AFAD'dan yapılan bilgilendirmede, "Büyüklük:4.4 (Mw) Yer:Kozan (Adana) Tarih:2023-07-25 Saat:10:57:54 TSİ Enlem:37.59 N Boylam:35.888 E Derinlik:9.06 km" ifadelerine yer verildi.
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ
AFAD'da yer alan bilgilere göre; 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saat ile 16:55'te, Adana iline bağlı Ceyhan-Misis arasında yer alan bir bölgede 6.2, orta büyüklükte bir deprem oldu.
ADANA DEPREMİ
AFAD verilerine göre, Adana'nın Aladağ ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem oldu.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
Dr. Görür, “Ama Adana için bir şeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasının Anadolu levhası üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasına yakın bir yerde. Dolayısıyla Doğu Anadolu sınır fayının yakınında. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz.
"Sarsıntılar, büyük bir depremin habercisi diyemeyiz"
Aykan'a göre son dönemde Adana, Erzurum, Konya başta olmak üzere farklı noktalarda meydana gelen sarsıntıların, yeni bir yıkıcı, büyük depremin habercisi demek doğru değil.
ADANA'DA DEPREM NE KADAR SÜRDÜ? 25 Temmuz Adana depremi kısa sürdü. Deprem yaklaşık olarak 5 saniye kadar sürdü. Depremin kısa sürmesi can ve mal kaybı yaşanmamasına neden oldu.
Kozan'da kullanılmayan iki binanın zarar gördüğü belirtiliyor. Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem oldu.
Adana Depremini Saniye Saniye Anlattı! "Deprem 30 Saniye Sürdü" - YouTube.
Etkin oluş süresi yaklaşık 5 saniye olarak hesaplandı. Kısa süren bir deprem olarak bunu değerlendirebiliriz. 6 Şubat depremlerinden sonra yaklaşık 55 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi bu çok ciddi bir rakam." şeklinde konuştu.
Adana'nın Aladağ ilçesinde saat 17.05'te 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Adana'da fay hattı nereden geçiyor? Karataş (Adana) – Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel çok sayıda KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır.
100 yıl içinde kaydedilebilecek depremin büyüklüğü ise Adana sismotektonik yöresinde 6.34 M, İzmir sismotektonik yöresinde 7.30M, ve Muğla sismotektonik yöresinde 7.33 M'dir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin 2023'te değil, 2030-2040 yılları arasında olabileceğini ve büyüklüğünün 6.5-7 arasında olabileceğini belirtiyor.
Dünya tarihindeki en şiddetli deprem, 22 Mayıs 1960'ta Şili'de yaşandı. Yaklaşık 1000 kilometrelik alanda hissedilen 9,5 büyüklüğündeki deprem sonucu 1655 kişi hayatını kaybetti, 3 bin kişi yaralandı, 2 milyon kişi evsiz kaldı.
Yaşanan son depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ederken Hatay'da iki yeni deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ olmak üzere 11 ili vuran depremde can kaybı artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri