Adana'nın 6.3 şiddetindeki bir depremle perişan olmasına sadece 20 saniye yetti. Bu süre içinde başta kentin güney kesimindekiler olmak üzere, çok sayıda ev çöktü, duvarlar çatladı.
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
1998 Adana Ceyhan depreminin yıldönümünde depremde hayatını kaybeden kişiler bir kez daha anıldı. Yaşamını yitirenlerin, yaralananların ve yıkımların olduğu depremin etkileri uzun süre bölgede hissedilmişti.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sabah saat 08.442te gerçekleşen merkez üssü Adana Kozan olan 5,5 şiddetindeki deprem paniğe neden oldu.
İlgili 29 soru bulundu
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verdiği bilgiye göre, Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 08.44'te meydana gelen depremin derinliği ise 11.27 km olarak kaydedildi. Deprem, çevre illerden de hissedildi.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adana'nın Çukurova ilçesinde 11 bina yıkıldı, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
Hasan Çetin, Tarsus'un içinden geçen bir fay hattının bulunmadığını belirterek, “Fayların aktif mi ölü mü olduğunu anlamak için analizler yapılıyor, kazılar ile fayın hareketleri ölçülüyor. Yaşanan depremlerde Elbistan fayı Tarsus bölgesini oldukça rahatlattı. Bu da Tarsus'ta riskin az olduğunu gösteriyor.
"Sarsıntılar, büyük bir depremin habercisi diyemeyiz"
Aykan'a göre son dönemde Adana, Erzurum, Konya başta olmak üzere farklı noktalarda meydana gelen sarsıntıların, yeni bir yıkıcı, büyük depremin habercisi demek doğru değil.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü binanın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi.
Depremin merkezi, bu fayın güneybatı ucuna yakın bir yer oları Ceyhan İlçesi civa- nnda yer almıştır. Bu bölgede, Doğu Anadolu Fayı'nın 4 ana kola ayrılma- sı, Arap Levhasının Anadolu Bloğu'- nu batıya kaydırması sonucu, bu alanda bir genişlemeye neden olmak- tadır.
Tedirgin etmeyin Adana'yı!” -Savrun fayı 7.0, 7.1 #deprem üretir kesildiler.
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ
"Adana Kozan'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz AFAD ile koordineli şekilde sahada çalışmalarına başladı. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun."
Deprem, Osmaniye ve Gaziantep'te de hissedildi. 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4,4 olmak üzere çok sayıda artçı deprem oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri