin 7 büyüklüğünde olmasını bekliyoruz. Burada depremler 200 ya da 250 yılda bir oluyor.
20 Eylül 1899 tarihinde meydana gelen depremin büyüklüğü tahmini 6,5–7,1 Mw şiddetindeydi. Nazilli, Aydın ve Denizli'de ağır hasara neden olan depremde bin 117 ila bin 470 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.
Bu merak bölgede yaşanan en büyük depremi akıllara getirdi. Aydın'da en büyük deprem 20 Eylül 1899 tarihinde yaşandı. 9 şiddetindeki depremde Osmanlı Devleti'nin arşivindeki bilgilere göre 750 kişi hayatını kaybederken 706 kişi yaralandı. 12 bin 932 hane ise yerle bir oldu. 80 bin kişi de depremin ardından evsiz kaldı.
İlgili 27 soru bulundu
TDFH'na göre Aydın ili, bölgesel ölçekte Büyük Menderes Fay Sistemi olarak adlandırılan bir diri fay sisteminin tam kalbinde bulunur.
Aydın'da büyük depremler çok sık olmaz. 200 – 250 yılda bir olur. Aydın son en büyük depremi 1899 depremidir. Bu depremde 7. Nokta büyüklüğünde ve odağı olarak da Nazilli verilir.
Bu kapsamda dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller en az riskli sayılırken, birinci ve üçüncü grupta yer alan iller ise en yüksek deprem risklerini barındırmaktadır. Birinci derecede riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli gibi iller ilk sırada yer almaktadır.
Dr. Sözbilir, merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 5 büyüklüğündeki depremin, Gümüldür ve Efes fayları arasındaki deniz altı fayının kırılmasıyla meydana geldiğini, kırılan fay parçasının, bu iki fayın denizdeki uzantıları olarak kabul edilebileceğini söyledi.
19 Ağustos 1976 Depremi
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Söke ve yöresinde yapılaşma Ovaya doğru yapılmıştır. Zeminin ortalama 20 – 40 metre altında su bulunan arazilere bina yapılması riskler içermektedir. Aydın'ın önemli bir bölümü, ovaya doğru yapılaşma nedeniyle yumuşak bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Bunun yanında ilçemiz heyelan riskiyle de tehdit altındadır.
Aydın Merkez, Köşk, Sultanhisar'da da aynı tehlikeli. fayların yoğunluğu gözüküyor. Koçarlı, Karpuzlu, Didim, Çine ise nispeten daha az tehlikeli fayları barındırıyor.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin ardından gözler bir anda birinci derece deprem bölgesinde yer alan Aydın'a çevrildi. Kuşadası, Söke, Germencik, İncirliova, Efeler, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Buharkent gibi ilçelerden geçen fay hattı nedeniyle ilçeler diken üstünde.
Depremin dalgalarının analizinden büyüklüğü Mw=6.8 olarak hesaplanmıştır (Şekil 2). Depreme yol açan faylanma 17 sn sürmüştür.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser.
20'nin üzerinde araştırmacının, iki yıl boyunca Kuşadası Körfezi'nde incelemelerde bulunduğunu anlatan Mandal, “Sonuçlara göre bu bölgede aktif faylar var.
Kuşadası'nda imara açılan Kirazlı sınırındaki arazinin, deprem fay hattında olduğu ortaya çıktı.
Kuşadası Körfezi'nde saat 02.49 sıralarında 4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının derinliği 13 kilometre olarak belirtildi. İlk bilgilere göre depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Aydın, aktif sismik bölgelerden birinde yer alıyor. Özellikle Büyük Menderes Grabeni, ilin deprem riskini artıran faktörlerden biri. Aydın, Türkiye'nin batısında yer almasının yanı sıra, jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski taşıyan illerden biridir.
Yaklaşık 100 kilometre içinde olabilecek depremlerde Söke'de etkilenir. Söke'yi bekleyen deprem büyüklüğü 6,8'dir” dedi. 2045-2060 arasında bir deprem beklediklerini kaydeden Övgün Ahmet Ercan, “Bunu korkutucu bir açıklama olarak algılamamayız. Söke'de deprem yenileme dönemi yaklaşık 100 yıldır.
Ercan'a göre sırasıyla en sağlam tatil yerleri, 'Foça, Didim, Kuşadası, Pamucak, Gümüldür, Sığacık, Urla, Alaçatı, Çeşme, Karaburun ve Dikili'
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri