Übeyd Adiyaman, 2 Ekim 1997 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Futbol hayatına 2007 yılında Malatya Sanayispor'da başlayan Übeyd, 2019 yılında Gençlerbirliği altyapısına katıldı. 2013 yılında profesyonel sözleşmeye imza atan genç kaleci, 2015, 2016, 2017'de Hacettepe, 2019'da Fethiyespor, 2020'de Bodrumspor'a kiralandı.
Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.
Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. TÜİK 2021 sonu verilerine göre ilin nüfusu 632.459'dur.
Adıyaman, Güneydoğu Toroslar'ın Malatya dağları adı verilen kesiminin güney eteklerinde, deniz seviyesinden 725 m. yükseklikte kurulmuş ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Adıyaman'ın eski adı Hısnımansûr'dur.
Oysa Adıyaman veya Kürtçe adıyla Semsûr bana her zaman Türkleşmiş bir Kürt şehri gibi geliyordu.
İlgili 34 soru bulundu
Adıyaman Lalesi İlimizin öne çıkmış endemik çiçekli bir bitkisidir. Endemik bitkiler, bulundukların yörelerin coğrafik işaretleridir. Hilalle uyumu, şehrimizi temsiliyeti kadar tarihi çağrışımları da zengin olan bir çiçektir, lale. Logoda bulunan iki adet lale çiçeği, su damlaları ile teşkil edilmiştir.
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan ve Adıyaman'ı yurt edinen o boy; Adıyaman-Besni Bayatcık'a ve Şambayat (Bucak) yerleşen Türk Boyunun ( BAYAT) BOYU olduğu açıklandı.
Osmanlı Devleti'nin dönüşüm çağı sayılan Tanzimat döneminde yapılan idari taksimat düzenlenmeleri sırasında bölgenin Malatya'ya bağlanmasından hemen hemen bir asır sonra Adıyaman, Demokrat Parti tarafından il hâline getirilmiştir.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Adıyaman' da Türkçe Kendine özel bir ağızla konuşulur. Ülkemizde bu ağıza en yakın sadece Kilis yöresinde rastlanır. Kullanılan bu kelime ve deyimlerin etimolojik analizi yapıldığında; Azerbeycan, Gagavuz ve Türkmen Türkçeleri ile benzer özellikler taşıdığı görülmektedir.
Yediyaman Efsanesi
Baba, av dönüşü putların oğulları tarafından kırıldığını görünce onları birer birer öldürür, Halk, yiğitlikleri ve mertlikleri nedeniyle, kahraman gözüyle baktığı bu kardeşlere, YEDİYAMAN adını vermiştir. Sonradan bütün bölgeye yayılan. YEDİYAMAN adı, zamanla değişerek Adıyaman şeklini alır.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya`ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya`dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir. Adıyaman ili 370 25' ile 380 11' kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır.
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
İlçemiz Bayat, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Oğuz-Han'ın büyük oğlu Gün Han'ın Kayı'dan sonra ikinci oğlu olan Bayat'tan almaktadır. Bayat; Hüdavend ve Tanrı anlamına gelir.
Adıyaman ili Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında köprü vazifesi gören bir şehirdir. Hatta kısmen Akdeniz Bölgesinin özelliklerini de taşır.
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır.
Adıyaman, Güneydoğunun Meyve Deposu Olmaya Başladı: Trabzon Hurması
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Yapay Zeka, Türkiye Şehirlerini Yeniden İsimlendirdi
Başkent Ankara'yı ise 'Atatürk' ismini vererek yeniden isimlendirdi. Adıyaman'ı adlandırırken ise yapay zeka Adıyaman'ın tarihi yapılarını dikkate alarak 'Nemrut' ismini seçti.
Adıyaman'da 9 bin 844 daire yok oldu
Acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkılan toplam bina sayısı 10 bin 549 olarak sayılırken, içerisindeki konut sayısı 30 bin 521 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri