Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından sosyal medya üzerinden duyurulan zamlı 65 yaş aylığı, 15 Temmuz tarihinden itibaren hak sahiplerinin hesaplarına geçeceği öğrenildi.
5 bin lira ikramiyesi bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayan emeklilere verilecek. Yaşlılık maaşı alanlar, ikramiyeden yararlanamayacak.
Yaşlılık ve engelli maaşları banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, ekim ayına ilişkin 3,2 milyar milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylığının hesaplara yatırıldığını açıkladı. ödemesi başladı.
Bayrama kısa bir zaman kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayram ikramiyesi ödemelerinin hesaplara geçeceği tarihi duyurdu.2022 yılında 1.100 TL olarak belirlenen Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi, 2023 yılında 2000 TL'ye yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
İlgili 39 soru bulundu
Enflasyon artış oranı ve maaş katsayısıyla birlikte 65 yaş aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye yükseldi.
15 Ocak 2023 tarihinde emekli ve memurların maaşlarının eksik yatırılmış olması vatandaşların dikkatini çekti. Bunun sebebi ise henüz tüm zamların yansıtılmamış olmaması. 15 Ocak tarihinde hesaplara geçen maaşlara yasal zam uygulandı.
2022'de 1.684 TL olarak verilen 65 yaş aylığı yeni 2023 Ocak'ta asgari ücrete yapılan zam sonrası 2 bin 604 TL'ye yükselmişti. Memur ve emekli maaşına yapılan gelen zam sonrası ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok alanda da maaş ve ödemeler yükselecek.
Asgari ücrette yeni rakam sonrasında yaşlılık maaşı olarak bilinen 65 yaş aylığı tutarı da değişti. 65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir.
Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında ödenen maaşların ilk ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT tarafından yapılır.
Yaşlılık Aylığının Başlangıcı
Gerekli şartları yerine getirip Sosyal Sigortalar Dairesi Büro veya Şubelerine müracaat edenler müracaatlarını takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylıklarını her ay peşin olarak alırlar.
Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
Yaşlılık maaşı alanlar ise 5 bin lira ikramiyeden yararlanamayacak.
Maaşlarının kesilmesine neden olarak, ailede sigortalı varsa baba ve annesine bakmak zorunda olduğu, maaşı kesilenlere 2022 sayılı kanuna göre mahkemeye verip nafaka alabilecekleri ifade ediliyor. 2018 yılında yapılan düzenleme gerekçe gösterilerek yapılan bu uygulama ile çok sayıda kişi için maaş kesintisine gidildi.
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yaşlı ve engelli aylığı ödemeleri bayramdan önce yani haziran ayı içinde vatandaşların hesaplarına yatırılacağı açıklandı.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Diğer merak edilen en önemli konuların başında ise eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alabiliyor mu? sorusu oldu. Bir üstte yazan şartlar sağlandığı durumda eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alma konusunda herhangi bir engel taşımamaktadır.
E-devlet: turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapıp Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 'Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama' hizmetinden 65 yaş aylığı başvuru sonucunuzu kolayca öğrenebilirsiniz. Telefon ile: Aile Bakanlığının ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak başvuru sonucunuzu öğrenmeniz mümkün.
Bu aylık, yaşlıların daha iyi bir yaşam sürdürebilmeleri için ekonomik açıdan güvence altında olmalarını sağlar. Fakat, bu aylığın alınabilmesi için belli kriterler mevcuttur. Bu kriterlerden biri de kişinin tapusunun bulunmamasıdır. Bu sebeple tapusu olan kişiler 65 yaş maaşı alamazlar.
Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek. Memur emeklileri temmuz ayı aylıklarına bu ayın başında aldılar. Memur emeklilerine önümüzdeki günlerde, yüzde 25 zamma ilişkin maaş farkı ödenecek.
Bir sonraki zam ise Ocak 2024'te son 6 ayın enflasyon farkına bağlı olarak zamlanacak. 3 Kasım Cuma günü açıklanan enflasyon oranlarıyla birlikte Ocak 2024 öncesi 6 aylık enflasyon artış oranının 4 aylık verisi belli oldu. 4 aylık enflasyon farkına göre Ocak 2024'te yaşlılık maaşlarına en az yüzde 40.39 zamla 3 bin 298 ...
Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri