Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez. Aile fertlerinden biri rahatlıkla aracı kullanabilir.
Araç engelli statüsünde tescilli değilse, yani ruhsatta özel donanım belirtilmemişse, zaten aracı herkes kullanabilir. yalnız oradada bir husus var araç içindeki aparat başkalarının kullanabilmesine mani olmayacak derecede ise deniyor tse ondan sonra tamam diyor. yani aparatın şeklide önemli.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
İlgili 19 soru bulundu
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
engelliye ait olan aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir. Kendi dışında başka kimsenin kullanmaması gerekir. Adı üstünde engelli aracıdır ama özel bir hastane durumu olur.
İşe girdikten sonra engelli duruma düşen %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde etmektedir. Malulen emeklilik şartıysa en az 10 yıl sigortanın yatmasıdır. %40 ve üzeri çalışan engellilerse işe girişte kademeli olarak erken emeklilik hakkına sahip olurlar.
YÜZDE 40-89 ARASI ENGELLİ ORANI
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
“Araba almak için heyet raporu kaç olmalı?” sorusu sıklıkla merak ediliyor. Engelli raporuyla araba almak için dezavantajlı bireyin en az %40 veya daha fazla oranda engelliğini gösterir sağlık raporu olması gerekiyor.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Engelli raporunda 'ÖTV istisnalı araç kullanabilir' ibaresinin bulunması oldukça önemlidir. Diğer türlü bu indirimden yararlanması mümkün değildir. %90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler. Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
ENGELLİ BİREYİN YAKINI, ENGELLİ BİREYE AİT ENGELLİ RAPORU İLE ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR Mİ? Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir.
Buna göre: %90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
2023 ÖTV indirimli engelli araç almak isteyen kişiler için otomobil markaları tarafından sunulan ÖTV indirimli araç satışları devam etmektedir. Uygun fiyatlara engelli araç almak için 2023 yılında ÖTV sınırı 1.004.200 TL geçmemelidir.
Bu nedenle %90 ve üzerinde engel oranına sahip ya da özel donanımlı araç kullanmaya ilişkin gerekli şartları taşıdığını engellilik sağlık kurulu ile belgelemiş olanlar, ÖTV istisnalı araç almamış olsalar da kendilerine engelli araç park kartı verilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engelli emekliliği, en az %40 raporu olan ve 4A kapsamındaki çalışanlara verilen bir haktır ve belirli bir engelli emeklilik yaşı yoktur. %40 ve üzeri rapora sahip bireyler, yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilir.
%90 engelli bireylerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına kaydettirilen 3 kişinin daha aracı kullanmasına izin verilir. Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir.
Örneğin; %90 engelli baba üzerinden alınan aracı çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar kayın hısım yani 1.derece akraba olduğu için kullanabilir.
Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi? Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araba alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri