Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana'nın önemli tarım ürünleri olarak soya, mısır, yerfıstığı, narenciye, karpuz, pamuk, buğday ve bal olarak sıralayabiliriz. Türkiye'deki soya üretiminin %69'u Adana'da üretilmekte olup 2009 yılı üretim payı %38 idi.
Tarım ve hayvancılık
Bölge, soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır. Ayrıca pamuk yetiştirerek ülkedeki tekstil sanayiine katkıda bulunur. Ayrıca Türkiye turp ihtiyacının yüzde yetmişi bu bölgeden yetiştirilir.
Özellikle karpuz ve kısmen kavun, bunların yanında domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar tünel altında yetiştirilen başlıca ürünlerdir.
Yüreğir İlçesinde, Adana İli'ne paralel olarak tahıl türleri arasında en çok buğday, arpa, yulaf ve pirinç yetiştirilir. Sanayi bitkileri arasında pamuk başta gelir. Yağ bitkilerinden pamuk çekirdeği(çiğit) ve yer fıstığı, meyvecilikte turfandacılık ve turunçgil yetiştiriciliği bölgede yaygın tarım kollarını oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul) hasadına devam edilir. Seracılık: Fidelikler hazırlanır. Yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapılır. Alçak tünel yerlerine çiftlik gübresi verilerek sürüm yapılır.
Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
7. y.y.´dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri Adana isminin eski peygamberlerden Yasef´in torunu EZENE´den geldiği fikrini ortaya atmışlardır. Türkler Torosları aşıp güneye indiklerinde buraya Çukurova adını vermişlerdir. Çukurova´nın tarihteki adı KİLİKYA´dır.
Çukurova İlçesinin yüz ölçümü 240 km2 'dir. Bu alanın; 83 km2 'si tarım arazisi, 4 km2 'si çayır –mera arazisi, 40 km2 'si ormanlık alan, 32 km2'lik alanı göl sahası ve 81 km2'lik alanı ise yerleşim yeridir. İlçede genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, ...
Adana sanayisi büyük ölçekli tekstil firmalarının yanında, hazır giyim, makine alet ve yedek parça sanayisi, otomotiv ve yedek parça, bitkisel yağ, plastik, gıda, çimento ve mobilya sanayi ağırlıktadır.
Adana ili Türkiye'nin imalat sanayii bakımından dördüncü gelişmiş ili durumunda bulunuyor. Adana'da sanayi sektörü tarım alet ve makineleri, inşaat makineleri, taşıma araçları, yedek parça, klima cihazları, gıda ve mensucat maddeleri gibi çok çeşitli alanlarda üretimde bulunuyor.
Tarım ile beraber hayvancılık da coğrafi koşulların imkan vermesiye Adana ekonomisine ülke ekonomisinin ortalamasının üstünde katkı sağlamaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra, Akdeniz'e kıyısı bulunan Adana'nın ilçeleri Yumurtalık ve Karataş'ta deniz mahsülleri üretimi de önemli bir yer tutmaktadır.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
İlimizde Buğday ekimleri çoğunlukla 15 Kasım - 15 Aralık tarihleri arasında yapılmaktadır. Ekilen buğdaylar Ekmeklik Buğday olup ağırlıklı olarak ekilen çeşitler Adana 99, Ceyhan 99, Özkan, Tekira, Sagittario, Osmaniyem, Tekfen 1003, Pandas'dır.
İlkbahar ve sonbahar ayları da ılık geçer. Gezmek için en uygun zamanların bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle portakal ağaçlarının çiçek açtığı Nisan ayında Adana sokaklarında keyifli kokular eşliğinde seyahat edebilirsiniz.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Turgut Özal. #adana #losadanas.
Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseridir. Taşköprü'nün Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru I. Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı aktarılmaktadır.
Adana'nın Meşhur 'Karakuş' Tatlısı | Adana'nın Meşhur 'Karakuş' Tatlısı | Nermin'in Enfes Mutfağı | By Nermin'in Enfes Mutfağı | Facebook.
Adana mutfağına özgü bir meze olan teretür oldukça lezzetlidir. Çok basit hazırlanan bu mezenin temel malzemeleri marul, tahin ve yoğurttur. En önemli püf noktası ise marulu tuzla güzelce ovup suyunu sıkmak. Gerisi çokça basit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri