Evlerine ulaşmak isteyen vatandaşlar çareyi kardan tüneller yapmakta buldu. Meteoroloji İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ilk karın 9 Aralık 2021'de yağdığı Bitlis'te Mart ayı ile birlikte bu kış yağan kar miktarının 8 metre 37 santimetre olarak ölçüldüğü belirtildi.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekipler, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu yolu açmak için çalışma yürütüyor.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir.
Muş'ta kar kalınlığı 5 metreyi geçti | Video.
Ordu'da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kar yüksekliği 4 metreye ulaştı.
İlgili 24 soru bulundu
Kar yağışının ardından çığ düşmesi ile kapanan Behcesaray ilçesi Altındere Mahalle'ne bağlı Dikmetaş mezrasının yolunda ekipler hummalı bir çalışma başlattı. Hava sıcaklığının geceleri eksi 20 dereceye kadar düştüğü bölgede 1 metreyi aşan kar kalınlığı, çığ ve tipi nedeniyle yer yer 6 metreye ulaştı.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Çelik konstrüksiyonda kar yükünü belirleyen standart TS 498'dir. Buna göre 1 m³ normal kar yaklaşık 250 kg gelirken dört gün önce Isparta'ya yağdığı gibi sulu kar ağırlığı 500 kg'a kadar çıkabilmektedir.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı. Bitlis'te evler kara gömüldü, araçlar kar altında kaldı.
Kış sezonu boyunca 2010 yılında, yerde 1 metre 73 santim tutan karın yağdığı Bitlis'te, 2012'de ise 13 metre 30 santimetre tutan kar yağınca rekor kırıldı. 2019'da 9 metrelik karın olduğu Bitlis'e, 2020'nin Aralık ayında 31 santimetre tutan kar yağdı.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
Bölgede etkili olan kar yağışı sonrası ortaya güzel görüntüler çıktı. Hava sıcaklıklarının düştüğü Artvin'in Şavşat ilçesi Tepebaşı köyüne bağlı 2 bin 950 rakımlı Sakorya Yaylası'nın üst kesimleri de kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı.
Japonya'nın üç kutsal dağlarından biri Tateyama Dağı… Kış boyunca yağan kar, bölgede beyaz yığınlar oluşturuyor ve bu yığınlar çok büyük bir alanı kaplıyor. Bembeyaz duvarlarla kuşatılmış otoyol, araçla yolculuk edenler ve yolun bu bölümünü yürümek isteyenler için müthiş bir görsellik sunuyor.
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Uludağ, lüks ve konforlu otelleri, eşsiz doğası, gölleri, 2543 rakımlı zirvesi ile Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir. Uludağ, kış aylarında 150-200 santimetreyi bulan kar kalınlığı ile yerli ve yabancı turistlerin kış turizmi konusunda en çok tercih ettikleri bölgelerin başında gelmektedir.
Kar yükleri hareketli yük gibi değerlendirilir. Bu nedenle dinamik analizde kütle katılım oranını %30 almak uygundur. Ancak betonarme binalarda çatı katlarında alınan 150 - 200 kg/m2 hareketli yük yerine daha düşük olan kar yükünün alınması uygun olmaz. Hareketli yüke ilave olarak kar yüklerinin alınması uygun olur.
Normal şartlarda kar yoğunluğu 100-300 kg/m³ aralığındadır. Sulu kar 400-500 kg/m³, buz ise 900-970 kg/m³ yoğunluğa sahiptir. Hesaplarda çoğunlukla kar yoğunluğu, ortalama 200 kg/m³ olarak alınmaktadır.
Kar Yağışının Derinliği
Açık zemin üzerine doğrudan taze kar ölçümleri derecelendirilmiş cetvel ya da ölçeği ile yapılır. Dikey ölçümlerin sürüklenen bir kar eksikliği olacağı kabul edildiğinde bir kaç yerde yapılarak ortalaması alınır. Eski karı ölçmek için alınmayan özel önlemler alınmalıdır.
Kar taneleri saatte 1 km ile 14 km arasında bir hızda oluşabilir. Bu havadaki ortam koşullarına bağlıdır. Kar taneleri düşerken su toplar ve rüzgarın yönü düşüş hızını hızlandırabilir. Kar tanesinin oluştuğu buluttan ayrılıp yere ulaşması yaklaşık bir saat alır.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Kar, suyun katı halidir. Buna göre katı halde bulunan buz, 0°C üzerine çıktığında karlar erimeye başlar.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri