Dönme hızları dışında tüm özellikleri aynı olan disklerden 7200 RPM hızına sahip olan 245 MB/s aygıttan bilgisayar okuma yapabilirken 5400 RPM hızındaki disk 213 MB/s okuma yapabilir.
RPM, dönüş hızını ifade eder ve disklerde genellikle daha yüksek RPM değerleri daha hızlı veri okuma ve yazma hızları anlamına gelir. Örneğin, bir sabit disk sürücüsü 5400 RPM hızında dönerken, daha yüksek performanslı bir sürücü 7200 RPM veya daha yüksek bir hızda dönebilir.
HDD'lerin ortalama yazma/okuma hızları genellikle saniyede 100 MB olur.
HDD'ler yazma hızı SATA I üzerinden en yüksek 150 mb/s seviyesine ulaşırken SATA III SSD'lerde 600 mb/s hızlarını görebiliyoruz. Biçim olarak RAM'lere benzeyen M2 SSD'lerde şu anda 7000 mb/s seviyesine kadar çıkılabiliyor.
7200 RPM bir disk, 5400 RPM bir diske göre iyidir gibi bir sonuç doğru değildir. Ek donanım bileşenlerin yapısı, ana kart yapısı, erişim süresi, aktarma hızı değerlerin toplamı ancak bize net bir sonuç verebilir.
İlgili 16 soru bulundu
5400 rpm bir HDD, oyunları etkileyebilir. Program, HDD'deki dosyalara devamlı erişim sağlıyor. 5900, 7200, 10000 rpm HDD'ler mağazalarda sizi bekliyor.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Bir dakika, bir dakika; ortada bir hata yok. Aslında bu şöyle bi' şey... Diskiniz ister HDD ister SSD olsun fark etmez, eğer ana disk olarak geliyorsa, doğal olarak üzerinde bir işletim sistemi taşıyor ve bu da kapasitesinde halihazırda yüklü yazılım var demek oluyor. O nedenle diskiniz 1 TB değil, 931 GB.
Normal bir SSD saniyede en fazla 600 MB hıza ulaşabilir. Bu da bir dar boğaz oluşumuna neden olmaktadır.
Normal SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları sırasıyla 543 MB ve 516 MB'dir. M2 SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları ise 1750 MB ve 1650 MB civarındadır Flash drive (USB); küçük ve taşınabilir olan hepinizin "Flaş bellek" olarak bildiği cihazdır.
Öncelikle SSD'lerin içerisinde motor olmadığından ötürü RPM diye bir şey olmaz. SSD'ler dönmez HDD gibi.
RPM Nedir? İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
Asenkron motorlarda hız bağıntısı N (rpm) = (60 x f) / 2p şeklindedir.
Tesekkurler. HDD disklerin dakikadaki devir sayısına RPM (Revolutions Per Minute) denmektedir. Sayı arttıkça hız konusu da artar. Yani 7200 en ideal sayıdır.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Hızda SSD'yi utandıran rakip
Hız olarak SSD'leri utandıran bir depolama çözümü: RAM Drive! Bilgisayarımızda kullandığımız RAM'lerden oluşan bir sabit disk türü. Elbette bu noktada RAM Drive ve RAM Disk tabirlerinin farkına değinmemiz gerekiyor. RAM Disk, RAM'lerin sanal bir sabit disk olarak kullanılması.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır.Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD'den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM'e yükler. RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Birçok kişi “1 TB harddisk ne demek?” sorusunun cevabını merak eder. 1 terabayt harddisk, 1000 GB kapasiteye sahip sabit diskler olarak öne çıkar. 1 TB laptop dahili harddisk alternatifleri dizüstü PC'ler için uygun kullanım özelliklerine sahiptir.
Terabayt, dijital bilgide kullanılan bayt biriminin bir katsayıdır. Ön ek olan tera, 1000'in dördüncü kuvvetini temsil eder ve SI birim sisteminde 1012 anlamına gelir, ve bu nedenle bir terabayt bir trilyon bayttır. Terabaytın kısaltması TB olarak kullanılır. 1 TB = 1000000000000bayt = 1012bayt = 1000gigabayt.
Kesintilere uğrayan bir oyun deneyimi de kullanıcılar üzerinden olumsuz etkileri olacağından SSD kullanımı oyun performansını arttıran koşulları sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri