İkinci Çeçen Savaşı, 29 Eylül 1999 tarihinde Rus ordusunun Çeçenistan'a girmesiyle başlayan ve Nisan 2009'a kadar süren savaş.
Çeçen ve Rusların mücadelesi Rusların stratejik olarak gördükleri Kuzey Kafkasya topraklarına hakim olmak istemesiyle başlayıp günümüze kadar devam etmiştir. Çarlık Rusya'sına karşı Çeçenler Şeyh Mansur ve Şeyh Şamil gibi İmamların öncülüğünde savaş açmıştır.
Çeçen lider Ramazan Kadirov'un 'şiddet dolu yönetiminden' kaçan yüzlerce Çeçen, Ukrayna saflarında Rus paralı askerlerine karşı savaşıyor. Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut'ta cephenin ön saflarında yer alan bu savaşçılar, genç ve deneyimsiz Ukraynalı gönüllülere savaş deneyimleriyle destek veriyor.
Grozni'nin kaybedilişi sonrası Rusya ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Hasavyurt Anlaşması'nı imzaladı. Anlaşma sonucu Rus kuvvetlerinin 31 Aralık 1996'ya kadar Çeçenistan topraklarından tamamen çıkması kararlaştırıldı. Ardından 12 Mayıs 1997'de Rusya-Çeçenistan Barış Anlaşması imzalandı. Böylece savaş sona erdi.
Çeçenler (Çeçence: Hохчи Nohçi), Kafkasya'nın kuzeydoğu kesiminde, Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı. Kendilerini Nohçi (tekil Nohçi veya Nohço) olarak adlandırırlar. Bu ad, Çeçenlerin Nohçmekhahoi adlı kabilesinden ve bu kabilenin topraklarından gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Çeçen Cumhuriyeti, bağımsızlık arayan İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'ni ilan etti. Rusya'ya karşı gerçekleştirdiği Birinci Çeçen Savaşı'nın ardından Çeçenistan, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti olarak fiilen bağımsızlık kazandı. İkinci Çeçen Savaşı sırasında Rusya Federasyonu kontrolü yeniden sağlandı.
Çeçence (Çeçence: Нохчийн мотт/Noxc̦iyn mott, Çeçen dili), çoğunluğu Çeçenya'da ve başka ülkelerde yaşayan Çeçenlerin konuştuğu bir Kuzeydoğu Kafkas dilidir. Yaklaşık olarak 1.300.000 kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir.
Çeçenistan sorunu, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla etnik olarak karmaşık bir yapıya sahip olan bölgede görülen en ciddi meselelerden biri olarak gösteriliyor. Rusya Federasyonu, Sovyetlerin dağılmasının ardından bölgede bağımsızlık talep eden özerk bölgelerle karşı karşıya kaldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli müttefiklerinden Çeçen lider Ramazan Kadirov, Telegram'da yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Herson bölgesinde topçu bombardımanına maruz kalan Çeçen askerlerinden 23'ünün hayatını kaybettiğini 58'inin ise yaralandığını açıkladı.
2009 yılında Rusya savaşın bittiğini açıkladı. 2017 yılında da çatışmalar sona erdi ve silahlı Çeçenler ve Yabancı savaşçıların sayısı sıfırlandı. Çeçen İçkerya Cumhuriyeti tamamen işgal edildi ve Hükûmet lağvedildi.
23 Mart 2003 tarihli anayasasına göre Çeçenistan, Rusya Federasyonu'na bağlı demokratik bir hukuk devletidir.
Ramazan Ahmetoviç Kadirov (Çeçence: Къадар АхIмат-кIант Ръамазан, Rusça: Рамзан Ахматович Кадыров; d. 5 Ekim 1976, Tsentoroi), Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı.
Ukrayna'nın 5 haftalık Rus işgalinden kurtarılan Buça kentinde Ukraynalı yetkililer, 300'den sivilin ölü bulunduğunu, içlerinde 50 sivilin infaz edilerek öldürüldüğünü açıkladı.
Osetler, (Osetçe: ирæттæ, irættæ) Osetya'nın yerli bir etnik grubu olan İranî bir ulustur.
Беслæн (yardım·bilgi), Rusça: Беслан), Kuzey Osetya-Alanya'da bir şehir ve Pravoberejni rayonunun yönetim merkezidir.
Bugün Kafkasya'nın yerli halklarından olan Çerkez ve Çeçenlerden 21 Mayıs 1864 tarihinde sürgünden dolayı Anadolu'nun Yozgat ve Kayseri bölgesinde yerleşmiş olanları bulunmaktadır.
Çeçen Halk Kongresinde ülkenin bağımsız “Çeçenistan Cumhuriyeti” olarak ilan edilmesine karar verildi. Kongrede geçici hükümet ilan edildi ve başına İcra Komitesi Başkanı olarak seçilen Dudayev'in geçmesi kararlaştırıldı. Dudayev, böylece Çeçen-İnguş Cumhuriyeti yönetimine paralel bir yönetim kurdu.
Kasım 1997'de Çeçenistan İslam Cumhuriyeti ilan edildi. Ağustos 1999'da İkinci Çeçen Savaşı başladı ve Mayıs 2000'de sona erdi. Savaş Rusların zaferi ile sonuçlandı ve Çeçenistan tekrar Rusya'ya bağlandı.
Yaygın bir geleneğe göre Rusçadaki Çeçen terimi, Çeçenler'in 1732'de Rus askerlerini yenilgiye uğrattığı Çeçen-aul köyüne dayanır. Ancak bunun yanlış olduğu, 1692'den önce Rus kaynaklarında Çeçen teriminin bulunmadığı, bu terimin muhtemelen Kabardeycedeki “Şaşen” adından geldiği ileri sürülür.
-Şev baş./Şev xweş. İyi geceler. -Merheba. Merhaba.
Günümüzde Irak'ta Çerkes adıyla bilinen Kuzey Kafkasyalıların % 75'ini Çeçenler oluşturmaktadır. Irak'ta en fazla tanınan 18 Çerkes aşiretinden üçü Çeçen kökenli olup diğerleri El-Lezgi, Avar, Kumuk, Tabasaran, Abzeh, Kabardey, Şapsığ, Nahşoy olarak ifade edilebilir.
Örneğin Çeçen nüfusun yoğun olduğu bölgeye Çeçenistan, İnguşların bulunduğu bölgeye İnguşetya, Tatarların yoğun olarak yaşadığı bölgeye de Tataristan adı verilmiştir. Dağıstan'ı farklı kılan ise etnik hâkimiyete göre değil, bulunduğu coğrafyaya göre adlandırılmasıdır.
Sakal özel, ikonik bir anlam taşımaktadır. “Erkek gibi davranmıyorsan sakal/bıyık bırakma!” denilmiştir. Sakal bırakanlar için bu katı formüle üç yasak eklenmiştir: Üzüntüden ağlamamak, sevinçten çok gülmemek ve hiçbir tehdit altında kaçmamak. İşte sakal bir Çeçenin davranışlarını böyle düzenlemelidir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri