1919 - Gazi Mustafa Kemal, Sivas Kongresi'ni açtı. 1922 - Türk Kurtuluş Savaşı: Türk Ordusu, Yunan İşgali altındaki Sarıgöl, Buldan ve Bigadiç'i geri aldı. 1932 - Dünya Barış Konferansı Viyana'da toplandı. 1935 - İstanbul telefon şirketi, Hükûmet adına işletilmeye başlandı.
4 Eylül Dünya Cinsel Sağlık Günü
4 Eylül 1919 - Mustafa Kemal Paşa, Sivas Kongresi Başkanlığı'na seçildi. 11 Eylül 1919 - Mustafa Kemal, Anadolu ve Rumeli Müdaffa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti Başkanlığı'na seçildi. 12 Eylül 1919 - Mustafa Kemal, illere ve komutanlıklara, İstanbul Hükümeti ile her türlü haberleşmenin kesildiğini bildirdi.
4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi açıldı.
Sivas Kongresi, işgal altındaki ülke topraklarını kurtarmak ve bağımsızlığı sağlamak amacıyla ulusun seçilmiş temsilcilerinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Sivas'ta bir araya gelerek 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında düzenlediği ulusal kongredir.
4 Eylül 1919 günü Sivas şehrinde toplanan kongre, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından birisidir. Sivas Kongresi'nde düşmana karşı sonuna kadar direnilmesi kararı alınmış ve sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolların en önemli basamaklarından biri olmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, "manda ve himaye" fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı ve ...
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas'ta toplanan Genel Kongresi tarafından, mukaddes maksadı takip ve genel teşkilatı idare etmek için bir Heyet-i Temsiliye seçilmiş ve köylerden il merkezlerine kadar bütün millî teşkilatlar takviye edilmiş ve birleştirilmiştir.
Öz. Tam İstiklal görüşünü savunanlar açısından, Milli Mücadele tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri Sivas Kongresi'dir. 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan bu kongrede alınan kararlar, yeni Türk devletine giden sürecin ve Anadolu Hareketi'nin karakter ve şeklini belirlemiştir.
5-Eylül-Dünya-Omurilik-Felçlileri-Günü
3 Eylül - Dünya Gökdelenler Günü (Skyscraper Day): Bu özel gün, yüksek binaların mimari başarılarını ve şehir siluetlerine kattıkları etkiyi kutlamak için düzenlenir.
1946 - Türkiye Emlak Kredi Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi. 1947 - TBMM, Amerikan yardım anlaşmasını oy birliği ile kabul etti. 1953 - Anıtkabir'in açılışı yapıldı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı koyuldu. 1967 - Türkiye'deki Kıbrıslı mücahitler ve öğrenciler, Hükûmeti protesto etti.
MÖ 36 - Sextus Pompeius ve Marcus Vipsanius Agrippa arasında Naulochus Deniz Muharebesi gerçekleşti. 1189 - I. Richard, Westminster Abbey'de taç giydi. 1260 - Memlûkler, Moğolları Ayn Calut Muharebesinde yendi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün 16. Kolordu Komutanı iken, ilimize teşrifleri nedeniyle, “14 Eylül Siirt' in Şeref günü” düzenlenen törenle kutlandı.
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu, Birinci Dünya Savaşı sonunda, itilaf devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgal edilen Anadolu'nun kurtuluşunun simgesi oldu.
9 Eylül Dünya Oyuncak Ayıcık Günü (Teddy Bear Day)
4-11 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi ile Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıktığı andan itibaren resmi yazışmalarında en önemli mesele olarak yer verdiği "milli egemenlik" ve "milli irade" kavramları devlet hayatına yansıtılmaya başladı.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı.
Milli mücadelenin örgütlenmesinin temellerinden olan Erzurum Kongresi alınan kararlar şu şekilde sıralanabilir: İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş; vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı ilk kez bu kongrede kabul edilmiştir.
Hayatın her döneminde, her ortamda kaza ve hastalanma riski bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda, müdahalede bulunan kişilerin ilk yardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde, sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır.
Erzurum Kongresi'nin ardından 2 Eylül 1919 günü yeniden Sivas'a gelen ve 18 Aralık 1919'a kadar burada kalan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet tarafından 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'te bugünkü Atatürk ve Kongre Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi yapıldı.
Milli Mücadele'nin yol haritası 4 Eylül 1919'da Sivas'ta belirlendi - Son Dakika Haberleri.
Heyet-i Temsiliye, Erzurum Kongresi kararlarıyla kurulup, Mustafa Kemal'in başkanı olduğu, Sivas Kongresi'nde bütün ülke için yetkisi genişletilen, BMM'nin açılması ile görevi sona eren ve bu döneme damgasını vuran bir çeşit hükûmettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri