Cenevre Antlaşması'na göre açık deniz; devletlerin kara suları ya da iç suları dışında kalıp herhangi bir devletin tekelinde bulunmayan deniz alanlarına denir.
Türkiye, bu sözleşmeye taraf değildir. 4 Ana Sözleşmeden oluşan 1958 Cenevre Sözleşmeleri, yerini 10 Aralık 1982'de imzalanan BM Deniz Hukuku Sözleşmesine bırakmıştır. “Açık deniz” terimi, bir devletin karasularına ve iç sularına dahil olmayan bütün deniz kısımları manasına gelir.
Kapalı deniz, karaların ortasında bulunan, değer açık denizlerle doğrudan bağlantısı olmayan deniz. Kapalı deniz, genelde denizden sayılmaz. En güzel örneği Hazar Denizidir. Hazar Denizi yanında İngilizce kaynaklarda Aral Gölü'de, kapalı deniz olarak kabul edilmektedir.
Açık deniz, bir devletin münhasır ekonomik bölgesine, karasularına, iç sularına ve takımada devletlerinin takımada sularına girmeyen bütün deniz kesimlerine verilen addır. Açık denizler, kıyısı bulunsun bulunmasın bütün devletlere açıktır.
İlgili 25 soru bulundu
Açık deniz, bir ülkenin karasularının dışında kalan deniz kısmı olarak ifade edilebilir. Açık deniz denildiği zaman yakınında karalarla kaplı ve çevrili bir alanın olmadığı anlaşılmaktadır. Açık denizler olarak ifade edilen yer, hiç bir devletin karasularına ve de sularına dahil olmayan bir bölgeyi ifade etmektedir.
Bu ta- nımlama açısından Akdeniz, sadece Cebelitarık Boğazı ile açık deniz olan Atlantik Okyanusuna bağlanması nedeniyle yarı kapalı bir deniz konumundadır. Aslında Akdeniz'in bir diğer bağlantısı Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz ve oradan da Hint Okyanusuna olsa da bu bağlantı doğal bir uzanım değildir.
Ayrıca, Karadeniz, bütün kıyılan Osmanlı hâkimiyeti altında olduğu sürece (1774 tarihli Küçük Kaynarca andlaşmasına kadar) bir Türk iç denizi idi. Ancak, önce Rusya'nın sonra Romanya ve Bulgaristan'ın Karadeniz'e kıyıdaş olmalarıyla, Karadeniz açık deniz statüsünü almıştır.
Denizler topografik ve hidrografik özelliklerine göre dört bölümde incelenebilir. Bunlar, kenar denizler, kıtalar arası denizler, iç denizler ve kapalı denizlerdir.
Esâsen kapalı bir deniz olan Akdeniz, okyanusların iki ilâ üç katı hızlı ısınıyor.
Bugün, açık denizlerin serbestliği prensibi umumiyetle barış zamanı için kulla- nılmaktadır ve bütün Devletlerin açık denizden herhangi bir maksat ve usul- le serbestçe istifade edebilmeleri imkânını ifade etmektedir (8).
Türk denizi şu anda dünyada hem coğrafi olarak hem de beynelmilel hukuk çerçevesinde benzeri olmayan bir “iç denizdir.” Boğaz veya boğazlarla açık denizlere bağlanan dört tarafı karayla kaplı denizlere iç deniz denir.
Mare Nostrum (Latince: Denizimiz), Akdeniz'e Romalılar tarafından verilen addır. MS 117'de Roma İmparatorluğu en geniş sınırlarıyla. Ancak bu haritada Akdeniz'in Mare Internum (İç Deniz) olarak adlandırılıyor.
Denizin kıyıdan çok uzaklarda bulunan geniş bölümü, engin anlamına gelir. Bu kelime genellikle açıkdeniz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı açık deniz şeklinde olmalıdır.
Derin deniz, son derece zorlu bir ortam… 200 metrenin altında ışık seviyesi fotosentez için oldukça düşük, 1.000 metreden sonrasına ise güneş ışığı ulaşmıyor.
Okyanuslar, büyük kara parçalarını birbirinden ayıran su birikintileridir. Denizler ise, okyanuslardan çok daha küçük olan ve genellikle okyanuslar ile karaların buluştuğu bölgede yer alan su birikintileridir.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Birden çok faktöre bağlı olarak deniz suyu sıcaklıkları değişebilir. Türkiye'de en tuzlu deniz Akdeniz olduğu için, Akdeniz suyu sıcaklığı da son derece yüksektir. Buna nazaran Karadeniz bölgesi daha soğuk suya sahiptir. Deniz tuzluluğunun sıcaklık faktörüne etkisi bu denli yüksek oranda kendisini gösterir.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Ege Denizi Anadolu ve Yunanistan Yarımadası arasında bulunan irili ufaklı 3.000 kadar ada ve ada görünümündeki kara parçalarına da içine alan yarı kapalı bir denizdir.
Bu yüzden bu bölge, batıya açılan deniz manasına gelecek şekilde “Batı Denizi”, aynı zamanda Osmanlı dönemi haritalarında da yer aldığı Farsça ismi ile “Bahr-i Sefid”, diğer adıyla “Akdeniz” olarak isimlendirilmiştir (www.dzkk.tsk.tr).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri