Venezuela Zirvede Mayıs-Ağustos 2023 arasında mevcut olan son ay itibarıyla yıllık reel gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülke %44 ile Lübnan olurken arkasından %34 ile Mısır geliyor. Sierra Leone %15 ile üçüncü ve Türkiye de yine %15 reel gıda enflasyonu ile bu alanda dünyada dördüncü sırada bulunuyor.
OECD'nin 2023 yılı tahmini ise Türkiye için yüzde 39. Türkiye 2023'te yüzde 51 ile zirvede yer alması beklenen Arjantin'in ardından ikinci sırada olacak.
Enflasyon, Ekim 2022'de Euro Bölgesi'nde yüzde 10,6, AB'de ise yüzde 11,5 seviyesindeydi. Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun yüzde 1,97'si hizmetler, yüzde 1,48'i gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,9'u enerji dışı sanayi ürünlerinden kaynaklandı.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
Enflasyonun en yüksek olduğu ülke Arjantin. Bu ülkedeki enflasyon oranı yüzde 104. Diğer gelişmiş ülkelerle kıyas dahi mümkün değil. Dünya genelinde Türkiye geçen ay 7'nci sıradaydı, nisan verisine göre bir sıra gerileyerek 8'inci oldu.
İlgili 38 soru bulundu
Venezuela yıllık yüzde 501 enflasyon oranıyla dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke konumunda.
Yıllık enflasyon oranı Haziran 2023'te %6,4 olarak gerçekleşmişti. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon oranının ise %5,5 olması beklenmektedir (Haziran 2023: %5,8).
Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre geçen ay tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 4,75 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 61,53'e yükseldi.
ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD'de enflasyon ağustos ayında yıllık yüzde 3,7 olarak açıklandı. Ekonomistlerin aylık beklentisi yüzde 0,6 iken yıllık beklentisi yüzde 3,6 olarak belirtilmişti.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Temmuz ayındaki %6,8'lik yıllık artış oranı Ağustos 2023'te %6,7'ye geriledi. Aylık bazda ise TÜFE, Ağustos 2022'deki %0,5'lik artışa kıyasla Ağustos 2023'te %0,3 oranında yükseldi.
*Rusya Merkez Bankası: Yıllık enflasyon 2023'te %4,5-%6,5 aralığına gelecek, 2024'te %4'e dönecek - Foreks.
Arjantin'de enflasyon 2022 yılının son ayında yükselmeye devam etti. Arjantin Ulusal İstatistik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 5,1 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 5,2 olacağı yönündeydi.
Seyşeller: 0.64. Bir ada ülkesi olan Seyşeller, harika doğasından sonra 0.64'lük düşük enflasyon değeri ile de ön planda.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Enflasyonun yükselmesi, ekonomi için çeşitli olumsuz etkilere neden olur. Satın Alma Gücü Azalır: Yüksek enflasyon, tüketici fiyatlarının artmasına neden olur ve vatandaşların satın alma gücünü azaltır. Aynı miktardaki para ile daha az mal ve hizmet satın alınabilir hale gelir, böylece tüketici harcamaları kısıtlanır.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), ülkenin 2022 yılı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, 2021'de yüzde 2,7 olan yıllık enflasyon, geçen yıl yüzde 10'a çıktı. Böylece enflasyon, 2022'de yıllık bazda 1975'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ekim ayı nihai verilerini açıkladı. Buna göre, eylülde yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, ekimde yüzde 3,8'e gerileyerek Ağustos 2021'den beri en düşük değeri görmüş oldu.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Arjantin Pesosu'nun ABD Doları karşısındaki değerinin hızla azalması, ülkede artan enflasyonun bir diğer nedeni. Fiyatları ABD dolarına bağlı ülke dışında tatil ya da yeni otomobil almak, neredeyse zengin Arjantinliler için bile yanına yaklaşılmaz şeyler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri