2023 cizre 4 şubat kar yağacak.
-vatandaşlarla rop. - Yazın hava sıcaklığının 5o dereceye ulaştığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 6 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı.
Cizre ilçesi ve çevresinde yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçer. En sıcak ay temmuz (34.4 OC) en soğuk ay ocak (6.5 OC)'tır.
Çok bulutlu. En düşük 5°C. Rüzgâr KKB ve değişken.
1990'a kadar Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi olan Cizre 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlandı. 1985 yılından başlayan terör olayları nedeniyle Cizre merkezi kırsal kesimden göç aldı.
İlgili 28 soru bulundu
TÜİK tarafından yapılan ADNKS göre İlçemiz Şehir Merkezi Nüfusu 121.073; İlçemize bağlı Köylerin Nüfusu 22.051, İlçemizin toplam Nüfusu 143.124 olarak tespit edilmiştir.
Hemen hemen Cizre ve Silopi ilçeleri nüfus konusunda birbiri ile yarışsa da Cizre ilçesi az bir farkla Silopi'den daha kalabalık bir ilçe.
“Şırnak İlimizin İlk Coğrafi İşaretli Ürünü” CİZRE'NİN MEŞHUR KURABİYESİ ''MEMİLHEVA'' TESCİLLENDİ Cizre mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Memilheva, Cizre Kaymakamlığı, Cizre Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Cizre Ticaret ve Sanayi odasının ortak çalışmasının ardından coğrafi işaret aldı.
Cizre Usulü Meşhur Zerde - Nefis Yemek Tarifleri.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Cizre, Şırnak il merkezine 42 km, Habur sınır kapısının bulunduğu Silopi ilçesine 34 km, komşu illerden Mardin'e 157 km mesafededir. Günümüzde Cizre, Şırnak'ın ilçeleri arasında hem nüfus bakımından hem de sosyal ve ekonomik hayat bakımından en gelişmiş ilçedir. Cizre, konum olarak Suriye sınırında yer almaktadır.
Bu konumu 1990 yılına kadar sürmüştür. 18.05.1990 tarih ve 20522 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmuştur. İle bağlı altı ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir.
İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir. Gej olarak da bilinen ve Tiftik keçisinden elde edilen yünün uzun uğraşlar ile işlenmesi ve kök boyalar ile renklendirilmesi sonucu yapılan Şal-Şapik kumaşı, Şırnak el sanatları arasında öne çıkıyor.
Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
İslamiyet'in Cizre'ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Alanın Tanımı: Alan, Cudi Dağı'nın güneyinde Cizre ve Silopi ovalarının Suriye ve Irak'a sınır oluşturan bölgesinde yer alır. Batıda Kasrik Geçidi doğuda ise Habur sınır kapısıyla sınırlıdır.
Dicle Irmağı, güneye doğru akarken Cizre ilçesinin içinden Habur Suyu kavşağına kadar 40 km uzunlukta Türkiye-Suriye arasında sınırı meydana getirir.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Meydana gelen olaylarda birçok sivilin yaşamını yitirdiği bildirilmektedir.(bak) 23 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan raporda, sokağa çıkma yasağı uygulanan 16 Ağustos 2015 - 21 Ocak 2016 tarihleri arasında Cizre'de 66, Silopi'de 27 olmak üzere toplam 93 sivilin yaşamını yitirdiği bildirilmiştir.
Bingöl'de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre İlçesinde de hissedildi.
Haber Merkezi - Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik korucusu Mustafa Erdem'in aracında vurularak öldürüldüğü bildirildi. Yerel Şırnak Haberi'in aktardığına göre, Cizre ilçesi Sur Mahallesi Aydınlık Sokakta saat 21.00 sıralarında Mustafa Erdem isimli güvenlik korucusu aracında bulunduğu sırada silahlı saldırıya uğradı.
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri