Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
12 ila 13 haftalık gebelik: 3 aylık. 16 ila 17 haftalık gebelik: 4 aylık. 20 ila 21 haftalık gebelik: 5 aylık. 24 ila 25 haftalık gebelik: 6 aylık.
Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 20. haftasında tam göbek deliğinin hizasına gelmiş olur. Yani 20. haftalık bebek anne karnında tam göbeğin ortasındadır. 20. haftadan önce göbek deliğinin altındaki rahim, bu haftadan sonra artık göbek hizasının üstüne doğru çıkar.
Gebelikte 21. hafta beşinci aya tekabül eder. Dolayısıyla hamilelikte 21. hafta kaç aylık oluyor sorusuna yanıt arayan anne adaylarımıza 5 aylık hamile olduklarını söyleyebiliriz.
İlgili 43 soru bulundu
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
23. hafta gün olarak hesaplandığında tam olarak 161 güne tekabül eder. Bu süre ise sizin 5 ay ve 1-2 haftalık hamile olduğunuzu gösterir.
Saç ve kaşlar belirgin şekilde çıkmaya başlamıştır. Bebek anne karnında rahatlıkla hareket edebilir, dönebilir ve tekme atabilir. Bebeğin kalp atış hızı ise dakikada 120-160 civarındadır.
Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
Bebek cinsiyetine dair ilk varsayımlar 13. haftadan itibaren yapılmaya başlar. Bu dönemde alınan veriler kesin ve net değildir. Gebeliğin 20. haftası bebeğin cinsiyetini kesin bir biçimde belirleme konusunda önemli bir dönüm noktasıdır.
GEBELİKTE 5. AY (~17-21. HAFTALAR).
Gebeliğin 18. haftasında fetüs boyu 18-20 cm civarındadır. Ağırlığı 170-200 gr kadardır.Fetüsün boyu boylu boyunca ölçülemez. Çünkü bacakları kıvrılarak yatar.Boy ölçümü üst bacak kemiği ölçülür, 7 ile çarpılarak fetüsün yaklaşık boyu bulunur.Bebeğin kas gücü artmaya başlamış ve buna bağlı hareketleri güçlenmiştir.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
5 Aylık Hamilelik Bebek Hareketleri
Hareketleri daha erken hisseden anne adayları, bu aydan itibaren biraz daha güçlü hissedebilir. Anne karnında 5 aylık bebek hareketleri bir gün hissedilip birkaç gün hissedilmeyebilir. Bebeğinizin hareketlerini, 7. aydan itibaren daha istikrarlı şekilde hissetmeye başlayacaksınız.
Anne rahmindeki bir bebeğin saç folikülleri gebeliğin yaklaşık 14. haftasında gelişmeye başlar ve 17. haftada gelişimini tamamlar. Bu sayede bebeğin saç uzaması başlayarak gebelik boyunca devam eder. Birçok bebek ince saçlara sahip bir şekilde doğar.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
20. Hafta Gebelik: Bebeğiniz Şimdi Muz Kadar (14-16 cm ve 260 gram) Zaman hızla geçiyor, bebeğiniz bir muz kadar oldu 🍌. Artık daha rahat hareket edebilen bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz 💛 .
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
24. hafta, gebeliğin altıncı ayına denk gelmektedir. Gebelikler aylarına göre; birinci, ikinci ve üçüncü trimester olarak üç gruba ayrılır. Bu gruplamaya göre 24 haftalık gebelik ikinci trimesterin sonuna denk gelmektedir.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
21 hafta gebelikte, bebek ortalama bir muz büyüklüğündedir. Yine ortalama 27 cm uzunluğunda ve 390 gram ağırlığındadır. Bu hafta, bebeğin kalp atışı artık basit bir stetoskopla duyulabilecek kadar yüksektir ancak bu durumu anne adayının kendi kalp atışı ile ayırt etmesi zor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri