Evet, bu kitab-ı kebirin bir sahifesi, zemin yüzüdür.
Bir ismin ebced hesaplaması yapılacağı zaman öncelikle Arapça harflerle yazılır. Her harfe karşılık gelen tablodaki rakamlar tespit edilir. İsminize tekabül eden Esma-ül Hüsna'yı bulmak için ebced değerli Esma-ül Hüsna tablosuna bakıyorsunuz. Örneğin kişinin adı Murat olsun, ismin ebced değeri 245'tir.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder. Sadece Kur'an'da geçen ilâhî isimler 100'den fazladır; muhtelif hadislerde Allah'a nisbet edilen başka isimler de mevcuttur.
Örneğin bir ismin ebced değeri oluşturulabilmektedir. Bu oluşturulan ebced ise ilgili kişinin kişisel yıldız namesini bulmasını sağlamaktadır. Bu sayede yıldız name burcu bulunmaktadır.
Esmalarla çalışmanın bir çok yolu var bunlardan en bilineni esmanın ebced değeri kadar günlük okumak ve buna en az 40 gün devam etmek. Yani Ya Rezzak esmasını ebced değeri 308 'dir ve 40 gün boyunca her gün 308 adet okuyorsunuz. Bir diğer yöntem; esmanın ebced sayısı kadar gün boyunca okunması.
İlgili 34 soru bulundu
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
“Ebced hesabı” denilen ve Arap alfabesinin ebced tertibine dayanan rakamlar ve hesap sistemi müslüman milletler arasında kullanılmaktadır.
Kısacası alimler tarafından ebced hesabı ile ilgilenmek caiz karşılanmamıştır. Yani sonuç olarak caiz değildir diyebiliriz.
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir. Teori incelenen kelime, cümlecik veya metinde bir şekilde gizli şifreleme bulunduğu varsayımına dayanır.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Sine ismine getirilen iyelik ekiyle (m) türetilen Sinem ismi, gönlüm ve kalbim anlamına gelmektedir. İsmin diğer anlamı "bana kalbim kadar yakın olan" ve "kalben çok sevdiğim"dir.
5- El-Kuddûs: Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdîse lâyık olan. 6- Es-Selâm: Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran. Cennetteki bahtiyar kullarına selâm eden. 7- El-Mü'min: Güven veren, emin kılan, koruyan, iman nurunu veren.
Elif ismi elif (ﺍ), lam (ﻝ) ve fe (ﻑ) harfleriyle yazılır. Ebced hesabına göre elif (1), lam (30) ve fe (80) değerindedir. Elif isminin üç harfinin ebced değeri (1+30+80=111) yüz on birdir. Elif hem harftir, hem sayıdır.
Arap harflerinin “Ebced, hevvez, hutti, kelemen, sâ'fas, karaşet, sehhaz, dazzağ” kelimelerini oluşturacak biçimde sıralanmasıyla oluşan bu sayı dizgesinin adı da ilk gruptaki Elif-Be-Cim ve Dal harflerinden -bu harfler birleştiği zaman “ebced” okunur- gelmektedir.
Netice olarak söylemeliyiz ki: Ebced hesabı geleceği keşfetmeye yeterli bir kaynak değildir. Gelecek Allah'ın ilminde, irâdesinde ve kudretindedir. Allah bildirmedikçe hiçbir kimse, hiçbir hesaplamayla yarının ne olacağı hakkında bir ön bilgiye veya tahmine sahip olamaz.
İslami ilimler içinde böyle bir ilim yoktur. Geçmişte de ne sahabe döneminde ne müctehidler döneminde ebced hesabını ilim ve sahih bir hesaplama yöntemi olarak gören alim yoktur. Bediüzzaman Risaleler de Sikke-i Tasdîk-i Gaybî kitabında böyle ebced hesaplama yapar ama bunun ehli sünnette ilmi bir dayanağı yoktur.
Peki ebced nedir? Ebced hesabı fal baktıran kişi ve o kişinin anne-babasının isimleri baz alınarak ortaya çıkarılan rakam serisidir. Yıldıznamede her harfin temsil ettiği bir rakam ve bu rakamların simgelediği bir anlam bulunuyor. Bu simgelere göre hayatınla ilgili belli yorumlar yapılır.
Cevap: Kur'an'da ve ne sahih ne zayıf hadislerde böyle bir bilgi katiyen geçmez. Yani, dinimizde çocuğa isim verirken doğum tarihinin veya buna bağlı bir ebced hesabının dikkate alınacağı tamamen uydurmadır.
a) İbn Hacer'in Fathu'l-Bari'deki ifadesi şöyledir: “Rivayetle sabittir ki, İbn Abbas, ebced hesabı ile uğraşanları azarlamış ve bunun bir nevi sihir olduğunu belirtmiştir. Bu tespit uzak bir görüş değildir. Çünkü, şeriatte bunun aslı yoktur.”(Fethu'l-Barî, 11/351).
Cifr, değişik metotlarla gelecekten haber verdiği iddia edilen ilmi veya bu ilmi kapsayan eserleri ifade eder. Daha çok Şiîler tarafından geleceğe ilişkin haberleri ihtiva ettiği öne sürülen ve Hz. Ali ile Ca'fer es-Sâdık'a nisbet edilen eserlere de genellikle “el-Cefr” veya “el-Cefr ve'l-câmiâ” adı verilir.
Ebced sistemiyle, harflerin değerlerine göre gaybî sırları açıklayan ilme verilen isimdir.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri