Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak bilinen 370 hesap, dönem karı olarak hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve bu tür diğer yükümlülüklerin takip edildiği hesaba denir.
370 hesap, dönem karı üzerinden henüz ödeme noktasına gelmeden hesaplanan kurumların vergisinin izlendiği hesaptır. Aynı zamanda, diğer vergi ve kesintilerin ve benzeri sorumlulukların izlendiği hesap olarak da bilinir. 370 muhasebe kodu olan bu hesap, dönem sonunda çalışır.
Kurumlar vergisi karşılığı
Bir başka deyişle Kurumlar vergisi ayında (Nisan ayında) bu hesap 371 hesap ile kapatılır. Zira 371 hesap ile 370 hesap arasında herhangi bir fark yoksa bir vergi ödemesi söz konusu değildir.
Ertesi yıl nisan ayında kurumlar vergisinin ödenmesiyle birlikte 370 ve 371 hesap karşılıklı kapatılır.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
İlgili 34 soru bulundu
Tahakkuk eden vergi kesinleştiğinde ve vergi dairesine beyanname verildiğinde 370 DÖNEM KÂRI VERGİ ve DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI hesabı borçlandırılır, 371 DÖNEM KÂRININ PEŞİN ÖDENEN VERGİ ve DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ (-) alacaklandırılır ve aradaki fark 360 ÖDENECEK VERGİ ve FONLAR hesabına aktarılır.
Dönem Karının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri olarak adlandırılan 371 nolu hesap, şahıs şirketlerinin veya işletmelerinin şirket ortaklarına düşen kazançlar üzerinden kişisel gelir vergisinin ödendiği hesap olarak tanımlanır.
Tekdüzen Hesap Planı'nda yer alan 373-Maliyet Giderleri Karşılığı hesabı bu fonksiyonu yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş bir hesaptır. Buna göre Maliyet Giderleri Karşılığı hesabının kullanımını gerektiren giderlerin başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Tamir bakım. İkramiyeler.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
Kıdem Tazminatı Karşılığı Muhasebe Kaydı
Ayrılan kıdem tazminat karşılıkları için kullanılacak hesaplar, gelir tablosunda "654-Karşılık Giderleri", bilançoda ise "372/472-Kıdem Tazminat Karşılığı" hesaplarıdır.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Dönem Net Kârı veya Zararı, işletmenin kârından Kurumlar Vergisi ve diğer yükümlülüklerin ödenmesinden sonra elde edilen kâr veya uğranılan zarardır.
Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe kadar gecikme zammı uygulanacaktır. Terkin edilmesi gereken tarihler; gelir vergisi mükellefleri için takip eden yılın 1 Mart günü, kurumlar vergisi mükellefleri için ise takip eden yılın 1 Nisan günüdür.
Geçici Kurumlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Geçici Vergi'nin ödenmemesi durumunda senelik beyanname üzerinden hesaplanacak olan vergiden kurumlar ve kişi vergi tutarlarından terkin edilir. Terkin edilmiş olan Geçici Vergi tutarının toplamına gecikme zammı uygulanır.
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabının İşleyişi: Vergi, resim, harçların tahakkuk ettirilmesini gerektiren olaylar ve işlemler ortaya çıktıkça hesaplar alacak olarak kaydedilir, ödemeler yapıldıkça hesap borçlanır.
732.
Dönem sonlarında bu hesap ilgili stok ve satış maliyeti hesaplarına aktarılarak kapatılır.
691 Hesap İşleyişi
Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak adlandırılan 691 nolu muhasebe hesabı, ilgili mevzuatın hükümleri kapsamında hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların takip edildiği hesaptır.
691 hesap işleyişi, dönem karı üzerinden söz konusu mevzuat yükümlülüklerine göre hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların bu hesabın borcunun alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. Daha sonra, 691 muhasebe koduna sahip olan bu hesap, 590 hesap ile birlikte kapatılır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
393- MERKEZ VE ŞUBELER CARİ HESABI
Merkezin şubelerle, şubelerin merkezle veya kendi aralarındaki borç ve alacak ilişkilerinin izlendiği borçlu ve alacaklı olarak çalışan hesaptır.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
329 Hesap İşleyişi
Kısa vadeli borçları kapsayan bu hesap işleyişinde borcun doğması durumunda hesaba alacak olarak kaydedilir, ilgili borcun ödenmesi durumunda ise borç olarak kaydedilir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
329 nolu hesap kısa vadeli borçları kapsar. 329 hesap işleyişinde borcun doğması durumunda ilgili hesaba alacak şeklinde kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç şeklinde kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri