Turgut Özal. #adana #losadanas.
Seyhan'ın Yeşilyurt Mahallesi Adana'nın en yüksek nüfusa sahip mahallesidir. Çukurova'nın Huzurevleri Mahallesi Adana'nın en yüksek nüfuslu ikinci mahallesidir.
2019 yılı verilerine göre 2.258.718 nüfusa sahiptir. İlin yüz ölçümü 13.844 km2dir. İlde km2ye 160 kişi düşmektedir. 01.02.2018 TÜİK verilerine göre 5'i merkez ilçe (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Karaisalı) olmak üzere toplam 15 ilçesi ve belediyesi vardır. Bu ilçelerde 831 mahalle bulunmaktadır.
Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 497'nci en zengin insanı oldu.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas' da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir. Iklimi : Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir.
Adana iline bağlı 15 ilçe bulunmaktadır. Merkez ilçeler: Çukurova. Sarıçam.
Adana nüfus bakımından Akdeniz bölgesinin ikinci Türkiye'nin altıncı büyük şehridir. Türkiye'nin önde gelen ticaret merkezlerinden birisidir. Adana şehir merkezi Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Akdeniz'e kıyısı bulunan bu şehrimizin rakımı 23 metre olarak karşımıza çıkmaktadır.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Karakuş tatlısı Adana'nın meşhur tatlısı olarak bilinir. Peki karakuş tatlısı nasıl yapılır? İşte tarifi...
- Altıncı sırada ise 2 milyon 277 bin 17 kişiyle Konya var. - Yedinci sırada 2 milyon 263 bin 373 kişiyle Adana bulunuyor. - Sekizinci sırayı ise 2 milyon 143 bin 20 kişiyle Şanlıurfa paylaşıyor.
yaşayan kavimlere Danuna ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs'ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir. Seyhan Nehri de Sarus adını almıştır.
Serin mevsim 3,3 ay uzunluğundadır ve 1 Aralık tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 18°C altındadır. Adana bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 5°C iken yüksek sıcaklık 15°C düzeyindedir.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
Nitekim 1608-1833 yılları arasında mütesellim*lik şeklinde idare edilen Adana, 1867'de Kozan, Cebelibereket ve İç-il sancaklarının birleştirilmesiyle bir eyalet haline getirilmiştir (bk.
Bir efsaneye göre Adana'nın kökeni Uranus'un oğulları olan Adanus ve Sarus'un Tarsus'la savaşarak bu bölgeyi kazanmasına dayanmaktadır. Kazanmaları sonrasında Adanus kentin adını Adana, Sarus ise ırmağın adını Seyhan koymuştur. Adana'nın yer aldığı Çukurova tarihte ilk olarak Kilikya olarak anılmıştır.
Adana ilinin sınırları içerisinde deniz bulunmamaktadır. Bununla beraber Akdeniz'e yakın durumda olan bazı yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bunlar; - Karataş, Adana'ya yaklaşık olarak 48 kilometrelik uzaklıkta yer almaktadır.
Adana denilince akla gelen içeceklerin başında Şalgam Suyu gelmektedir. Adana'da şalgamlarda genellikle acı bulunmaz. Şalgam mayalandıkça güzelleşen ve sodamsı keskin tada ulaşınca tüketilen bir içecek olduğundan Adanalılar şalgama acı koymaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri