4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 523,00 TL olarak uygulanacak.
Gümrük Kanunu 241/1 maddesi uyarıca usulsüzlük cezası 523,00 TL olarak uygulanacaktır. Gümrük fazla çalışma ücreti saat başına ihracat için 48,67 TL, diğer işlemler için 113,67 TL; Türk plakalı kamyonlar için ise kamyon başına ihracat için 113,67 TL, diğer işlemler için 178,66 TL olarak uygulanacaktır.
Bilindiği üzere Kanunun 235/5 maddesi “…..Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve transit rejim beyanında bulunulan serbest dolaşımda olmayan eşyanın, beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşya olduğunun tespiti halinde, farklı çıkan eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.” hükmünü ...
Tebliğle Gümrük Kanunu ve ilgili yönetmelikte yer alan bazı tutarlar, yüzde 122,93 olarak hesaplanan yeniden değerleme oranında artırıldı. Buna göre, Kanun ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen usulsüzlük cezaları 1 Ocak 2023'den itibaren 523 lira olacak.
Gümrük beyannamesindeki hataların herhangi bir vergi kaybına neden olmaması durumunda ise usulsüzlük cezası düzenleniyor. Minimum usulsüzlük cezası 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 241 inci maddesi uyarınca 235 TL olarak uygulanıyor.
İlgili 26 soru bulundu
MADDE 2- (1) 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 523,00 TL olarak uygulanır.
241- 1. Bu Kanunda ayrı bir ceza tayin edilmiş haller saklı kalmak üzere, bu Kanuna ve bu Kanunda tanınan yetkilere dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareket edenlere söz konusu düzenlemelerde açıkça öngörülmüş olması kaydıyla altmış TL usulsüzlük cezası uygulanır.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır.
150 Avroyu aşan gönderimler için ne kadar vergi ödenir? 150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Gümrüklenmiş değer, tüm vergiler ile CIF (ing. Cost, insurance & freight yani; Malzeme bedeli+sigorta+navlun) kalemlerinin toplanması ile hesaplanan değere verilen isimdir.
Ancak yurt dışı sitelerden alışverişte ödenen vergilerde önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs'tan itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden kargoyla gelecek eşyanın gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak. Kargo ile bireysel ithalatta 1.500 Euro 'luk limit ise, 150 Euro olacak.
Vergi dairesi tarafından kesilen cezaları vergi alacağımdan mahsup edilebilir miyim? Usulsüzlük cezası vergi alacağına istinaden mahsuben ödenebilir mi? Mahsup talebinde bulunabilirsiniz.
Genel usulsüzlük cezalarından daha ağır yaptırımlar içeren özel usulsüzlük cezaları ağırlıklı olarak 213 Sayılı Kanunda yer alan belgelerin verilmesi ve alınması yükümlülüklerine aykırı davranılması halinde ortaya çıkmaktadır.
Vergi Usul Kanunu 8. maddesine dayanarak Maliye Bakanlığı'nca çıkarılan 509 sıra numaralı Genel Tebliğ uyarınca ilgili yükümlülerin elektronik belge düzenleme ve verme zorunluluğuna uymaması halinde özel usulsüzlük cezası gündeme gelir.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.
(1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Gümrüklerde fazla çalışma ücreti ihracat için 48,67 lira, diğer işlemler için 113,67 lira, Türk plakalı kamyonlar için fazla çalışma ücreti kamyon başına ihracat için 113,67 lira, diğer işlemler için 178,66 lira olarak belirlendi.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3/7 inde “İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri