Kütahya'da genel tercih "Gülüm" iken Şırnak halkı "Babo" kelimesini kullanmayı tercih ediyor. Ancak Adana'nın benzersiz ve özgün hitap sözcüğü dikkat çekenler arasında. Araştırmaya göre Adana halkı "Kirvem" kelimesini sık sık kullanıyor.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
8. Bak hele - Bizim oğlan - Bizim kız (Uşak)
Eskişehir'de "Hacım", Mersin'de "Nörün" ve Antalya'da "Bilader" en yaygın kullanılan hitaplardandır. Ancak Konya'da ise durum biraz daha farklı. Konya halkının kullandığı hitap biçimi, "Ortağım". Bu özgün ifade, Konya halkının içtenliğini ve birbirine olan bağlılığını yansıtıyor.
Balıkesir yöresinde çok yakın arkadaşlar birbirlerine “sağdıç” diye hitap etmektedirler. Sağdıç kelimesinin karşılığı olarak kullanılan diğer kelimeler düğünde hem gelinin hem de damadın sağdıcı olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Sağdıç, aynı gelinin nedimeleri gibi hazırlık aşamalarında damada destek olan kişilere denir. Damat, sağdıcını çoğunlukla yakın arkadaşlardan ya da akrabalarından seçmektedir ve düğün günü kuaförden başlayıp gece eve gidene kadar her an yanında damada destek olmakla yükümlü kişi ya da kişilerdir.
Ellam kelimesi, genel olarak İç Anadolu bölgesinin tüm şehirlerinde kullanılmakta olan bir kelimedir. Ellam kelimesi galiba anlamına gelmektedir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirler de yaygın olarak cümlelerin sonunda ellam kelimesinin kullanımına rastlanır.
1 Nite- kim dedeler, nineler, babalar ve anneler arasında “Bey, Ağa, Herif, Adam, Efendi, Karı, Hanım, Hatun” gibi hitap biçimleri tercih edilirken2 yeni kuşak eşler arasında “Aşkım, Tatlım, Güzelim, Balım” gibi çok çeşitli hitap biçimleri tercih edilebilmektedir.
Sivas'ta yaşayanlar, birbirlerine genellikle "Gülüü" diye sesleniyor. Sivas'ın özgün seslenme kültürünün bir parçası olan ve sıradışı olarak değerlendirilen bu hitap biçimi, Türkiye'nin seslenme haritasında belirgin bir yer ediniyor.
Eşlere adları ile seslenmenin doğru karşılanmadığı yerlerde hanım, bey, hatun, ağa gibi hitap şekilleri kullanılabilmektedir.
giresun'da öksüz çocuk manasında kullanılır.
KAHRAMANMARAŞ'A özgü bu hitap şekli büyük kardeş, abi anlamlarına gelir. Gardaş (Adana): KARDEŞ kelimesinin yerel ağızla kullanılan halidir.
Camış Kelimesinin Türk Dil Kurumu'na Göre Anlamı Nedir? Camış kelimesinin sözlük manası Asya mandası şeklinde olmaktadır. Ülkemizde en çok kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesi olan ''camış gibi yatmak'' deyimi, miskinlik ve tembellik yapmak anlamına gelmektedir. Camış Neye Denir?
genellikle, orta yaş grubunun askerlere hitap şekli.
Gadunum : Beğenilen ve hoşa giden şeyler için kullanılan bir ünlemdir. 'Oh gadunum! Ayranda bu sıcağa iyi gitti.
esektir.
yiğidolar şekliyle sivasspor taraftar topluluğunu temsil eder.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Bununla birlikte örfte kocayı ifade etmek için zevc, evli kadını ifade etmek üzere bu kelimenin müennesi olan zevcenin (çoğulu zevcât) kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır.
Yöresel Kelimeler Arasında Olan Zaar Kelimesinin Anlamı Nedir? Zaar kelimesinin anlamı elbette ya da kuşkusuzdur. Günümüzde en çok karşılığı olan kelime kuşkusuz ve elbette kelimesidir. Bu nedenle zaar kelimesi yerine artık daha çok elbette ve kuşkusuz zarfları kullanılmakta.
bıldır - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bıldur “önceki yıl” sözcüğünden evrilmiştir.
Nahas: Nasıl oldu da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri