Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Yaşlara göre yapılacak spor türleri şu şekilde sıralanıyor: Jimnastik: 4 - 6 yaş Yüzme: 5 - 6 yaş Tenis: 7 - 8 yaş
Bu yaş grubundaki çocuklar takım sporları için teşvik edilmelidir. Okul çağındaki çocukların gelişimi için voleybol, basketbol ve futbol gibi takım sporları uygundur. Daha içe dönük ve takım sporlarından hoşlanmayan çocuklar için atletizm, tenis, dövüş sporları, golf, at binme ve gibi bireysel spor dalları seçilebilir.
Çocuklara 4-5 yaşlarından itibaren bazı sporların oyun aktiviteleri tarzında yaptırılması sağlıklı büyüme ve gelişme açısından uygun olur. Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir.
İdeal yaş aralığı jimnastik ve atletizm için 2 ila 4; futbol ve basketbol gibi çarpmalı sporlar için ise 8 ila 10 yaş olarak öneriliyor. 2 dk. 49 sn.
İlgili 37 soru bulundu
jimnastik yaş sınırı 2 ile 12 yaş arasıdır.
Jimnastiğe Başlangıç Yaşı Kaç Olmalıdır? Jimnastik sporuna başlama yaşı pek çok otorite tarafından standartlaştırılmış ve 6 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, daha erken yaşlar olan 3-4 yaş aralığının jimnastik sporuna başlama konusunda daha ideal olduğunu ortaya koyar.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Kasları güçlendirmek için, çocukların direnç yoluyla kaslarının kasılmasını sağlayan egzersizler yapması en doğru yoldur. Bu tür egzersizler ağırlık çalışması veya şınav, mekik ve halat çekme gibi egzersizlerdir. Eğitimli bir yetişkinin gözetimiyle, çocuklar haftada birkaç gün bir kuvvet antrenmanı yapabilirler.
Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır.
8. Çocuk, ne kadar ve nasıl spor yapmalıdır? Günde 1-2 saat arasında spor ve aktivite gereklidir. Bu süre aralıklı aktivitelerden oluşabilir ve tümü ciddi sportif aktiviteden oluşması gerekmez.
Çocuklarda spora başlama yaşı:
4 aylıktan 5 yaşına kadar olan devrede spor genelde, spor ile oyun karışımı tarzında olur ve çocuk koşarak, top kovalayarak ve atarak, çember çevirerek ve çocuk parkı oyuncaklarına ilgi duyarak düşünceyi, adale faaliyetlerini ve adaleler arası koordinasyonu geliştirici aktiviteler yapar.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler. Haftanın günlerini, ayları ve mevsimleri bilirler ama hala saati söyleyememektedirler.
Özbakım becerilerini rahatlıkla yerine getirebilir; yemeğini yer, dişlerini fırçalar, giyinir, yatağını toplayabilir ve daha pek çok şeyi kendisi yapabilir. Kaba motor becerileri gelişmektedir.
4-6 yaş arasındaysa dans edip, ip atlayabilir, hafif topları yakalamak, fırlatmak, iki veya arkada ek tekerleri olan bisikletlere binebilirler. 6 -7 yaşından sonra çocukların motor becerileri ve güvenlik duygusu artar. Artık takım sporlarına başlayabilirler.
Çoğu spor kulüpleri, 4 ila 6 yaş arasındaki çocukları kabul ederler. Bu yaş aralığı, çocukların motor becerileri ve koordinasyonları geliştirdikleri bir dönemdir ve futbol oynamaya başlamak için uygun bir yaş aralığıdır.
Spor çocukların sosyalleşmesi için de eşsiz bir fırsattır. Erken yaşta spora başlayan çocukların çok daha sosyal ve dışadönük, açık algı ve yüksek dikkate sahip oldukları görülür. Spor yapmak eğlencelidir. Spor yapan çocuklar aynı zamanda deşarj oldukları ve çok eğlendikleri için mutlu, sakin ve özgüvenlidirler.
Ama ne var ki önemli bir kuvvet kazancı yaşanabilir. Bunun da nedeni sinir sisteminin kasları kullanmayı öğrenmesidir. Araştırmalar kas ve sinir sistemi arasındaki koordinasyonun en iyi 10-12 yaş arasında kazanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bu yaşlar her türlü spora başlangıç için ideal.
Duymadıysan bile hala tanışman için geç değil. Kalistenik egzersiz, herhangi bir ekipmana, spor salonuna gereksinim duymadan sadece vücut ağırlığı ile direnç oluşturularak yapılan egzersizlere deniyor. Evde spor yaparak veya açık havada antrenman uygulayarak kalistenik egzersiz yapabilirsin.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Cimnastik sporuna başlamak bale için uygun bir spor olurken genel olarak okul öncesi olarak bilinen üç ila beş yaş arası cimnastik ve bale için uygun yaş aralığı olmaktadır.
Tam tersi cimnastik aşırı esneklik gerektirdiğinden ve fazla esneklik çalışması yapıldığından, esnek olan kasın kemik üzerindeki baskısı az olacağından 2-3 cm uzamasını da destekler. Cimnastik sporunun boy uzamasına olumlu ya da olumsuz hiç bir etkisi yoktur. Hiç bir spor disiplini boyu uzatmaz ya da kısaltmaz.
Çocuğunuzun cimnastik gibi temel beden gelişimini düzenleyen bir sporu yapması, ilerleyen yaşlarda diğer spor dallarına yönelmesi halinde de önemli faydalar sağlayacaktır. Çocukların ritmik cimnastiğe başlama yaşı 2 ila 5 olarak tavsiye edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri