Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Özellikle üniversite mezunlarını ilgilendiren bir rütbe olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin talebi doğrultusunda yapılan başvuru kapsamında kişi sınava tabi tutulur.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Zorunlu askerlik süresi, askerlik şubesi tarafından belirlenen kriterlere göre belirlenir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Yeni yılda askerlik süresi değişmedi. Temel askerlik hizmeti, yedek subay ve yedek astsubay seçilemeyen kişiler için hala 6 aydır.
12 aylık askerlikte ne kadar maaş ödeniyor? 6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra 6 ay daha kışlada kalarak vatani görevini sürdüren er ve erbaşlara asgari ücret tutarında maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 500 TL olması dolayısıyla 6 ay için toplam 51 bin TL ödeniyor.
İlgili 42 soru bulundu
Doğu bölgelerinde görev yapan askerler, batı bölgelerine kıyasla daha yüksek harçlık almaktadır. Doğuda görev yapan askerler aylık olarak 1.895,00 TL harçlık alıyor.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur" açıklamasında bulundu. Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi.
Gündem Haberleri
Askerlik süresinin uzayacağı, 2024'te 12 aya çıkacağı iddiaları yer alıyordu. Peki Askerlik 12 ay mı olacak 2024? Askerlik uzadı mı, süresi uzayacak mı? MSB iddiaları yalanladı.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Fakat bu etler sıkı denetim altında olan soğuk hava depolarında değil, depolamayı kendileri yapan kurumlarda saklanır. Askeriyelerde 40 yıllık et olmasının sebebi bu konuda denetleme olmamasıdır. Bu durumun önüne geçmek için Türk Gıda Kodeksi sık sık denetim yapmaya başladı.”
Askerlik süresinin uzatıldığına dair yapılan haberler tamamen asılsız olup gerçeği yansıtmamaktadır. Askerlik süresinin uzatılmasına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, “Türkiye, 2023'e kadar profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı.
Türkiye'de 2019 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmet süresi, eğitim farkına bakılmaksızın 6 ay olarak uygulanıyor. Üniversite olsun veya olmasın, 20 yaşına giren erkek 6 ay süreyle vatani görevini yerine getirmesi gerekiyor. Bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlendi.
İki yıllık üniversite mezunları için yedek astsubaylık uygulaması başlayacak. İki aylık temel eğitim alacak yedek astsubaylar, eğitimleri sırasında harçlık, 10 ay sürecek kıta görevlerinde ise maaş alacak.
Eğer en az 4 yıllık lisans mezunu iseniz, başvuru sırasında, erbaş/er, yedek astsubay ve yedek subay tercihlerinden istediğinizi seçeceksiniz. Eğer 2 veya 3 yıllık meslek yüksek okulu mezunu iseniz, erbaş/er veya yedek astsubay tercihlerinden birini ya da ikisini seçeceksiniz.
Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'ndaki Komando İhtisas Kursu'nun ikinci aşaması olan "Kara komando harekatı"nda komandolar, zor doğa koşulları ile mücadele ederek hedeflerine ulaşıyor.
Buna göre, 2023 yılında askerlik görevini batıda yapan erlere 237,50 TL, onbaşılara 270,00 TL, çavuşlara ise 305,00 TL harçlık ödeniyor.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam memur maaş katsayısına dahil edilmedi. Bu nedenle temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 17,55 oranında arttı. Buna göre; 2023'ün Ocak-Haziran döneminde 104 bin 84 TL olan bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin 351 liraya çıkartıldı.
Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır. Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır. Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir.
Bedelli askerlik koşullarını taşıyan ve kredi değerlendirmesi uygun bulunan müşterilerimiz farklı vade seçenekleri ile 15.000 TL'ye kadar ve 36 aya varan vadeler ile kredi kullanabileceklerdir. Krediden yararlanmak isteyen müşterilerimiz talep etmeleri halinde 3 aylık ödemesiz dönem imkânından da yararlanabilecektir.
Şafak nasıl hesaplanır? Terhis tarihinden, kullanılmayan izinlerin vs. çıkarılması ve varsa alınmış cezaların eklenmesiyle hesaplanmaktadır.
Kanuni izinlerde yol izni bir defa olacak şekilde verilmektedir. Erbaş/erin bulunduğu şehirden, gideceği şehre göre yapılacak mesafe hesabı dikkate alınarak ; 800 km,ye kadar olan mesafelerde bir gün, 801 ve daha yukarısı mesafelerde iki gün verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri