1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir. Karsantı-Karaisalı Fay Zonu da geçmişteki depremlerinde Tarsus`ta yıkıma neden olmuştur.
Depremde toplam 145 kişi hayatını yitirmiş ve 1500'den daha fazla kişi yaralanmıştır.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek. Bu da bir gerçek ve buna dikkat çekilmesi gerekiyor" dedi.
AFAD verilerine göre; Mersin'de meydana gelen deprem 4.3 büyüklüğünde yaşandı. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi. Öte yandan Mersin depremi yerin 16.04 kilometre derinliğinde meydana geldi. Saat 22:59'da meydana gelen depremde can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi.
İlgili 35 soru bulundu
Depremin yıkıcı etkisi Mersin'de de hissedilirken, ölü, yaralı sayısı ve yıkılan bina sayısı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7,6,Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde hissedilen depremin Mersin il ve ilçelerine etkisi, yıkılan binalar, ölü ve yaralı sayısı... Şurada Paylaş!
AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Mersin 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesinden alınan verilere göre, saat 04.56'da merkez üssü Mersin'in Aydıncık ilçesinde Richter ölçeliğine göre 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu'da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı.
Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin , Mardin, Siirt, Batman, Ş. Urfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.
Ceyhan ilçesinde kayıpların ve hasarın çoğu binaların mühendislik yetersizliğinden kaynaklandı. Toplam ekonomik kayıp tahminen 1 milyar US$ dır. Depremde Adana'da 128 Osmaniye'de 7 Mersin'de 4 Hatay'da 5 kişi öldü. Türkiye'nin güney bölgesinde geniş bir alanda hissedildi.
Depremin merkezi, bu fayın güneybatı ucuna yakın bir yer oları Ceyhan İlçesi civa- nnda yer almıştır. Bu bölgede, Doğu Anadolu Fayı'nın 4 ana kola ayrılma- sı, Arap Levhasının Anadolu Bloğu'- nu batıya kaydırması sonucu, bu alanda bir genişlemeye neden olmak- tadır.
Ülke olarak aslında bir fay kuşağındayız. Neredeyse fay hattının geçmediği bir kentimiz yok. Büyük deprem oluşturan fay hatlarının bir kısmı uzantı olarak bölgemizde devam ediyor. Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Yerleşimin yoğun olduğu Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde bulunmaktadır. Kuzey kesimler ise daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur.
Üçüncü derece deprem riski taşımakta olan illerden bir tanesi olan Mersin için, Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan, Mersin'in deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, "DemirMersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü.
MERSİN FAY HATTI GEÇEN İLÇELER
Derece deprem kuşağında yer alırken, Erdemli, Kırobası, Güzeloluk, Arslanköy, Güle dördüncü derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.)
30 TEMMUZ 2015 TUZLA AÇIKLARI-ADANA (AKDENİZ) DEPREMİ ML=5.2 - B.Ü.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Hazırlanan deprem senaryosuna göre, saat 14.00'te merkez üssü Akdeniz açıkları olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 18 saniye süren depremin hemen ardından, depremden yara almadan kurtulanlar, yıkılan binaların enkazında yakınlarını aramaya başlarken, feryatları da gerçeğini aratmadı.
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarıyı da bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır.
Çukurova Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hasan Çetin, Tarsus'un içinden geçen bir fay hattının bulunmadığını belirterek, “Fayların aktif mi ölü mü olduğunu anlamak için analizler yapılıyor, kazılar ile fayın hareketleri ölçülüyor.
Mersin deprem haritası
Namrun ve Mut fay hatları Mersin'in içinden geçen fay hatları. Ovacık, Silifke arasında Ovacık Fay hattı da var. Namrun Fay hattı dediğimiz aslında Ecemiş fay hattı bu orta Anadolu Fay zonu. Sivas Hafik'ten başlar, yaklaşık 700 km boyunca devam eder.
Afet bölgesine alınması tartışılan yerlerin başında Mersin geliyor. Mersin, 13,5 milyonluk nüfusun yaşadığı deprem bölgelerinden en fazla göçü alan şehir olurken, artan büyük göç şehri olumsuz etkilemeye başladı.
Bunlar Kıbrıs Yayı (6 deprem), Adana-Ceyhan (3 deprem) ve Niğde il sınırı (1 deprem) içerisinde meydana gelen depremlerdir (M=6-6,9). Mersin ilini etkileme potansiyeli olan bahsedilen bu fay zonlarında 1900 yılından günümüze meydana gelen depremlerde Mersin ilinde kayda geçen bir yıkım gerçekleşmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri