2.Ay: (4-8 HAFTALAR) Bu haftada gebelik hormonunun etkisiyle anne adayında halsizlik, uyku hali, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, sabah bulantıları, iştahsızlık olabilir. Kokulara karşı aşırı bir hassasiyet, bazı kadınlarda barsak alışkanlıklarında değişiklik, özellikle kabızlık olabilir.
Merkezi sinir sistemi ile beraber akciğer, pankreas, bağırsak gibi ana organların gelişimi devam eder. 2. ayda bebeğin cildi oluşmasına rağmen, saydam bir yapıdadır. Diş ve damak yapısı gebelikte 2. ayın sonunda oluşmaya başlamıştır. 2 aylık bebekte cinsel organlar daha da belirgin oluşmaya başladı.
1 - İlk üç ay: Gardırobunuzu değerlendirme zamanı
Bol bir tişört, tunik veya bluz altına beli sıkmayan, lastikli pantolonlar veya taytlar tercih edilebilir. Özellikle karın bölgesini sıkı sıkıya saran kıyafetlerden, kan dolaşımınızı olumsuz etkilemesi nedeniyle, uzak durmanız gerekmektedir.
Ancak, bu şişkinlik genellikle bebeğin büyümesinden değil, rahimdeki artan kan akışı ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, 2 aylık hamilelikte göbek çıkması pek olası değildir. Ancak, hamilelik süresince rahim büyüdükçe göbek bölgesindeki şişkinlik artabilir ve göbek çıkabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Hamilelikte vücutta yaşanan özelliklerle uyumlu olacak şekilde tasarlanan hamile kıyafetlerinin giyimine genellikle 3.aydan sonra başlanması ihtiyacı oluşur. Anne adaylarının karın ve bel bölgesindeki genişlemeler genellikle 4.aydan itibaren başlar.
İkinci veya üçüncü üç aydan itibaren (kişiye göre değişir), hamile kıyafetleri giymeye başlayacaksınız. Bu kıyafetler, azami konfor sağlayacak şekilde tasarlanmış, robadan elbiseler, ayarlanabilir kemerler ve yüksek belli, belden genişliği ayarlanabilir pantolonlardan oluşmaktadır.
Yine hamilelerin aklına takılan bir diğer soru ise nasıl oturulması gerektiğidir. Olabildiğince vücut ağırlığı dağıtılmalıdır. Bunu yapabilmek için de dik pozisyonda oturulmalı, omuzlar geri itilmeli ve mide içeri çekilmelidir.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Gebelikte beslenme süreci içinde artan protein ihtiyacını karşılamak için çeşitli besin öğelerine yönelmek gerekmektedir. Kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (örneğin fasulye, mercimek, barbunya) gibi protein açısından zengin besinler önerilir.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
Hamileler Nasıl Sütyen Kullanılmalı? Gebelikte hassaslaşan memelerinize rahatsızlık vermemesi için destek kısmı olmayan sutyen kullanmanız gerekmektedir. Sutyeninizin kalın askılı , pamuklu, yumuşak ve esnek olması sizi büyük oranda rahatlatacaktır.
Hamile külodu seçerken terletmeyen pamuklu kumaşları tercih etmelisiniz. Karın bölgenizi saracak şekilde yüksek bel olan ve hatta göğüs altınıza kadar çekebileceğiniz hamile külotları, hem göbeğinizi hem de belinizi kavrar; bu sayede sizi sıcak tutar ve ekstradan atlet giyinmenize gerek kalmaz.
İlk Aylardan İtibaren Konfor Sunan Giysiler
Hamileliğin ilk aylarından itibaren bedenin rahat olması gerekir. Kasık bölgesini sıkmayan etek, pantolon ve elbise modellerini kullanabilirsiniz. Kan dolaşımını engellemeyen bol elbiseler, hamilelik sürecinde her ortamda rahat etmenizi sağlar.
Bebek için ne zaman kıyafet alışverişi yapmaya başlamalısınız? sorusunu çok fazla soran pek çok hamile kadın var. Aslında bu konuda alışverişlerinizin birçoğunu 20 haftalık taramadan hemen sonra, bebeğin cinsiyetinin öğrenebileceği zamanlarda yapmak daha doğru bir davranış olacaktır.
Hamilelik sırasında ayaklar ısınır, bu nedenle ayaklarınızı serin ve rahat tutmaya yardımcı olacak hafif ayakkabılar ve nefes alabilen malzemeler seçin. Bebek beklerken destek çok önemlidir, ayak bileği ve ayak kemeri desteği olan ayakkabıları önceliğiniz olmalı.
Özellikle doğumdan hemen sonra kullanılması tavsiye edilen tek kullanımlık hamile külodu, lohusa dönemindeki annelerin de ihtiyacı olan çamaşır modelidir.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri