Tablo No(3) 12.03.2023 tarihinden önce terör suçundan hüküm giyenler, artırım hükümlerinden yararlanamaz. Tablo No(4) de belirtilen konu ve kişiler yönünden 12.03.2023 tarihinden önce haklarında inceleme ve araştırma bulunanlar, artırım hükümlerinden yararlanamaz.
Söz konusu madde hükmünde 213 sayılı VUK madde 359/b fıkrasına göre defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sayfalarının yerine başka yaprak koyanlar ya da belgeleri asıl ve suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler matrah artırımından yararlanamazlar.
Kimler Matrah Artırımından Faydalanır? Genel olarak, ticari gelir elde eden firmalar matrah artırımından faydalanabilir. Gerçek kişiler gelir vergisi matrahı, tüzel kişiler kurumlar vergisi matrahı üzerinden matrah artırımı yapabilir.
7440 sayılı kanunun 5. Maddesi uyarınca, ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakan gerçek kişiler de matrah artırımından yararlanabilirler.
Mükelleflerin 7440 sayılı kanuna göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
KDV artırımı mükellefleri özel esaslardan çıkartır mı? Evet, Maliye, KDV artırımı yapan ve artırım nedeniyle hesaplanan verginin tamamını ödeyen veya teminat gösteren mükellefleri özel esaslardan çıkarıyor.
Matrah artırımında bulunulmayan vergi türleri için inceleme yapılabilir. Üçüncü kişilerle ilgili olarak karşıt incelemeler yapılması, mahkemelerce belli konulara bakılması veya bilirkişilerce ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle defter ve belgeler incelenebilir.
İnternet üzerinden başvuru yapmanız mümkün değil. Vergi Dairesine şahsen gitmeniz gerekiyor ya da bu işlemleri yapmak üzere bir mali müşavire vekalet vermeniz gerekiyor.
Matrah artırımı genel itibariyle, geçmiş yıllara ilişkin olarak vergi matrahlarında belirli bir oranda artırım yapılması sonucunda yapılan ilave vergi ödemesi ile yapılabilecek vergi denetlemelerinden muaf tutulmayı sağlayan bir uygulama olarak tanımlanabilir.
Matrah ve vergi artırımı yapılan dönemlere ait kanuni süresinde verilmeyen beyannameler için usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.
Bu Kanuna eklenen geçici 1 inci madde ile 2022 yılı matrah ve vergi artırımı kapsamına alınmıştır. Buna göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları vergi ve matrah artırımı kapsamındadır.
Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.
7440 sayılı Kanun'la 2022 yılı için de gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının artırılması yoluyla 2022 yılı için matrah artırımı hükümlerinden yararlanılabilmesi imkanı getirilmiştir. Matrah artırım oranı 2002 yılı için %25'tir.
(9) Bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla; uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar da bu madde hükmünden yararlanır.
Matrah ve vergi artırımına ilişkin başvuruların 31.05.2023 tarihine kadar yapılmış olması gerekmektedir. 30.06.2023 tarihinden başlamak üzere aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi şarttır.
Damga vergisi, harçlar, özel tüketim vergisi, BSMV ya da emlak vergisi gibi diğer vergiler için matrah veya vergi artırımı imkânı bulunmuyor. Yasa 12 Mart'ta yürürlüğe girdi demiştik. Yani 2022 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesi verilme süresi içinde.
Matrah ve vergi artırımı nedir? Matrah ve vergi artırımı, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır. Geçmiş yıllara yönelik olarak vergi beyanlarınızı belirli bir oranda artırdığınız zaman vergi denetlemesinden muaf olabilirsiniz.
Mükellef, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin gelir vergisi matrahını Kanun hükümlerinden yararlanarak artırmak için başvuru süresi içinde bağlı olduğu vergi dairesine başvurmuştur.
2022 yılına ait gelir/kurum matrah artırımı mükellefin; 2018-2021 yılları için de matrah artırımı yapacak olması halinde 2022 yılı da eklenmek suretiyle toplu olarak tek beyannamede beyan edilecektir. 2022 yılı matrah artırımının ayrı bir beyanname ile beyan edileceği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
Gelin, bu fırsattan istifade edin. 30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.
-Matrah artırımları kapsamında tahakkuk eden vergiler %10 indirimli olarak 30.06.2023 tarihine kadar peşin veya %9 faizli olarak 12 eşit taksitte ödenebilecektir.
Matrah artırımından vazgeçmek mümkün mü? 7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda, matrah artırımında bulunan mükelleflerin matrah artırımı beyannamelerini iptal edip edemeyecekleri yönünde kanunda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bu mükelleflerin gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımı yapmadan KDV artırımından faydalanmaları mümkün değildir. Bu durumların hepsinde KDV artırım imkanından yararlanmak için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmak zorunludur.
Bu düzenlemelere göre başvuru süresi olan 30.06.2023 tarihine (bayram tatili nedeniyle 3.7.2023 tarihine) kadar; verilmiş olan matrah artırımı beyannamelerine ilişkin her türlü düzeltme talebi ile taksit seçenekleri değişiklikleri yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri