1984 kitabı genellikle distopya, bilim-kurgu, fantastik, modern klasikler, dünya klasikler gibi türleri okuyan okurlar için uygundur. 1984 kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
1984 – George Orwell
Stalin, romanda hicvedilenin kendi yönetimi olduğu gerekçesiyle kitabı yasaklama kararı almıştır. Yazarın Hayvan Çiftliği kitabı da eskiden yasaklanan kitaplar arasında yer alıyor.
George Orwell'ın Amerikalı yayıncısı, 1984"ün adının, yazarın kitabı yazdığı yılın son rakamlarını değiştirmesiyle ortaya çıktığını söylemeyi severdi.
Kitap Okyanusya adlı toplumun yaşadıkları olayları anlatmaktadır. 1984 kitabının ana fikri ise durum ve şartlar ne olursa olsun insanlar hangi rejimler ile yönetiliyor olursa olsun düşünceler baskılanamaz ve herkes istediği şeyi sorgular ve düşünür.
“1984” Avrupa'yı olduğu kadar tüm dünyayı etkilemiş bir totaliter rejim eleştirisi olduğu kadar, filmin başlangıç cümlesi olan, “Geçmişi kontrol altına alan, geleceği kontrol altına alır.
İlgili 39 soru bulundu
1984 Kitabının Türü Nedir? 1984 kitabının türü distopik romandır. Distopik roman türü yazıldıkları dönemin, siyasal, teknolojik ve sosyal durumundan hareketle geliştirilmiş geleceğe yönelik kurgulardan oluşan eserlerdir.
Önce 1984 sonra Hayvan Çiftliği.
1984 romanı, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin ve insan haklarının tamamen yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, inanılmaz bir hayal gücüyle ve en ince ayrıntısına kadar romana aktarılmıştır.
Bundan dolayı, 1984 aslında bir demirden leblebi yani kolay okunmasına karşın bir edebiyat eseri olma iddiasından öte, kurgu özellikleriyle fikir kabul ettirici sınıfta yer alan bir roman. Ama bu niteliği onu, kötü ya da okunmaması gereken metinler sınıfına sokmadığı gibi, tam tersine bir başucu kitabı yapıyor.
İkinci romanı Küçük Oyuncu, ilk romanı Yarın Yarın romanından bir yıl sonra yani 1977 yılında yayımlanır. Üçüncü romanı Asılacak Kadın, 1979 yı- lında yayımlanır. Ancak cinsel içerikli bulunmasından dolayı yasaklanmıştır.
4 yılın ardından ise 1984 ismiyle bir distopik romanı da okurlarıyla buluşturan Orwell, 21 Ocak 1950'de tüberküloz sebebiyle hayatını kaybetti. Papazın Kızı (1935), Aspidistra (1936), Boğulmamak İçin (1939) isimli kitapları da yayımlayan Orwell'ın bazı şiirleri de çeşitli dergilerde yayımlandı.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Dini görüşleri. Orwell, kendini hümanist ve ateist olarak tanımlayıp dinler üzerine yoğun eleştirileri olsa da, yaşamı boyunca İngiltere Kilisesine aktif şekilde katılmıştır. Orwell ayrıca sık sık İncil edebiyatı okurdu. İngiliz Kilisesinin dua kitabından hafızasından alıntı yapabiliyordu.
Proleter ücret alan işçidir. Proletarya, Feodalizmin çözülmesiyle mülksüzleşen insanların, Emek gücünü belli bir ücret karşılığında satmaktan başka yaşam seçeneği kalmamasıyla ortaya çıkan, üretimdeki konumları itibarıyla belirli bir grup oluşturan kesimin sınıfsal olarak tanımlanmasıdır.
Eserde siyasal figür olarak Snowball Troçki ile Napoleon ise Stalin ile özdeşleştirilmiştir (Özkan, 2018, s. 1435). Orwell, eserini, eşitlik idealiyle kurulan bir sistemin Troçki ve Stalin tarafından otokrasiye dönüştürüldüğünü iddia ederek kurgulamıştır.
Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır.
Benjamin, yaşlı kuşağı, her yeniliğin karşısında olanları temsil eder. Her türlü yeniliğin geçici olduğunun farkındadır.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
1984 kitabı, günümüz ile geçmiş arasında gerçekçi bir benzerliklere dayandıran, dönemin okurlarını düşündürtüp hayal güçlerinin sınırlarını zorlamayı sağlayan distopik, alegorik, politik bir romandır.
Olaylar Winston'un evlerinin yakınlarında bulunan bir antikacıdan bir günce alıp günce tutma arzusuyla başlar. Evde günceyi yazarken evdeki tele-ekranın onu sürekli izlediği için tele-ekranın göremeyeceği bir yere geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri