O zaman 50 mm dediğimiz zaman 1 metre karede 5 cm yükseklikte su var demek ve bu da 50 kg su anlamına geliyor.
Yaklaşık 20 cm çapında biriken yağış (sıvı halde) beher yardımıyla yükseklik olarak ölçülür. Düşen yağış kaç mm ise o kadar km/m^2 yağış düşmüş demektir. Suyun özgül ağırlığı 1 gr/cm^3 olduğuna göre 1 m^2 alanda 1 mm yüksekliğindeki suyun ağırlığı 1 kg eder. Yani 1 mm yağış = 1 kg/m^2 dir.
1 X 1 boyutlarındaki bir kovaya yani 1 m2'ye düşen suyun oluşturduğu yükseklik. litre çevirirsek, 1 m2 alandaki 1 mm yüksekliğindeki su, 1 lt eder.
0.1 - 9.9 mm arasındaki yağışlar, 10.0-24.9 mm arasındaki yağışlar, 25.0 - 49.9 mm arasındaki yağışlar, 50.0 - 99.9 mm arasındaki yağışlar, 100 mm ve üzerindeki yağışlar olmak üzere beş şiddet sınıfına ayrılmıştır. Böylece günlük yağışların hangi sınıflar içerinde yoğunlaştığını belirlemek kolaylaşmıştır.
Cevap. Ortalama 1 metrekareye düşen yağış miktarıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Buna göre : 10 mm. arasındaki günlük yağışlar hafif/normal, 10.1-25 mm. arasındaki günlük yağışlar orta şiddette, 25.1-50 mm. arasındaki günlük yağışlar hafif sağnaklar, 50.1-100 mm. arasındaki günlük yağışlar şiddetli sağnaklar, 100.1 mm.den fazla günlük yağışlar çok şiddetli sağnaklar olarak ele alınmıştır.
Hava durumundaki yüzde 60 yağış simgesi aslında yüzde 60 ihtimalle yağış olacağını ifade etmektedir. Dünyanın her yerinde meteorologlar bir bölgede yağış olma olasılığını ve yağışın miktarını gözlemsel verilere, iklime, istatistiklere ve geçmiş deneyimlere dayanarak tahmin eder.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir.
Meteoroloji Sözlüğü
Çapları çisenti için 0.2, yağmur damlaları için ise 0.5 mm.dir. A.C. Best'e göre yerde 0.5 mm. yağış kaydedilmesi durumunda, 1 metreküp havada çapları ortalama 1 mm. olan 250 damla bulunurken, 25 mm.lik bir yağış miktarında 1 metreküpte çapları 2 mm.den oluşan yaklaşık 1200 yağmur damlası vardır.
Plüviyometre : Atmosferden yeryüzeyine düşen yağışı direkt olarak ölçen alettir. Plüviyograf : Atmosferden yeryüzeyine düşen yağışı diyagram üzerine kaydeden alettir.
1 litre 1000 ml yapar. x litre 300 ml yapar. Buradan içler dışlar çarpımı yaparsak, x*1000 = 300*1.
Yağışın birimi mm, cm, kg/m2 dir. kaydeden araçlara Plüviyograf denir.
Yağış miktarı, yıl içerisinde birim alana düşen toplam yağış miktarıdır. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir.Yağış, plüviyometre ile ölçülür. Yağış birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.
Buna göre az yoğun yağmur (çok hafif yağmur), 0.1 mm.den az, yani ölçülemeyecek miktardaki yağmur olup kabı ıslatır, fakat birikinti yapmaz. Hafif yağmur, 6 dakikada 0.3 mm, saatte 2.5 mm. su bırakır. Normal yağmur, 6 dakikada 0.3 ila 0.8 mm., saatte 2.6 ila 7.6 mm. su bırakır.
Hava durumunda "KG yıllık yağış durumunu" ifade etmektedir. Açıklama: Hava Durumu Nedir? Hava durumu herhangi bir yerde havanın rüzgarlı, soğuk, nemli, yağışlı, güneşli, yağmurlu, karlı durumlarına denir.
Sağanak yağışlar, çok hızlı ve ani şekilde başlar ve süresi genellikle birkaç saatten daha kısadır.
Donan yağmur başlangıçta bulutların içinde kar şeklinde oluşur. Kar kristalleri aşağı doğru düşerken sıcak hava katmanı ile karşılaşınca erir. Yerin yüzeyine yakın bölgede sıcaklığı suyun donma noktasının altında olan bir soğuk hava tabakasının bulunması ise yağmur damlalarının tekrar donmasına sebep olabilir.
Taunton, Massachusetts'teki ABD Ulusal Hava Servisi (NWS) Kuzeydoğu nehir tahmin Merkezi'ne (RFC) göre, kentsel alanlarda sel tahmini için bir kural, en az 1 inç (25 mm) yağış almasıdır.
Yağmur: Bulutlardan düşen 0.5 mm çapından daha büyük su damlalarına verilen isim. 6 mm'den büyük yağmur damlalarının hava sürtünmesinden dolayı parçalanır ve küçülür.
İyi haber şu ki sıradan bir insanın her hava tahminini okuduğunda kağıt ve kalem çıkarmasına gerek yok. Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, eğer yüzde 40 yağmur ihtimali görüyorsanız, “bölgedeki herhangi bir noktada yüzde 40 olasılıkla yağmur yağma ihtimali vardır.” Sosyal Bilimci.
Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir. Mesela havanın bağıl nemi %50 ise yağmur yağma ihtimali olmayabilir fakat bağıl nem oranı %95 ise büyük ihtimalle yağmur yağacaktır.
Yağışın temel-oran değeri gezintilerimizin % 90 nında ( 100×0.9 ) hava iyi olacak geri kalan 10 tanesinde yağmur yağacak demektir. % 80 doğru olan bir hava tahmini bu 10 tane arasında 8 gezintimizde yağan yağmuru doğru tahmin edebilir.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri