3 fazlı sayaçlardan alınan akımlarda sadece 1 faz kullanılırsa akım nötr iletkeninden geçer. 3 fazlı bir motorda nötr iletkeni yüksüzdür. bu sebeple kablo kesitleri arttıkça nötr iletkeni olması tasarlanan 4. kablo diğerlerinden bir miktar ince bile yapılmaktadır..
Üç fazlı sistemlerde ise 3 faz akımının vektörel toplamı nötr iletkeninden geri döner. Yani 3 fazda dengeli akım çekiyorsa, faz açıları da eşitse nötr iletkenindeki akım "0" dır. Bu mantıkla nötr iletkeni kesiti faz iletkeninin bir düşük kesiti olarak üretilir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Merhabalar, bildiğiniz gibi 3 fazlı motorlarda güç devresi için nötr hattı kullanılmaz. Kumanda kısmında nötr hattına ihtiyaç duyulur.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
İlgili 23 soru bulundu
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Gerilim düşümü, kablonun uzunluğu ve kesitiyle birlikte hesaplanarak belirlenir. Kablo kesiti hesaplama: Kablo kesiti, akım miktarı ve gerilim düşümüne göre belirlenir. Kablo kesiti ne kadar büyük olursa, akım direnci o kadar düşük olur ve gerilim düşümü de o kadar az olur.
İletkenin kesitini arttırarak (veya telin boyutunu arttırarak) direnç azalır ve izin verilen akım kapasitesi artar.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Üç fazlı bir motorda fazlardan biri kopabilir. Ya da sigortalardan biri devresini açarsa sargı kollarından biri şebekeden ayrılır. Bundan dolayı üç fazlı motor, bir fazlı motorun çalışması konumuna düşer. Sadece enerji tamamen kesildikten sonra tekrar enerji verilirse motor dönmez.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Üç fazlı şebeke(L1, L2, L3), U1, V1, W1 uçlarına bağlanır. 3 fazlı şebekede (Y) 380 V çalıştırılması gereken motor, aynı şebekede yanlışlıkla (A) bağlı çalıştırılırsa faz sargılarına V3 katı büyük gerilim uygulanmış olur. Motorun faz sargısı gerilimi 220 V. iken 380 volt uygulanmış olur.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Üç bobinin iki sabit mıknatıs arasındaki hareketinden elektrik akımı oluşur. Aralarında 120 derece faz farkı bulunan üç sinüzoidal sinyal meydana gelmiş olur. Yani kısaca üç fazlı akım üretilmiştir.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Üç fazlı sistemdeki hat akımlarının toplamı sıfırdır. Nötr telindeki akım, üç telin hat akımının toplamı kadardır. Monofaze bağlantıda gerilim 230 V'a kadar çıkabilir. Trifaze bağlantıda ise gerilim 415 V'a kadar ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri