Quadriceps femoris kası (Latince: Musculus quadriceps femoris), uyluğun önündeki dört tane kası içeren büyük bir kas grubudur. Ayrıca bu kaslar diz eklemini önden kateden kaslar olarak da bilinir. Musculus quadriceps femoris ismi, Latincede uyluğun dört başlı kası anlamına gelir.
Uyluk bölgesinin ön kısmında 4 farklı khas olarak Quadriceps bilinmektedir. Diğer bir ifade Diz kapağın Hemen üst kısmında yer alan ve bel bölgesinin arasında kalan kaslardır. Latince üzerinden ise uyluğun dört baş kası olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
Uyluğun önündeki dört adet kası içine alan büyük kas grubu olarak geçen kasa Quadriceps kası denmektedir. Tanımda yer alan uyluk, bacağın kalçadan dize kadar olan bölümüne verilen isimdir. Bu yüzden bu kas grubu diz eklemini önden alan kaslar olarak da bilinmektedir.
Dört başı vardır. bu dört kasın lifleri birleşerek diz eklemi üzerinden geçerek tendonu (lig. patellae) oluşturur.
Diz bölgesindeki kaslar
Quadriseps: 4 kasın birleşiminden oluşan ve uyluğun ön kısmında bulunan bu kas dizi düz tutmayı (ekstansiyon) sağlar. Hamstring: 3 kasın uyluk arkasında birleşiminden oluşan bu kas dizi bükmeyi (fleksiyon) sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Hamstring kas grubu; uyluk kısmının arka tarafında bulunan Biceps Femoris, Semitendinosus ve Semimembranosus kaslarını oluşturur. Bu kaslar, uyluk bölgesinin arka kısmı kasları ya da ischiocrural kaslar şeklinde de isimlendirilir ancak genellikle bu kas grubuna hamstringler denilmektedir.
Musculus quadriceps femoris; dört başlı kastır. İçlerinden musculus rectus femoris kası bacağa ekstansiyon ilave ola- rak uyluğa fleksiyon yaptırır. Bacağın en kuvvetli ve tek eks- tensör kasıdır.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır.
Quadriceps kası üst bacağın ön tarafında yer alan bacağın uzanma ve bükülme hareketlerini hamstringle birlikte yapan kastır. Quadriceps kası adından da anlaşıldığı gibi 4 parçadan oluşur. Futbol, basketbol gibi yüksek hız ve çeviklik gerektiren sporlarda, sporcularda en güçlü olması gereken kaslardan biridir.
Bu kısımda yer alan dört adet kas vardır. Bu kasların hepsi quadeiceps kası olarak anılmaktadır. Uyluk kemiğinden diz kısmına kadar uzanan bu kas sistemi, kişilerin yürümesi ve bacakları ile uyruk kemiğinin kullanımı ile gerçekleştirdikleri hareketleri yapabilmesini sağlamaktadır.
Musculus quadriceps femoris ismi, Latincede uyluğun dört başlı kası anlamına gelir. Bu kaslar rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis ve vastus intermedius 'dur.
Hamstring adıyla hitap edilen kas grubu dört baştan oluşur: semitendinosus, semimembranosus, ve iki başlı biceps femoris.
Piriformis kası, kalçamızın derininde bant şeklinde uzanan bir kastır. Piriformis sendromu; siyatik sinirinin piriformis kası altında baskı altında kalmasıyla ortaya çıkan; bel, kalça ve bacak ağrısı, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma belirtileriyle tanımlanmaktadır.
Triceps kasına üç kafa vardır; Uzun kafa kürek kemiği (kürek kemiği) üzerinde başlar (başlar). Yanal ve medial başların her ikisi de humerusta başlar (aşağıda vurgulanan üst kol kemiği). Üç kafanın tümü daha sonra tek bir tendona gelir ve ulnaya yerleşir.
3 başlı kas grubu olan triceps brachii kası, omuz eklemi ile dirsek eklemi arasında, pazu kasının karşısında, kolun arkasında bulunan kastır.
Pazu veya biceps (/bi.sɛps/; Latince "kolun iki başlı kası" anlamına gelen musculus biceps brachii) omuz ve dirsek arasındaki üst kolun önünde yer alan büyük bir kas. Kasın her iki başı da skapula üzerinde ortaya çıkar ve üst önkola bağlı tek bir kas gövdesi oluşturmak üzere birleşir.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Kuadriseps tendonu tamamen yırtıldığında, kas artık diz kapağına sabitlenmez. Bu tendon olmadan, kuadriseps kasları kasıldığında diz düzeltilemez. Hastalar, yırtık bölgesinde boşluğu elleri ile hissedebilirler. Ayrıca şişlik veya morarma da olur.
Calves (baldır kasları)
Koşma, sıçrama ve tekme atma sırasında gerekeli kaslardır.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
İnsan vücudunda yaklaşık 650-700 kadar kas bulunur.
Vücudumuzda 2 tip kas tipi bulunur. Tip 1 (yavaş kasılan kırmızı kaslar) ve Tip 2 (hızlı kasılan beyaz kaslar).
Yürürken ya da koşarken birbirinden farklı oranlarda çalışan kaslar bel, karın ve kalça kaslarıdır. Bacak bölgesindeki alt vücut kasları olan Calf, Quadriceps, Tibialis gövdeyi taşır. Diğer bacak kaslarına göre bu üçünün daha fazla baskıya maruz kaldığı söylenebilir.
Baldır (regio suralis) alt bacağın arka kısmındaki kaslı üst bölgesidir. Fakat baldırdaki bütün kaslar baldır kas sistemine ait değildir. Baldır esas itibarıyla üç başlı baldır kası (triceps surae kası) ile karakterizedir.
Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır. Vücuttaki en uzun kas bu kastır ve genellikle 50 cm civarında olan bu kas 55cm ve hatta bazen 60cm'e kadar ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri