13 MAYIS TÜRK DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN. – AYK.
Türkçenin devlet dili olarak kabulünün 746. yıl dönümünde Türk dili araştırmalarına ve Türkçeye emek veren herkesin 13 Mayıs Türk Dil Bayramı'nı tebrik ederiz.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in 745 yıl önce 13 Mayıs 1277'de çıkardığı ve Türkçenin resmî dil olarak kabul edildiği fermanın yıl dönümü, bugün bayram olarak kutlanıyor.
"Bu cemiyetin kuruluşunun ilanından yaklaşık 2,5 ay sonra 26 Eylül 1932'de, İstanbul'da, dünyadan ve Türkiye'den pek çok bilim insanının katıldığı ilk Türk Dili Kurultayı düzenlendi ve bugün de Atatürk tarafından Dil Bayramı olarak ilan edildi.
Dil Bayramı, her yıl 26 Eylül'de kutlanan, Türkçeyi geliştirmeyi amaçlayan bayram.
İlgili 33 soru bulundu
Türk Dil Kurumu 88 yıl önce, çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi önemli meslek gruplarını topladığı Türk Dili Kurultayı'nda Türkçe'nin önemini vurgulamak için 26 Eylül gününü "dil bayramı" ilan etti.
Bu yazı 13 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Dil Bayramı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
Karaman. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce verdiği ve böylece Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği fermanın yıl dönümü 13 Mayıs, Karaman'da Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçenin devlet dili ilan edilmesinin 746'ncı yıl dönümündeyiz.
Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği doğrultusunda, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” amacıyla 12 Temmuz 1932'de kurulan Türk Dil Kurumu, bugün tam seksen yaşında.
Dil Bayramı kutlandı 1932'deki ilk Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri'dir.
Dil Devrimi, 1928'de gerçekleştirilen Harf Devrimi ile birlikte, Türkçenin 20. yüzyılda geçirdiği büyük yapısal değişikliğin iki temel taşından biridir.
Herkesin bir yönüyle bildiği ancak yeni ortaya çıkan akademik araştırmaların ışığında romanımızı oluşturduk. Artık buna göre Karamanlıların etnik bir kimlik olmadığı, Türklerin Oğuz boylarından Avşar ya da Salurlara mensup oldukları bilinmektedir.
Karamanlıların kökenlerinin, dilsel olarak Türkleştirilmiş Bizans Rum nüfusunun kalıntıları olduğu ve aslen Türk fetihlerinden sonra bölgeye yerleşen Hristiyan Türk askerleri oldukları tartışmalıdır. 1923'teki Türk-Yunan Ahali Mübadelesi ile Yunanistan'a gönderilmişlerdir.
Şehir Klasik dönemlerde LARENDE olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak KARAMAN adını almıştır.
Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Yasa, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Türk Dil Devrimi (1932–1938)
12 Temmuz 1932'de Türk dilini geliştirmek amacı ile kurulan Türk Dil Kurumu'nun çalışmaları ve genel olarak Türk dili üzerine gerçekleştirilen atılımlara da Amerikan gazetelerinde yer verildiği görülmektedir.
Atatürk, Gazi Mustafa Kemal.
Türk Dili Kurultayı I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen dil kurultayı.
Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir.
1. Altay Dil Birliği Dönemi: Türkçenin Altay dillerinden (Moğolca, Mançuca, Tunguzca, Korece, Japonca) henüz ayrılmadığı karanlık bir dönem olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri