Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksiti 31/7/2023 tarihine kadar olmak üzere aylık dönemler halinde azami 12 taksitte ödenebilecek.
Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde, başvuru sırasında 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk iki taksitin 31Temmuz 2023 tarihine kadar, kalan taksitler de takip eden aylık dönemler halinde ödenmesi gerekmektedir.
Diğer bir ifadeyle, matrah artırımı hükümlerinden faydalanılabilmesi için; ilk taksit ve ikinci taksitin en geç 31.07.2023 tarihine kadar ödenmesi zorunludur.
12 TAKSİTLE ÖDEME İMKANI
31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapan mükellefler, matrah artırımı sonrası hesaplanan vergileri, peşin ödemek isterlerse 30 Haziran'a kadar tek seferde ödeyebilecek. İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapanlara hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim de uygulanıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Matrah/Vergi artırımı nedeniyle tarh edilen vergilerin Kanun'da belirlenen süre ve şekilde ödenmemesi durumunda, madde hükmünden yararlanma olanağı ortadan kalkıyor. Yani matrah veya vergi artırımı yapılan yılla ilgili olarak inceleme ve tarhiyat yapılabilir hale geliyor.
Matrah veya vergi artırımı sonucunda hesaplanan vergiler peşin veya 12 taksitte ödenebiliyor. Peşin seçeneği seçildiğinde bu ödemelerin en geç 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Bu durumda ödenmesi gereken vergilerden (damga vergisi hariç) %10 indirim yapıldığını da hatırlatmak isteriz.
Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 3/7/2023 (30/6/2023 tarihinin resmi tatile rastlaması nedeniyle) tarihine kadar (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılacaktır. İlk taksit ödeme süresi içinde yapılandırılan borcun tamamının ödenmesi halinde, herhangi bir katsayı uygulanmayacaktır.
İlk iki taksit ödemesinin vade tarihi olan 4 Ağustos'a kadar ödenmesi gereken tutar 90.000,00 TL olup bu tutarın vadesinde ödenmemesi hâlinde, katsayı uygulanmamış tutar olan 500.000,00 TL'nin tamamının Ağustos'un sonuna kadar ödenmesi hâlinde 7440 sayılı Kanundan yararlanmaya devam edecektir.
Eğer bu ilk iki taksit belirlenen süre içerisinde ödenmezse veya sonraki taksitlerden en az dört tanesi bir takvim yılı içinde süresinde veya eksik ödenirse, yapılandırma fırsatı kaybedilmektedir.
31 Kasım 2023: İlk taksitin ödenmesinden sonra asıl alacağa ilişkin kalan borç en fazla aylık dönemler halinde 6 eşit taksite bölünecektir. Son taksit için son ödeme tarihi 31 Kasım 2023 olarak hesaplanmaktadır.
Öncelikle bankanızın internet şubenizin ödemeler sekmesinden SGK prim tahsilatları seçilir. Açılan ekranda aşağıda gösterildiği gibi 4A İşveren tahsilatları, 7440 Yapılandırma İşveren seçilir ve işyeri sicil numarası yazılarak devam edilir. Açılan ekranda yapılandırma taksitleri görülecektir.
Birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
2023 Vergi ve Matrah Artırımı Nasıl Ödenecek? Artırım sonucu ortaya çıkan tutar ikişer aylık olmak üzere 6 taksitle ödenebilir. Mükellef vergiyi peşin ödemek isterse %10 indirim uygulanır. Vergi ve matrah artırımı vergi dairelerine ya da ilgili şubelerin ATM'lerine ödenir.
Matrah Artırımı Nasıl Yapılır? Eğer gelir vergisi mükellefiyetiniz varsa, matrah artırımı beyanınızı (Ek-5) beyanı koduyla bağlı olduğunuz vergi dairesine elektronik ortamda gerçekleştirebilirsiniz. Eğer mükellef değilseniz, matrah artırımı veya matrah düzenlemesini internet üzerinden yapmak mümkün değildir.
Matrah Artırımı ve Vergi Yapılandırması gibi ödemelerinizi de VakıfBank aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. İster Şubeden, İster İnternet ve Mobilden Tüm Vergilerinizi Ödeyebilirsiniz.
daha az taksit olmak üzere, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikme zammı ile birlikte ödenmesi halinde yapılandırma bozulmayacaktır.
PEŞİN ÖDEMEDE DE SÜRE 31 TEMMUZ
Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Resmi Gazete'de dün çıkan kararla ilk taksit ödeme süresi de uzatıldı ve 31 Temmuz 2023 oldu.
Taksitle ödeme seçilmesi durumunda özellikle ilk iki taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Bunlar zamanında ödenmezse veya kalan taksitlerden; bir takvim yılında en az 4 taksit, süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybediliyor.
2- Yapılandırılan Borçların ve Matrah Artırımlarının İlk İki Taksit Ödeme Süresi: 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran borçların peşin ödemesi ile 1. ve 2. taksit ödeme süresi 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü sona ermektedir.
7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan prim borcunuzun peşin veya 1. ve 2. taksit ödeme son tarihi 31 Temmuz' dur. Yapılandırma fırsatından yararlanmaya devam etmeniz bakımından, Önemle duyurulur.
Bağ-Kur Sigortalılarının 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu Birinci ve İkinci Taksit Son Ödeme Süresi 31.07.2023 Tarihidir.
7440 Sayılı Kanun uyarınca matrah artırımında bulunmaya karar veren mükelleflerin 31 Mayıs 2023, Çarşamba akşamına kadar bu artırımı yapmaları gerekmektedir.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir.
7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre mükellefler matrah artırımından 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yararlanabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri