Üçlü vardiya sistemi Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
8 Saatlik 3'lü Vardiya Sistemi
Genel olarak bahsi geçen 3 vardiyada personeller haftada 2 şer gün çalışarak 7. gün izin yapmaktadırlar. 8 saatlik çalışmanın İş Kanununa göre 0,5 saati yemek istirahatı olarak düşülür ve geriye kalan 7,5 saat fiili günlük çalışma saati olarak bordroya işlenir.
Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir. Dolayısıyla, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olduğunu söyleyebiliriz.
İki vardiya sistemi, 24 saatin iki eşit bölüme ayrıldığı ve her vardiyadaki işçilerin 12 saat çalıştığı bir sistemdir. Turizm, güvenlik ve sağlık gibi sektörlerde ve bu sektörlere bağlı alt firmalarda iki posta olacak şekilde vardiyalı çalışma düzenlemesi yapılabilmektedir.
Burada gündüz ve gece vardiyasını ayrı ayrı hesaplamak gerekir. Gündüz vardiyasına baktığımızda sabah 08:00 akşam 20:00 arasındaki çalışma 12 saat olup 1.5 saat dinlenme süresi düşülünce günlük 10.5 saat ve böylece o hafta 52.5 saat çalışılıyor demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Üçlü Vardiya Sistemi
Bu vardiyalardan ilki genellikle sabahın erken saatlerinden 02:00-08:00 arasında başlayıp öğleden sonra 14:00-16:00 arasında bitecek şekilde planlanır. İkinci vardiya, öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında başlayıp akşam 22:00-00:00 civarında bitirilip üçüncü vardiyaya geçilir.
Vardiyalarda Çalışma Süreleri
Zaten üç vardiya uygulanacak işyerlerinde vardiya başına 8 saat düşmekte, mola süreleri de dikkate alındığında vardiya başına çalışma süresi 8 saatin altına düşmektedir.
Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Ara Dinlenmesi Süreleri
İş Kanununun 68/I. maddesine göre ara dinlenmesinin süresi; – Dört saat ve daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, – Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar olan işlerde yarım saat (yedibuçuk saat dahil) – Yedibuçuk saatten fazla olan işlerde ise bir saattir.
Gündüz olduğu gibi gece çalışmasında da 11 saatlik üst sınırı uygulayarak, iki vardiyalı düzenlemeler yasaktır. İstisnalar hariç ikili vardiya düzeni kurulamayacaktır.
Gece vardiyasında tek çalışılması konusunda bir yasak var mıdır? Mevzuatımızda işçilerin vardiyalarda tek başına çalışmasını açıkça yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır.
24 saatlik çalışılan bir iş yerinde en az 3 vardiya olması gerekmektedir. En fazla 1 iş haftası gece çalışan işçiler ancak diğer iş haftası gündüz çalıştırmaları şeklinde düzenlenmelidir.
Şirketin 2 Kasım 2020 tarihinde başlayacağı sisteme göre bir koordinatörlüğe bağlı çalışan teknisyenler, çalışanların 6+2 diye adlandırdığı sisteme göre 6 gün işe gelip 2 gün izin yapacak.
Örneğin sabah 08:00 ile 16:00 arasında işyerinde bulunan ve haftada 6 gün çalışan bir işçi günde 8 saatten haftada 48 saat çalıştığını iddia etmektedir. Halbuki işçinin çalışması aslında günde 7,5 saatten haftada 45 saattir.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır. Yani fazla çalışma ücreti hesaplama ile gece çalışma hesaplaması aynıdır.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. 26 gün çalışma, 4 gün de haftalık izin olarak hesaplanır. 4 gün haftalık izin ise günlük 7.5 saatten ayda 30 saat yapmaktadır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Vardiya amiri; firmaların üretim miktarı ve kalite hedeflerine ulaşabilmesi adına tüm faaliyetlerini koordine ve kontrol eden, vardiya takımını yöneten, genel bakım ve tamiratların yapılmasını sağlayan, personeli yönlendiren kişidir.
Günü 3 e böldü ve 8 saat çalışma/8 saat eğlenme/ 8 saat uyuma olarak önerdi. Lakin kimse iplemedi zira bu fabrikaların işçi çalıştırma süresini yarı yarıya azaltıyordu. 1914 de Henry ford, seri bant çalışma sistemini icad etti ve 3 vardiyalı sistemi kullandı.
Gece çalışma postaları, 24 saatlik süre içinde en az 3 işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri