Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Şehirden çıkacağı sırada, Bayezid'in ellerini havaya açarak; Yavuz Sultan Selim'e beddua ettiği ve; "Kılıcın keskin olsun ama, ömrün kısa olsun" dediği aktarılır.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
BONUS:İran Şahı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediye ile tarih anektodlarında nahoş bir yere sahip oldu. Şah, kıymetli mücevherlerle süslü bir sandık hediye gönderiyor Sultan Selim'e. Sandığın içinden değerli taşlar ve kadife kumaşların yanı sıra bir kutu insan pisliği çıkıyor.
Savaş bir gün sürdü ve yenileceğini anlayan Şah İsmail, elinde kalan son kuvvetleri de Osmanlı ordusunun üstüne gönderdi. Daha sonra seyisi Atçeken Hızır'la kıyafetlerini ve atını değiştirerek firar etti.
İlgili 35 soru bulundu
Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 74. İslam Halifesi'dir. Memlükler ve Safeviler karşısındaki zaferleriyle Osmanlı topraklarını genişletmiş ve hükümetin mali durumunu güçlendirmiştir.
Karısı Despi- na'yı dahi getirtti. Sonra, Despina'ya önünde durmasını ve kendi- sine [Timur] içki sunmasını emretti. Bunu yapmasının nedeni, sul- tan Bayezid'in böyle bir rezalete katlanması ve bir daha karısını savaşa beraberinde götürmemesi içindi.
Sultan II. Bayezid yaşlılığı ve hastalığı sebebiyle devlet işlerini yürütemez hale gelmiş, yönetimi vezirlere bırakmış, onlar işleri yürütemeyince ülke anarşi ve kargaşa içinde kalmıştı. Sultan bu nedenle tahttan çekilmek istedi.
Arapça, Farsça, Sırpça ile Tatar lehçesini iyi derecede biliyordu. Kanuni Sultan Süleyman aynı zamanda mahir bir kuyumcu ustasıydı.
Bayezid hakkında bütün merak edilen detaylar. II. Beyazıt Osmanlı imparatorluğunun 8. padişahıdır. Padişahın lakabı Sultan-ı Beyazıt'tır.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Yıldırım lakabı
I. Bayezid, yuvarlak yüzlü, beyaz tenli, koç burunlu, ela gözlü, kumral saçlı, sık sakallı ve geniş omuzluydu. "Yıldırım" lakabını nasıl edindiği konusunda çeşitli rivayetler vardır: Bunlardan en yaygın olanı Niğbolu Savaşı nedeniyle savaş meydanına hiç beklenmeyecek bir süratle ulaştığı için aldığıdır.
Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti.
Yavuz Selîm'in ismi Osmanlı belgelerinde Selîm Şâh olarak geçmektedir. Ancak daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanınmıştır (Emecen 2009: 407).
1510'da hastalığı iyice artan II. Bayezid, büyük oğlu Ahmed'i veliaht tayin etti. Bunun üzerine Şehzâde Selim, babası II. Bayezid'e karşı isyan bayrağını açtı.
Hüküm geldi: Bayezid “isyan” suçu işlemişti. Cezası “idam”dı… O sırada Şehzade Bayezid, on iki bin kişilik ordusuyla birlikte Amasya'yı terk etti.
Osmanlı İmparatorluğu ile Memlük Devleti'nin Savaşları: II. Bayezid dönemi olayları ve savaşlarından en önemlileri içinde yer alır. Toros ve Fırat'ı tamamen hakimiyeti altına almak isteyen Osmanlı imparatorluğu bu sırada Memlük devleti ile çatışma içindeydi.
Fatih, ek olarak iki de eşini öldürttü. 8- Fatih'ten sonra II. Beyazıt (1481-1512) tahta geçtiğinde kardeşi Cem Sultan, canını kurtarıp kaçtı, fakat İtalyanların eline düştü. İtalyanlar onu padişaha karşı kullanmaya kalktılar. II. Beyazıt İtalya'ya gönderdiği berbere boğazını kestirterek öldürttü.
Yıldırım :'' Allah'ın bedbaht ettiği bir kul ile alay etmek pek fenadır!'' dedi. Timur da:'' Maksadım alay etmek değildir. Allah'ın cihanı senin gibi bir kör ile benim gibi bir topala bıraktığına gülüyorum.'' dedi.
1402 yılında, Çubuk Ovası'nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid'in Timur'un ordusuna taarruza geçtiğisırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruzkollarındanbirini oluşturan Kara Tatarlar'ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur'un bu vaadine karşılık verdiği,Bayezid'e ihanet ettiği anlaşıldı.
Timur'un kendi tarihlerinde, Bayezid'e gayet saygılı ve iyi, padişahlara yaraşır bir şekilde yaklaştığı anlatılır. Fakat bizzat hükümdarın emrindeki bu tarihçilerin olumsuz bir şey yazmaları hiç de mümkün değildi.
Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. Babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, “Arslan öldü, yerine kuzu geçti” diye düşünen Avrupalıları sevindiriyordu.
Karadeniz'deki Türk hakimiyeti açısından Fatih Sultan Mehmet dönemi bir dönüm noktasıdır. Trabzon dahil olmak üzere Karadeniz'in Anadolu kıyılarının fethi ile başlayan süreç karşı kıyıdaki Kırım ile devam etti ve Fatih döneminde Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.
- Hasan-ı Rumlu'nun "Şah İsmail Tarihi" adlı eseri nedeniyle portrenin Şah İsmail tasvirine uymadığı ifade ediliyor. - Portrenin fiziksel olarak Yavuz Sultan Selim'e ait olduğu ancak Batılı bakış açısı nedeniyle taç, takı ve giyimin hayali olduğu ve yanlış yansıtıldığı değerlendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri