Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında ödenen maaşların ilk ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT tarafından yapılır.
65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU
65 yaş aylığı başvurusu için, kişi ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Başvuran kişiye 'başvuru alındı' belgesi verilir. Başvurular 1 ay içinde sonuçlanır.
Yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığı ödemeleri bir yılda Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında olmak üzere üçer aylık dönemler halinde hesaplara yatırılmaktadır. Yaşlılık maaşı ödemeleri her ay yapılmaz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası 65 yaş aylığında da ödeme miktarında artışa gidildiğini açıkladı. 65 yaş aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye çıkarıldı.
65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
İlgili 22 soru bulundu
Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2.392 TL'den 2.811 TL' ...
2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
AYNI EVDE YAŞAYAN VE AYNI AİLEDEN OLAN 2 KİŞİ YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİR Mİ? Aynı aileden yaşlılık aylığı için başvuru yapmak mümkün hale getirilmiştir. 2018 yılında yapılan düzenlemelerin ardından aynı aileden olan iki kişi yaşlılık aylığı alabilir.
Devlet; hasta, yoksul ya da kimsesiz yaşlılar için evde sağlık, bakım parası, yaşlılık maaşı gibi birçok imkan sunuyor. Maddi anlamda zor durumda olan, hasta, başkasının bakımına muhtaç ya da kimsesi olmayan yaşlılara özel birçok destek sağlanıyor.
Eşlerden her ikisi de 65 yaşını doldurmuşsa, ikisi de ayrı ayrı yaşlı aylığı alabilir.
İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir.
0-5 arasındakiler her ayın 5'inde, 1-6 arasındakiler 6'sında, 2-7 olanlar 7'sinde, 3-8 arasında olanlar 8'inde 4-9 arasında olanlar ise her ayın 9'uncu günü ödemelerini alırlar. İlk kez yaşlılık maaşı alacaklar ödemelerini herhangi bir Ziraat Bankası'ndan sonrasında ise PTT aracılığıyla alabilirler.
Bayram ikramiyesi, ödemenin yapıldığı tarihte SGK'dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri almakta olan kişilere ödeniyor.
İlk defa 1.5.2008 tarihinden sonra sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşının doldurulması ve en az 7200 prim ödeme gün sayısının bulunması gerekmektedir.
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | Anasayfa.
Sosyal Güvenlik Kurumu4C Kapsamında Yaşlılık Aylığı Bağlanması Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
65 yaş üstü vatandaşlar faydalanabilmektedir. Ödemeler aylık yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78-TL) az olan vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır. %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar faydalanabilmektedir.
Kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden çok olması ve çıkan sonuç gelir kriterinin üzerinden çıkması nedeniyle eşi emekli olan 65 yaş üstü kişiye 65 yaş aylığı bağlanmaz.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
Aylık bağlanmış olanlardan, hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalanmaya başlayanların aylıkları kesiliyor. Bu bağlamda, kız kardeşiniz Bağ-Kur'lu babasından yetim aylığı almaya başladığında, yaşlı (65 yaş) aylığı kesilir.
65 yaş üstü 2022 yaşlılık aylığı için 65 yaş üstündeki yaşlıların gelir hesabı farklıdır. sadece kendisinin ve eşinin geliri hesaba katılıyor. kendisinin ve eşinin aylık gelirini topla ve ikiye böl. eger sonuç 423,58 TL'den düşükse ve yaşı da tutuyorsa 65 yaş üstü 2022 aylığı baglanacaktır. aksi takdirde mümkün değil.
Veli yada vasinin sosyal güvenlik kurumlarından, SGK' dan gelir, aylık hakkından yararlanması veya prim ödenmesi durumlarında kesilmektedir. Ancak aylık almakta olan özürlü yakınının 1 takvim yılı içinde 90 günden az çalışmasının bulunması halinde aylıkları kesilmez.
Asgari ücrete 2023 yılı için zam geldi. Bu zam sonrası 65 yaş aylığı da zamlanmış oldu. Buna göre; 1.684 lira olan 65 yaş aylığı 2.610,20 TL'ye yükseldi. Bu miktar, sosyal yardım niteliğinde olduğu için 3 ayda bir kez ödenir.
Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7 inci günü. Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8 inci günü. Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9 uncu günü.
İlk olarak e-Devlet'e giriş sağlayarak arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin. Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin. Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri