1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.
Son dakika: Erken emeklilik çalışmaları kapsamında planlanan düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı tanınacak. Kademeli emeklilik sisteminde belirli prim ödeme ve sigortalılık süresine göre gerekli koşulları sağlayan çalışanlar emekli olabilecekler.
2000 sonrası kademeli emeklilik çıkma ihtimali vardır. Ancak, bu ihtimalin ne kadar yüksek olduğu henüz net değildir. 2023 yılında yürürlüğe giren kademeli emeklilik sistemi, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişileri kapsamaktadır.
Bu düzenleme, birçok vatandaşın hayatını kolaylaştırdı ve sağlam bir sosyal güvenlik sisteminin önemini bir kez daha vurguladı. Kademeli emeklilik düzenlemesiyle, 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı sunulacak.
EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi vatandaşları kapsıyor.
İlgili 40 soru bulundu
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak adlandırılan vatandaşlar, geçmişte emeklilik şartlarını tamamlayamadıkları için emekli olma hakkını kaybetmişlerdi. Fakat yeni düzenleme ile EYT'yi kaçıranlar, prim eksiği olanlar ve sigorta başlangıç tarihi 1999 sonrası olanlar da yasa kapsamına girmesi bekleniyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, 1 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 12 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre EYT kapsamında 1,6 milyon vatandaşa emekli aylığı bağlandı.
Konu, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT'den yararlanıp emekli olmaları, 8 Eylül 1999 sonrası girişi olanların ise 58-60 yaşında emekliliğe hak kazanacak olmaları.
Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000'den önce ve sonra olmasına göre değişiyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar için de kök aylıkları ne olursa olsun alacakları aylık 7500 lira olacak.
OVP'ye göre, yeni emeklilik sistemi, “Karma Sistem” olarak adlandırılacak. Bu sistemde, çalışanlar, SGK'nın sunduğu “Genel Sağlık Sigortası (GSS)” kapsamında olacaklar. Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek.
E-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kutusuna 'Çalışma Hayatım' yazarak çıkan seçeneğe tıklayın. Açılan sayfada "Ne zaman emekli olurum?" başlığı altında prim ödenen gün sayısı ve emeklilik yaşı bilgileri yer alacak.
İşte EYT başvuru rehberi... EYT düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
25 yıl sigortalılık süresi, bir çalışanın Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi kapsamında sigortalı olarak geçirdiği süredir. 25 yıl sigortalılık süresi, emeklilik hakkı kazanmak için gereken bir kriterdir. Bu süreyi tamamlayan bir çalışan, emeklilik yaşına geldiğinde emekli olabilir.
1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR? EYT başvurusu gerçekleştiren vatandaşları sonuçları genellikle başvurunun ardından 15 gün içerisinde açıklanabiliyor.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
Bu sigortalılar için 20 ve 25 yıllık bekleme süreleri 18 yaşından sonra başlıyor. Örneğin 1981 doğumlu bir EYT'li 17 yaşında sigortalı olmuş ise bu EYT'li için 25 yıl 1998 yılında değil 18 yaşını doldurduğu 1999 yılında başlayacak. Böylece emeklilik tarihi 2023 değil 2024 olacak.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, emeklilikte yaşa takılan kaç kişiye aylık bağlandığını “Bugün tarihi itibariyle toplamda 1,6 milyon vatandaşımızın aylık bağlanma işlemleri ve sigortalar bilgilendirilmiştir” diye açıkladı.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.
2000 ve 2008 arası sigortalı olanlara müjde resmi gazetede yayınlandı mı diye çok merak ediliyor. EYT için çıkan kanun Resmi Gazete'de yayınlandı.
DUVAR - EYT'den primi yetmeyip yararlanamayanlar için kısmi emeklilik seçeneği de bulunuyor. Merkez Bankası tahminine göre Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 35.25 olması durumunda 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı 10 bin 143 liraya çıkacak. Kısmi emekli olan da bu tutarda aylık alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri