Sayıştay Başkanı Metin YENER ile Sayıştay Daire Başkan ve Üyeleri, 01 Eylül 2023 Cuma günü saat 14.30'da Yargıtay Başkanlığı İsmail Rüştü CİRİT Konferans Salonunda düzenlenen 2023-2024 Adli Yıl Açılış Törenine Yargıtay Başkanı Mehmet AKARCA'nın davetlisi olarak katıldı.
Arif ZENCİRCİ 08.01.1967 tarihinde Gaziantep'te doğdu. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 1991 yılında Sayıştayda göreve başladı.
3 Eylül 2023 tarihinde uygulanan Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavı'nın değerlendirmeleri tamamlandı.
MADDE 28 – (1) Kurul, Sayıştay Genel Kurulu tarafından iki yıl için seçilen iki daire başkanı ve her daireden birer üye ile denetimden sorumlu başkan yardımcısından oluşur. Kurul üyeliğinde boşalma olması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere Genel Kurul tarafından boşalan yer için seçim yapılır.
Metin Yener (5 Haziran 1972), Türk bürokrat. Mevcut Sayıştay Başkanı. Sayıştay başkanlığı görevinden önce 2018-2021 arası Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler genel müdürü olarak görev yapmıştır. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in kardeşidir.
İlgili 40 soru bulundu
Metin YENER
1972 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Başbakanlıkta Uzman Yardımcısı olarak meslek hayatına başladı.
(2) Sayıştay; kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler.
Yapısı ve Görevleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.
Sayıştay Başkanlığında sekiz Daire bulunmaktadır. Sayıştay Daireleri bir Başkan ile altı Üyeden oluşan hesap mahkemeleridir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 09.06.2020 tarihli Genel Kurul Toplantısında Sayıştay üyeliklerine; Hasan KARAMAN, Ahmet AVŞAR, Murat AYGÜN, Mahmut KOCAMEŞE ve Meltem YILMAZ YÖNTER seçildi.
Buna göre, Adalet Bakanlığı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli bir kamu idaresidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Sayıştay Savcılığı'na Recep Çevik atandı.
Bu yazılarda; Anayasanın siyasi haklara sınırlama getiren 68. maddesinde, “Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları” denilmek suretiyle, Sayıştay meslek mensuplarının da hakim ve savcıların tabi oldukları statüye tabi oldukları belirtilmektedir.
Ondokuzcu yüzyılda başlayan yenileşme hareketleri çerçevesinde Padişah Abdülaziz'in 29 Mayıs 1862 tarihli “İrade-i Seniyye”si ile kurulmuş olan Sayıştay'ın ilk başkanlığına Evkaf Nazırı ünlü devlet adamı Ahmet Vefik Paşa getirilmiştir.
Yasama ve yürütmenin yer aldığı bu organın gelir ve giderlerini de sayıştay organı denetlemektedir. Sayıştayın denetlemiş olduğu Cumhurbaşkanlığı denetlemesi Türkiye Cumhuriyeti adına yapılmaktadır.
Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla ...
Gelinen son nokta itibariyle, Anayasa Mahkemesi'ne göre Sayıştay, so- rumluların hesap ve işlemleri kesin hükme bağlama görevini ifa eder- ken bir yargı organı yani mahkemedir.
Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.
Alan Sınavı testinde toplamda 60 soru bulunmaktadır ve % 50 etkilidir. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavına Kimler Girebilir? SAYIŞTAY SINAVINA HANGİ BÖLÜMLER GİREBİLİR? Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İİBF fakültelerinden mezun olanlar Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavına girebilirler.
Sayıştay, kamu idarelerinin hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, hesap veya faaliyet dönemine bağlı olmaksızın yılı içinde veya yıllar itibariyle denetleyebileceği gibi sektör, program, proje ve konu bazında da denetleyebilir.
Sayıştay üyelerinin seçimi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından yapılan oylama ile gerçekleştirilir. Seçim öncesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı tarafından belirlenen bir komisyon, Sayıştay üyeliği için adayların başvurularını inceler ve uygun adayları belirler.
Devlet bütçesinin nitelik ve yapısal yönden gelişmeler göstermesi ve 2514 sayılı Kanun'un gereksinmeleri karşılayamaz olması nedeniyle Divan-ı Muhasebat, 1961 Anayasası'nın 127'nci maddesinde Sayıştay olarak yeni bir kuruluşa ve işleyişe kavuşturulmuştur.
Sayıştay Başkanı Metin YENER, 06 Temmuz 2021 Salı günü yeni görevlerine başlayan Sayıştay Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı 5. Daire Üyesi Yücel TURHAN'a ve Yönetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı 6. Daire Üyesi Hasan KARAMAN'a yeni görevlerinde başarılar diledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri