2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Bu alanlar kadastro müdürlükleri tarafından ormanlık alan dışına çıkarılmaktadırlar. 2B arazileri satın almak isteyen kişiler 2B arazi ödemelerini yaparak 2B arazi tapusu alabilmektedirler. 2B arazilerin orman köylüsü dışındaki üçüncü kişilere satışı yasaktır.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
Hak sahipleri tarafından 2B'li arazinin alınması halinde Hazine tarafından genel hükümlere göre satışı gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca kullanıcı veya muhdesat sahibi olarak belirlenen hak sahibi kişiler, 2B'li araziye ilişkin satın alma hakkını noter huzurunda düzenlenecek muvafakatname ile haklarını devredebilirler.
Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.
İlgili 21 soru bulundu
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Türkiye'de, 2B arazileri özel mülkiyete açılmıştır. Bu araziler, kişilere satış veya kiralama yoluyla devredilebilir. Dolayısıyla 2B arazilerinin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralayan kişiler ve kuruluşlar olabilir.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili rayiç bedeller kısmen açıklandı. Tutar dönüm başına 100 ila 750 bin lira arasında değişiyor. Buna göre tarım arazilerinin yüzde 10'u, tarım dışının ise yüzde 20'si peşin ödenebilecek. Kalan miktar 72 ayda taksitle ödenebilecek.
Şayet fiili kullanıcı olarak tespit edilen kişi, hazineden idari yolla 2B arazisini satın almış ise, tapu sicili özel mülkiyet olarak düzenlenecek ve tapu sicilindeki 2B belirlemesi kaldırılacaktır.
T.C. Anayasası'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olduğundan bu alanların özel mülkiyete konu edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ilgili taşınmazların tapu kaydının iptaline ilişkin tapu sicilini düzeltim davası açılmaktadır.
(3) Tapu sicilinde parselin vasfı veya niteliği; orman, eylemli orman ve fiilî orman olarak tescil edilmiş olan tüm taşınmazlar, parsel sınırları ve mülkiyeti esas alınmak suretiyle orman rejiminde olan yer olarak değerlendirilir. Bu yerler, yapılacak olan amenajman planı kapsamında idare ve muhafaza edilir.
Bu nedenle, 2B arazisine prefabrik ev inşa etmek isteyen kişiler, ilgili yönetmelikler ve yerel yönetim kuralları çerçevesinde gerekli izinleri alarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Uygulamada, satış bedeli, rayiç bedelin 70'i olarak belirlenirken, peşin veya taksitle ödeme seçeneği bulunuyor. Peşin ödemede ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Yarısının peşin ödenmesi halinde de yüzde 10 indirim uygulanacak.
2B Arazisine Ev Yapılır Mı? Orman köylüsü dışında üçüncü şahıslara satışı yasak olan 2B arazilerine ev yapılabilir. Kadastro işlemi yapılan ve orman alanlarından çıkarılan 2B arazilerini yalnızca oradaki köylüler almaktadır. Köylülerin temel ihtiyaçları ise devlet tarafından itina ile karşılanmaktadır.
2b Orman Arazilerinin Satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve kadastro işlemi yapılarak orman vasfını yitirdiği belirlenen alanlara 2B arazisi denir. 2B arazisi, ismini ilgili olduğu yasadan alır (Orman Kanunu, 2. madde, B bendi) ve bu yasa, devlet tarafından düzenli olarak güncellenerek resmi yayınlarca vatandaşlara sunulur.
Antalya'yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor. 2-B arazileri deyimi 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi 'B' bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Bu tabir, 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmiş araziler için kullanılmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanı'nın sadece vergi değil, özelleştirme gelirleri de olacak açıklaması ile birlikte; Türkiye'nin ağırlıkla turizm bölgelerinde yer alan Hazine'ye ait çok değerli arazileri ve kamuya ait tesisler Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı.
Kamuoyunda "2B Yasası" olarak bilinen "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Anayasa'nın 169. ve 170. maddeleri, 2B arazilerinin “imar ve ihya edilerek” orman köylülerinin faydalanması için “tahsis” edilmesini emretmektedir. Buraları orman sınırları dışına çıkarılmış olsa bile devlete aittir. Özel mülkiyete geçirilemez, orman köylüsüne bile “satılamaz”.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Satış bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin %50'sidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde onu yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri